Verkeerd zand in de paardenbak, waarom veel zandsoorten niet werken

Met grote regelmaat ontvangen wij monsters zand van paardenbakeigenaren met daarin zand dat in de prakijkt niet geschikt blijkt te zijn voor de paardenbak. Een paardenbak met verkeerd zand is veelal te herkennen doordat het niet stabiliseert (te los), of dicht slaat (te nat blijft).

Zand vormt voor de meeste paardenbodems nog steeds de belangrijkste bouwsteen. Goed paardenbakzand is dan ook een essentiële stap. Dagelijks zien wij echter dat men denkt het goede zand te kopen, maar dat dit later toch niet zo blijkt te zijn.

Waarom veel zandsoorten niet werken

Zand is opgebouwd uit diverse korrels, deze korrels hebben diverse afmetingen en vormen. Zowel de afmeting als vorm is bepalend voor goed paardenbakzand. De korrelgrootte van het zand wordt bepaald door middel van een zeefanalyse. De zeefanalyse geeft de exacte maatvoering van het zand aan. De korrelgrootte is zelden gelijk maar varieert. De gemiddelde korrelgrootte wordt aangegeven door middel van het M50 cijfer.

Zowel het M50 cijfer als de diverse korrelgroottes (de afwijkingen) zijn belangrijk voor goed paardenbakzand. Zo kan zand uitkomen op een juist M50 cijfer, maar zijn de variaties tussen de korrels te groot.

Een goed voorbeeld is het mengen van ophoogzand (fijn zand) en bijvoorbeeld drainagezand (grof zand) in een paardenbak. Gemiddeld genomen kan het zijn dat dit leidt tot een voldoende gemiddelde, echter zorgen de eigenschappen van beide soorten zand ervoor dat nooit een goede paardenbak kan ontstaan.

In bovenstaand voorbeeld bevat Ophoogzand teveel fijne zandkorrels, waardoor de zandlaag in verloop van tijd zal verdichten en het water niet meer zal doorlopen. Drainagezand daarentegen heeft precies de tegenovergestelde eigenschappen.  Draingezand bevat veel grove korrels, waardoor water gemakkelijk doorloopt, maar het zand niet kan stabiliseren (de paardenbak blijft los). Een combinatie van beiden zal er niet voor zorgen dat de eigenschappen juist worden (en water doorlaten en stabiliseren), hiervoor zijn de verschillen te groot.

Verkeerd zand paardenbak

Polyvlokken toevoegen dan maar?

Op het moment dat geconstateerd wordt dat verkeerd zand in de paardenbak ligt wordt de oplossing veelal gezocht in de toevoeging van stabiliteitsproducten zoals polyvlokken, of tapijtvezels. Echter kunnen stabiliteitsproducten niet binden met bijvoorbeeld drainagezand, waardoor alsnog niet de gewenste paardenbak wordt gerealiseerd.

Stabiliteitsproducten zijn een uitstekende toevoeging voor een paardenbak om de sterke eigenschappen van een bak te benadrukken, echter dienen de sterke eigenschappen wel eerst aanwezig te zijn

Paardenbakzand gekocht, maar toch geen goede paardenbak?

De term M3C zand of paardenbakzand is een veelgebruikte term, zeker in paardenland. Echter is de naamgeving van het zand niet bepalend, maar is de zeefanalyse altijd bepalend. Iedere zandsoort kan in de praktijk M3C zand of paardenbakzand genoemd worden, enkel een zeefanalyse kan bewijzen of het daadwerkelijk om M3C zand gaat zoals gedefinieerd door de NEN norm.  Bij de aanschaf van het zand is het daarom altijd verstandig de zeefanalyse op te vragen ter controle en je goed te laten adviseren.

Bekijk ons assortiment Paardenbakzand

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

Bestel nu ons E-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *