Grind & Split, weet jij de verschillen?

verschil grind split

Een veelgestelde vraag is het verschil tussen Grind & Split. Het antwoord is eigenlijk simpel, de afronding (of het gebrek aan afronding).

Grind is rond en Split hoekig

Wat is Grind

Grind is een gesteente met een ronde(re) vorm. Veelal dankt grind zijn ronde vorm aan de natuurlijke afronding door de meevoering van het gesteente door rivieren. Tegenwoordig worden grindsoorten echter ook kunstmatig afgerond. Het voordeel van grind is dat het beter water doorlaat en meer lawaai maakt bij het betreden (inbraak preventie).

Wat is Split

Split is een breuksteen en kent een hoekige vorm. Door de hoekige vorm kan het split zich beter stabiliseren, dit is prettiger lopen en rijden. Het verschil tussen beide is goed te zien op bovenstaande foto. Links een grindsoort, Moraine Grind en rechts Grauwacke Split. Wil je meer weten over de populairste split soort in je tuin? Lees dan onze blog hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid