Metselzand

Metselzand, wordt gebruikt voor het maken van metselmortel en ook voor enkele betonmortels.  Dit zand wordt ook wel scherpzand genoemd. Het is volledig gezoet zand afkomstig uit de rivieren in het Nederlands-Duits grensgebied. Het zand wordt gezeefd op een fractie van 0/2mm. De grootte, de hoekige vorm en de hardheid van de korrel maakt het uitstekend geschikt voor mortelen. Metselzand legt daarom een goede basis voor nieuwe muren of funderingen. Zoekt u zand dat specifiek geschikt is voor betonmortel of cementdekvloeren kijkt u dan eens bij Betonzand.

Bereiding metselmortel 

Voor de bereiding van metselmortel mengt u 1 deel metselcement met 3,5 deel zand en voeg hieraan water toe totdat een homogeen mengsel ontstaat. De metselspecie dient binnen 2 uur verwerkt te worden. Kleine hoeveelheden mortel kunnen klaar gemaakt worden in een metselkuip. Grote hoeveelheden mortel kunt u beter mengen met een betonmolen, dat maakt het een stuk makkelijker. 

Hoeveel zand per m2 metselwerk 

Hier is geen exacte standaard formule voor. Het is afhankelijk van de steengrootte, het soort steen, de dikte van de mortel en de werkwijze. Op basis van al deze factoren wordt de hoeveelheid mortel bepaald.

Er zijn wel wat standaard vuistregels:

  • Halfsteensmuur: circa 30-35 liter per m2 metselmortel
  • Steensmuur: circa 60 tot 70 liter per m2 metselmortel

Uiteraard is de voegdikte nog van invloed op de benodigde hoeveelheid mortel. 

Tip: Maak altijd wat extra specie aan in verband met het morsen 

Metselzand kopen?

Zandcompleet levert zand om te metselen op verschillende manieren:

Al onze producten zijn standaard op voorraad en kunnen snel door heel Nederland worden geleverd. Onze big bags en pallets zand leveren we daarnaast ook in België.