Drainagezand

Voor het draineren van een ondergrond wordt meestal een specifiek zand gebruikt, namelijk Drainagezand (ook wel drainzand genoemd). Door de juiste korrelgrootte en een minimale ondermaat heeft dit zand uitstekende waterdoorlatende eigenschappen. Dit zand wordt dus vaak toegepast in projecten waarbij goede afwatering belangrijk is. 

Wist je dat zand vaak veel verschillende namen heeft om hetzelfde type zand aan te duiden? Zo kent drainagezand, ook de termen: scherp zand, grof zand of gewoon drainzand. 

Toepassingen Drainzand

  • Drainagesystemen of drainagelagen, drainzand is ideaal toe te passen rond drainagesystemen en in drainage lagen. Drainzand is door zijn structuur waterdoorlatend en bijna niet te verdichten. Hierdoor is het overigens niet geschikt om als onderlaag te gebruiken voor uw straatwerk. Bent u op zoek naar zand voor onder uw straatwerk kijk dan bij Straatzand.
  • Paardenpaddocks, door de grove structuur van dit zand is het goed geschikt als ondergrond in paardenpaddocks. Om zo voldoende afvoer van water te hebben in uw paddock. Of ter opvulling van de paddockplaten. Drainzand is niet geschikt als toplaag voor de rijbak. 
  • Verschraling van kleigrond, drainzand wordt ook gebruikt om kleigrond en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser maken).

Drainagezand kopen?

Wij kunnen zand op verschillende wijzes leveren: 

  • Losgestort drainagezand – binnen 1 werkdag door heel Nederland. Voor 12.00u besteld, andere werkdag geleverd (indien gewenst). Levering vindt plaats met kippertransport.
  • bigbag drainagezand – binnen 1-3 werkdagen door heel Nederland. Levering vindt plaats met kooiaap transport (mobiele heftruck achterop op de vrachtwagen). 

Levering al binnen 1 werkdag mogelijk

Hoeveelheid zand berekenen

Onze zandproducten worden uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  Om te weten hoeveel u drainagezand u nodig heeft rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 weer. Vervolgens vermenigvuldigt u de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. De totale uitkomst is de hoeveelheid drainzand die u nodig heeft. 

Let op, voor drainagezand geldt: Vermenigvuldig het totaal aantal M3 nogmaals met 1.1. Dit is noodzakelijk doordat zand nog inklinkt (het inzakken van het zand).