Verkeerd zand in de paardenbak, waarom veel zandsoorten niet werken

Verkeerd zand in de paardenbak

Met grote regelmaat ontvangen wij monsters zand van paardenbakeigenaren met daarin zand dat in de prakijkt niet geschikt blijkt te zijn voor de paardenbak. Een paardenbak met verkeerd zand is veelal te herkennen doordat het niet stabiliseert (te los), of dicht slaat (te nat blijft).

Zand vormt voor de meeste paardenbodems nog steeds de belangrijkste bouwsteen. Goed paardenbakzand is dan ook een essentiële stap. Dagelijks zien wij echter dat men denkt het goede zand te kopen, maar dat dit later toch niet zo blijkt te zijn.

Waarom veel zandsoorten niet werken

Zand is opgebouwd uit diverse korrels, deze korrels hebben diverse afmetingen en vormen. Zowel de afmeting als vorm is bepalend voor goed paardenbakzand. De korrelgrootte van het zand wordt bepaald door middel van een zeefanalyse. De zeefanalyse geeft de exacte maatvoering van het zand aan. De korrelgrootte is zelden gelijk maar varieert. De gemiddelde korrelgrootte wordt aangegeven door middel van het M50 cijfer.

Zowel het M50 cijfer als de diverse korrelgroottes (de afwijkingen) zijn belangrijk voor goed paardenbakzand. Zo kan zand uitkomen op een juist M50 cijfer, maar zijn de variaties tussen de korrels te groot.

Een goed voorbeeld is het mengen van ophoogzand (fijn zand) en bijvoorbeeld drainagezand (grof zand) in een paardenbak. Gemiddeld genomen kan het zijn dat dit leidt tot een voldoende gemiddelde, echter zorgen de eigenschappen van beide soorten zand ervoor dat nooit een goede paardenbak kan ontstaan.

In bovenstaand voorbeeld bevat Ophoogzand teveel fijne zandkorrels, waardoor de zandlaag in verloop van tijd zal verdichten en het water niet meer zal doorlopen. Drainagezand daarentegen heeft precies de tegenovergestelde eigenschappen.  Draingezand bevat veel grove korrels, waardoor water gemakkelijk doorloopt, maar het zand niet kan stabiliseren (de paardenbak blijft los). Een combinatie van beiden zal er niet voor zorgen dat de eigenschappen juist worden (en water doorlaten en stabiliseren), hiervoor zijn de verschillen te groot.

Verkeerd zand paardenbak

Paardenbakzand gekocht, maar toch geen goede paardenbak?

De term M3C zand of paardenbakzand is een veelgebruikte term, zeker in paardenland. Echter is de naamgeving van het zand niet bepalend, maar is de zeefanalyse altijd bepalend. Iedere zandsoort kan in de praktijk M3C zand of paardenbakzand genoemd worden.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

4 reacties op “Verkeerd zand in de paardenbak, waarom veel zandsoorten niet werken

  1. Tess Uiterwijk Winkel zegt:

    Hoi hoi

    Ik beb vier mini paardjes en wil een longeerbak maken wat voor zand is voor ons het beste

    Mvg tess

  2. erik-jan blomsma zegt:

    Beste,

    Graag zou ik van u een offerte ontvangen voor 200m3 cycloonzand voor onze binnenbak in Hoeven.

    M.v.g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid