Brekerzand / Inveegzand

Brekerzand ook wel Inveegzand genoemd, is een grof soort zand dat zorgt voor een stabiele straatlaag. De hoekige vorm van de kleine steentjes (gebroken steen) zorgt voor de stabiliteit. Brekerzand laat daarnaast door de grove structuur uitermate goed water door en wordt voornamelijk gebruikt voor het invegen van straatwerk met grove voegen (zoals gebakken klinkers, natuursteenkeien of sierbestrating). Dit zand is daarnaast ook uitermate geschikt als onderlaag onder gebakken klinkers. Het verdicht zich goed en helpt bij het voorkomen van verzakking van de stenen. Daarnaast faciliteert brekerzand een goede afwatering, wat essentieel is om te voorkomen dat water zich ophoopt onder uw bestrating.

Op zoek naar alternatieven voor het invoegen van straatwerk? Kijk dan bij ons assortiment Voegmortel of inveegsplit

Brekerzand kunstgras

Naast het invoegen van straatwerk wordt dit zand ook toegepast als ondergrond voor kunstgras. Door de structuur, de steentjes en de waterdoorlatendheid van dit zand is het goed geschikt voor kunstgras. Gebruik liever geen ophoogzand voor onder kunstgras. Dit zand laat onvoldoende water door. Liever geen zand gebruiken? Als alternatief hebben we ook Granulight in assortiment. Dit product is zeer stabiel en goed waterdoorlatend. Het beste product voor onder kunstgras. 

Veel gestelde vragen

Dit zand wordt voornamelijk gebruikt als invoegzand voor straatwerk. Maar ook onder kunstgras, of als onderlaag onder gebakken klinkers. Alles waarbij een stabiele, goed waterdoorlatende zandonderlaag gewenst is kan dit zand voor worden gebruikt. 

Indien u dit zand gaat toepassen onder kunstgras dan adviseren we een laag van +/- 5 tot 10cm. Indien de huidige onderlaag niet goed waterdoorlatend is, dan liever de laag nog wat dikker. Let wel op dat zand nog inklinkt. Om effectief 10cm over te houden dient u zo’n 20% meer te bestellen. Zand goed verdichten / laten inklinken alvorens het kunstgras aan te brengen. 

Ja, dat kan. Het wordt veelal niet gedaan doordat de alternatieven (straatzand) prijstechnisch interessanter is. Dat is voor normale belasting ook voldoende. Brekerzand onder straatwerk wordt met name toegepast waarbij veel stabiliteit is gewenst, zoals straatwerk dat zwaarder wordt belast.  

Nee. Siertegels en keramische tegels kun je NIET invegen met dit zand. Door de steentjes zal dit zand krassen geven op de siertegels en het kan vlekken veroorzaken. Dit inveegzand is dus voornamelijk geschikt voor (gebakken) klinkers. Toch op zoek naar voegsel voor tussen het straatwerk of tegels? Kijk dan bij ons assortiment voegmortels. Waterdoorlatend, verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook geschikt voor keramische tegels. 

Het invegen van bestrating met brekerzand is vrij eenvoudig, maar kost wel wat geduld aangezien je het meerder keren moet invegen voor mooi dicht resultaat.

Het invegen gaat het beste met droog brekerzand op een droog oppervlak. Laat als het nodig is het zand eerst even op het oppervlak drogen alvorens het in te vegen.

Veeg het zand heen en weer over het straatwerk, totdat er geen zand meer in de voegen valt. Je zult zien dat na een verloop van dagen het zand inklinkt in de voegen en dat je meer zand kunt invegen. Herhaal dit tot de voegen volledig zijn gevuld. 

Brekerzand kopen?

Wij leveren dit zand op verschillende wijze. Passend voor iedere klus:

Zand kopen wordt zo een stuk gemakkelijker. Snelle levering door heel Nederland. Losgestort op werkdagen voor 12.00u besteld, andere werkdag geleverd. Pallets en bigbags levertijd van 1-3 werkdagen. 

Hoeveelheid berekenen

Onze zandproducten worden uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de breedte van de voeg. Ook de grootte en dikte van de steen heeft invloed op de hoeveelheid. Het beste is om de informatie over de steen op te vragen bij uw steenleverancier.