Daktuinsubstraat is speciale grond voor de groei van planten voor een daktuin / groendak. Het gebruik van goede kwaliteit daksubstraat is belangrijk voor het goed laten groeien van planten voor een intensief of extensief groendak. Niet iedereen wilt kant-en-klaar oplossingen zoals voor een regulier Sedumdak gebruiken voor de aanleg van hun groendak, maar juist zelf de complete opbouw van een extensief of intensief groendak doen. Dan is daksubstraat een belangrijk onderdeel.

De juiste voedingswaarde vormt de basis van ieder mengsel, zodat alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft aanwezig zijn. Eventueel nog bij te vullen met extra meststoffen. Deze optimaal afgestemde daktuinsubstraten zorgen dat elke vegetatielaag de juiste voeding krijgt. 

Daksubstraat Intensief (meest gekozen)

Daksubstraat extensief

Verschil tussen extensief en intensief groendak

Het verschil tussen een extensief en intensief groendak zit vooral in de dikte van de daktuinsubstraatlaag, het gewicht en het onderhoud. Extensieve groendaken gaan maar tot een laagdikte van 15cm, waarbij planten gebruikt worden die goed bestand zijn tegen drogere periodes en een oppervlakkig wortelstelsel hebben (zoals sedums, grassen en kruiden). Intensieve groendaken beginnen bij een laagdikte van 15cm tot diktes van meer dan 70cm (bij aanplanten van bomen). Tevens worden extensieve groendaken vaak achteraf op het dak aangelegd. Intensieve groendaken worden vaak al tijdens de bouw meegenomen, omdat dit soort daken speciale voorzieningen vragen voor wateropslag, drainage en belastbaarheid van de dakconstructie.

Daktuinsubstraat voor Intensief groendak

Daktuinsubstraat Intensief is een substraat, die zo is samengesteld dat deze ideaal is voor de grotere beplanting. Bij intensieve groendaken worden vaak bloembollen, grotere vaste planting, heesters en zelfs bomen gebruikt. De voedingstoffen in dit daktuinsubstraat zijn samengesteld voor optimale groei en wateropslag voor grote(re) beplanting.

Daktuinsubstraat voor Extensief groendak

Daktuinsubstraat Extensief is een teellaag speciaal gemaakt voor beplanting in extensieve groendaken. Beplanting in extensieve groendaken zijn vaak plantsoorten welke relatief veel water kunnen opslaan, waardoor deze langere periodes van droogte aankunnen. Ook heeft beplanting voor een extensief groendak een oppervlakkig wortelstelsel, zodat met teellagen gewerkt kan worden onder 15cm, dit is ten voordelen van het belasting van de dakconstructie. De daksubstraat voor extensieve groendaken is dan ook samengesteld zodat deze optimaal is voor sedum, grassen en kruiden.

Daktuinsubstraat kopen? Kwalitatief & Snel

Wij verkopen ons daktuinsubstraat zowel in bigbag als pallet met 20liter zakken, door heel Nederland. Wij maken graag een passende offerte voor een afname van een grote hoeveelheid big bags of pallets. 

Daksubstraat van topkwaliteit in samenwerking met Sempergreen

Sempergreen logo

Ons assortiment daksubstraat is tot stand gekomen in samenwerking met Sempergreen. Sempergreen is een kweker in hart en nieren. Sempergreen is een bedrijf welke de kwaliteit van leven wil verbeteren door innovaties op het gebied van duurzaam bouwen en groen in de stad. Wereldwijd leveren zij kwaliteitsproducten voor groene daken, groene gevels en kant-en-klare bodembedekking.

Meest gestelde vragen over daktuinsubstraat

Extensief groendak (laagdikte: 5-15cm)
– Sedums
– Grassen
– Kruiden

Half-Intensief groendak (laagdikte: 15cm)
– Bloembollen

Intensief groendak (laagdikte: 15-70cm)
– Heesters
– Vaste planten

Intensief groendak (laagdikte: >70cm)
– Bomen

Het gewicht van substraat is mede afhankelijk van de verzadiging van water. Standaard wordt een gewicht voor een bigbag gehanteerd van +/- 1250kg per m3. Een zak van 20liter weegt +/- 20kg.