Kantopsluiting

Kantopsluiting of afboording is speciaal ontworpen om verschillende ondergronden die samenkomen en die niet mogen mixen, van elkaar te scheiden. Het grootste voordeel van een flexibele kantopsluiting is dat het eenvoudig zelf aan te leggen is en dat het materiaal zich makkelijk laat buigen in iedere vorm. Daarnaast geeft de rand van de kantopsluiting een stijlvolle uitstraling aan de tuin.

Het onderhoud aan de afboording is minimaal. Het materiaal is dusdanig gekozen dat het alle weersomstandigheden goed kan weerstaan.

Kantopsluiting toepassen

Rond gazon

Door het gebuikt van kantopsluiting (ook wel afboording of borderrand genoemd) blijft uw gazon of gras perfect in vorm. De opsluiting zorgt namelijk voor een strakke en nette afscheiding tussen het gazon en bestrating of grindpad. Door de opsluiting worden de strakke lijnen van het gazon behouden, omdat deze nooit buiten uw perken of borders zal groeien. Een bijkomend voordeel is dat u nooit meer de graskanten van uw gazon hoeft te steken en dat scheelt u weer onderhoud aan uw tuin. De kantopsluiting is flexibel en daardoor zowel recht te gebruiken als om te buigen in allerlei vormen.

Langs grindpad

Met kantopsluitingen kan een afscheidingsrand gemaakt worden voor uw border, terras, grasveld of tuinpad. Hierdoor blijft het gras van uw gazon of het grind van uw tuinpad netjes op zijn plaats. Het voorkomt dat het grind in de aanliggende borders of bloembedden terecht komt. De strakke lijnen van de kantopsluiting zorgen tevens voor een blijvend strak tuin- en/of grindpad.

Rondom borders

Kantopsluiting kan ook gebruikt worden om boomschors ter voorkoming van onkruid in uw perken netjes op zijn plaats te houden. Door kantopsluitingen te gebruiken heeft boomschors geen kans om weg te waaien.

Welke soorten en kleuren kantopsluitingen zijn er?

Cortenstaal

De borderranden van cortenstaal corroderen door de weersinvloeden langzaam, dit geeft de kantopsluitingen een warme roestbruine kleur. Door zijn natuurlijke roestbruine kleur passen cortenstaal kantopsluitingen erg goed in natuurlijke omgeving zoals uw tuin. Deze roestlaag beschermt de kantopsluiting van cortenstaal tegen verdere corrosie. De kantopsluiting Cortenstaal is zowel als Multi Egde® met een hoogte van 7.5cm te verkrijgbaar of als Straightcurve® met een 15cm hoogte verkrijgbaar.

Zie hier ons volledig assortiment cortenstaal borderrand.

RVS

De afboording van roestvrij staal ook wel RVS genoemd hebben een mooie egaal grijze kleur. Ook deze kantopsluiting verroest niet en behoud zijn grijze kleur. De RVS borderrand geeft een strakke en moderne uitstraling aan uw tuin, perk of tuinpad. De kantopsluiting RVS is verkrijgbaar als Multi Egde® met een hoogte van 7.5cm

Verzinkt

De afboording van Verzinkt staal corroderen ofwel verroesten niet, daardoor blijft de grijs / blauwe kleur van de verzinkte borderrand ondanks alle weersinvloeden behouden. Door de grijs-blauwe kleur van de verzinkte borderranden is deze met bijna elke split- en of grind soort te combineren. De kantopsluiting Verzinkt is zowel als Multi Egde® met een hoogte van 7.5cm te verkrijgbaar of als Straightcurve® met een 15cm hoogte verkrijgbaar.

Wit

De afboording Wit is gemaakt van ijzer waarop een witte poedercoating is aangebracht. De kantopsluiting Wit is verkrijgbaar als Multi Egde® met een hoogte van 7.5cm

Zwart

De afboording Zwart is gemaakt van ijzer waarop een zwarte poedercoating is aangebracht. De kantopsluiting Zwart is verkrijgbaar als Multi Egde® met een hoogte van 7.5cm

Kunststof

De afboording kunststof is een flexibele donkergrijze borderrand gemaakt van gerecycled kunststof. Dor de flexibele constructie kunnen gemakkelijk zowel strakke als glooiende ronde vormen gemaakt worden. De kantopsluiting Kunststof is verkrijgbaar als Multi Egde® Flex met een hoogte van 5.5cm

Afboording aanleggen: Multi Egde®

De flexibele afboording laat zich makkelijk installeren. Het enige wat je nodig hebt is een hamer. De platen van 1m lengte worden eenvoudig in elkaar gehaakt. Met een metaalschaar is de plaat ook te knippen, hierdoor kan iedere gewenste afmeting gemaakt worden. Het materiaal is stevig, maar soepel genoeg om ze te buigen in iedere gewenste vorm. De flexibele kantopsluiting is leverbaar in vijf verschillende materialen en allemaal zijn ze buigzaam.

De platen beschikken over een grondpin (per plaat van 1m, 5 grondpinnen). De plaat kan dus zo in de grond worden gezet. De totale opsluiting bovengronds is 7,5cm. Met een standaard laagdikte van 5cm grind splithoutsnippers of boomschors blijft er nog een mooie 2,5cm rand over.

Afboording aanleggen: Straightcurve®

  1. Markeer waar de randen geplaatst moeten worden met graskantensteker of steekschop.
  2. Graaf of steek een sleuf van ± 130mm diep.
  3. Plaats de randen in de sleuf en verbind ze met de meegeleverde schroeven.
  4. Plaats eerst alle ankers tegen de rand, met het lipje van de rand af.
  5. Plaats de rand op alle ankers en klik de rand op zijn plek, gebruik hiervoor een rubber hamer indien nodig.
  6. Vul de sleuf met zand en vul indien nodig de border veraf met grond.

Tip: Wanneer je een borderrand in een bestaand gazon gaat plaatsen gebruik dan markeerverf om je lijn uit te zetten om een een mooie strakke lijn uit te steken. Hierdoor komt je borderrand strak langs je gazon te liggen.