Losgestort zand, past het wel op mijn oprit?

Losgestort zand levering

Een grote hoeveelheid losgestort zand bestellen doe je vast niet elke dag, misschien heb je daarom wel een hoop vragen. Zoals past de hoop zand wel op mijn oprit? Of kan de vrachtwagen wel bij ons komen? In deze blog geven we antwoord op deze en andere vragen rondom het los storten van zand en andere materialen. Wil je een indruk krijgen van een vrachtwagen die zand los stort? Bekijk dan onderstaande video:

Veel gestelde vragen: Losgestort zand

Losgestort zand, past het wel op mijn oprit? De grootte van een hoop zand is o.a. afhankelijk van de breedte van de vrachtwagen en bestelhoeveelheid. Normaal gesproken valt een hoop zand na storten ongeveer 1 meter aan weerszijde van de vrachtwagen uit. Bij grotere hoeveelheden kan door het gewicht van het zand de uitvalbreedte iets groter zijn. Het is dus afhankelijk van de vrachtwagenbreedte en bestelhoeveelheid, hoe breed en lang de hoop zand in totaal uitvalt.

De vrachtwagen rijdt tijdens het storten langzaam vooruit om te voorkomen dat de hoop te breed uitvalt. In onderstaande tabel een indicatie van de hoopbreedte en -lengte per hoeveelheid zand:

* De opgeven breedte en lengtes zijn indicatief. Geen rechten kunnen hier aan worden ontleend.

Hoe groot is de zandvrachtwagen?

Het zand kan worden geleverd met verschillende typen vrachtwagens. Vooraf is niet aan te geven met welke specifiek type vrachtwagen je bestelde zand gestort zal worden, dit is o.a. afhankelijk van hoeveelheid, plaats en beschikbaarheid. Zand kan worden geleverd met de volgende type vrachtwagens: 

Kipperwagen 8×4

Een kipperwagen 8×4 is een 4-as bakwagen (vrachtwagen waarbij de bak een geheel vormt met de rest van de vrachtwagen) met 8 wielen, waarbij 4 wielen zijn aangedreven door de motor.

Maatvoering van deze wagen (bij benadering):
– Hoogte: 3.6m
– Breedte: 2.7m
– Lengte: 8.3m

Zand Bestellen? Sinds 1985 specialist!
Kipperwagen 8×4

Kipperwagen 10×4

Een kipperwagen 10×4 is een 5-as bakwagen met 10 wielen, waarbij 4 wielen worden aangedreven door de motor.

Maatvoering van deze wagen (bij benadering):
– Hoogte: 3.9m
– Breedte: 2.7m
– Lengte: 9.5m

Kipperwagen 10×4

Kiptrailer

Een kiptrailer is een vrachtwagen waarbij het bakgedeelte (incl. de chassis en wielen) los van de vrachtwagen gekoppeld kan worden. Net als bijvoorbeeld een aanhanger dat is voor een auto.

Maatvoering van deze wagen (bij benadering):
– Hoogte: 3.9m
– Breedte: 2.7m
– Lengte: 16-18m

Kiptrailer

Op aanvraag kunnen we ook met ander typen vrachtwagens leveren (zoals een kraanwagen), dit is meestal tegen meerkosten.

Kan de vrachtwagen over onverharde wegen?

De levering van losgestort zand gebeurt met vrachtwagens die niet geschikt zijn om op onverhard terrein of onverharde wegen te rijden en lossen. Mocht de aanrijroute zich op onverharde weg bevinden, dien je een alternatieve stortplek te zoeken. Vanuit daar kun je het dan eventueel zelf verplaatsen naar de gewenste plek.

Hoe wordt het zand gestort?

Het losgestort zand wordt van achteruit de vrachtwagen op uw oprit, parkeerplaats of straat gestort. In overleg met de chauffeur kunt u een geschikte loslocatie bepalen, echter het aanwijzen van een loslocatie geschied altijd op eigen risico. Let er dus op dat de oprit het gewicht van de vrachtwagen en het zand kan dragen.

Moet ik thuis zijn bij het los storten van zand?

Het heeft uiteraard wel de voorkeur, maar het is niet noodzakelijk. Als je telefonisch bereikbaar bent om evt. vragen van de chauffeur te beantwoorden en de stortplek vooraf duidelijk markeert komt het meestal gewoon goed.

Nog meer vragen over het losstorten van zand? Neem vooral contact met ons op.

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid