Daktuinsubstraat is een speciale grond voor de groei van planten in een daktuin / groendak. Het gebruik van goede kwaliteit daksubstraat is belangrijk voor een het goed laten groeien van planten in een intensieve of extensieve groendak. Niet iedereen wil kant-en-klaar oplossingen gebruiken voor de aanleg van hun groendak, maar juist zelf de complete opbouw van een extensief of intensief groendak doen. Dan is een goede kwaliteit daksubstraat een belangrijk onderdeel.

De juiste voedingswaarde vormt de basis van ieder mengsel, waarbij gekeken wordt dat alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft. Deze zijn eventueel nog aan te vullen met extra meststoffen. Deze optimaal afgestemde daktuinsubstraten zorgen ervoor, dat elke vegetatielaag de juiste voeding krijgt. 

Verschil tussen extensief en intensief groendak

Het verschil tussen een extensief en intensief groendak zit vooral in de dikte van de daktuinsubstraatlaag, het gewicht en het onderhoud. Extensieve groendaken gaan maar tot een laagdikte van 15cm, waarbij planten gebruikt worden die goed bestand zijn tegen drogere periodes en een oppervlakkig wortelstelsel hebben (zoals sedums, grassen en kruiden). Intensieve groendaken beginnen bij een laagdikte van 15cm tot diktes van meer dan 70cm (bij aanplanten van bomen). Tevens worden extensieve groendaken vaak achteraf op het dak aangelegd.Intensive groendaken worden vaak al tijdens de bouw mee aangelegd, omdat dit soort daken speciale voorzieningen nodig hebben voor wateropslag, drainage en belastbaarheid van de dakconstructie.

Daktuinsubstraat voor Extensief groendak

Daktuinsubstraat Extensief is een teellaag speciaal gemaakt voor beplanting in extensieve groendaken. Beplanting in extensieve groendaken zijn vaak plantsoorten welke relatief veel water kunnen opslaan, waardoor deze langere periodes van droogte aankunnen. Ook heeft beplanting voor een extensief groendak een oppervlakkig wortelstelsel, zodat met teellagen gewerkt kan worden onder 15cm, dit is ten voordelen van het belasting van de dakconstructie. De daksubstraat voor extensieve groendaken is dan ook samengesteld dat deze optimaal is voor sedum, grassen en kruiden.

Daktuinsubstraat voor Intensief groendak

Daktuinsubstraat Intensief is een substraat, die zo is samengesteld dat deze ideaal is voor de grotere beplanting. Bij intensieve groendaken worden vaak bloembollen, grotere vaste planting, heesters en zelf bomen gebruikt. De voedingstoffen in dit daktuinsubstraat zijn samengesteld voor optimale groei en wateropslag voor grotere beplanting.

Daktuinsubstraat kopen? Kwalitatief & Snel

Bij Zandcompleet daksubstraat kopen in big bag vanuit heel Nederland en België. Wij maken graag een passende offerte voor een afname van een grote hoeveelheid big bags. Liever eerst onze producten zien? Vraag dan een gratis proefmonster aan.

Daksubstraat van Topkwaliteit in samenwerking met Den Ouden Groep

Ons assortiment daksubstraat is tot stand gekomen in samenwerking met Den Ouden Groep, specialist in het vervaardigen en vermarkten van bodemverbeteraars en organische meststoffen over de hele wereld. Zandcompleet verzorgt het unieke online dealerschap van Den Ouden Groep. Zo bent u verzekerd van grondproducten van uitstekende kwaliteit voor een goede prijs geleverd door heel Nederland.

logo-den-ouden
Natuurlijk…

Meest gestelde vragen over een Daktuinsubstraat

Welke daktuinsubstraat heb ik nodig voor welke planten?

Extensief groendak (laagdikte: 5-15cm)
– Sedums
– Grassen
– Kruiden

Half-Intensief groendak (laagdikte: 15cm)
– Bloembollen

Intensief groendak (laagdikte: 15-70cm)
– Heesters
– Vaste planten

Intensief groendak (laagdikte: >70cm)
– Bomen