Rijbodem onderhoud

Alles wat je wilt weten

Rijbodem onderhoud, de basis

Goed onderhoud van je rijbodem is belangrijk om jarenlang te kunnen blijven genieten van je bodem. De beste rijbodems kunnen nog niet compenseren bij het gebrek aan juist onderhoud. Een structurele aanpak zorgt voor de beste bodem.

Wat is rijbodem onderhoud?

Tractor onderhoud paardenbodem
Veel klein onderhoud aan je bodem zorgt voor minimaal groot onderhoud. Onder het onderhoud van je rijbodem verstaan we vlak houden van de bodem, het regelmatig slepen, vrijhouden van vervuiling (mest en onkruid), regelmatig besproeien en het toevoegen van de juiste stabiliteitsverbeteraars. De regelmaat van onderhoud is afhankelijk van de intensiteit waarmee de rijbodem gebruikt wordt. Een rijbodem die veel wordt bereden heeft vaker onderhoud nodig dan een rijbodem die minder vaak bereden wordt.
rijbodem onderhoud binnnbodem 2

Rijbodem onderhoud doelen

  • Zand en stabiliteitsverbeteraar gemengd houden
  • Een te dichte bodem openhouden
  • Een losse bodem verdichten
  • Bodem vlakhouden
  • Minimaliseren van stof en drainage van water stimuleren
  • Vervuiling verwijderen (mest, bladeren, etc.)

Zand & Stabiliteitsverbeteraar gemengd houden

Trilling en beweging kunnen ervoor zorgen dat de verschillende korrelgroottes van het zand in afzonderlijke lagen komen te liggen. Wanneer dit gebeurt wordt de bovenste laag van de rijbodem instabiel en mul en de kan de laag eronder juist teveel compacteren. Stabiliteitsverbeteraars hebben een specifieke functie om de zand toplaag van de rijbodem te verbeteren. Als alles ontmengd kan de stabiliteitsverbeteraar niet meer zijn werk doen. Regelmatig slepen en besproeien zorgt dat de rijbodem niet kan ontmengen.

rijbodem onderhoud binnnbodem
Rijbak onderhoud zand ontmenging

Door een slechte vochtbalans zakken uiteindelijk de fijne delen van het zand door trillingen omlaag en verliest het zijn stabiliteit.

Water

Water / de vochtbalans is een belangrijke factor in een bodem

Rijbodem onderhoud vochtig zand
Water zorgt voor stabiliteit, grip en zorgt voor vermindering van stof om het de fijne delen van het zand aan zich bind. Vocht is een belangrijk onderdeel in een kwalitatief goede paardenbodem. Teveel vocht is niet gewenst (natte bodem) en te weinig vocht maakt de toplaag stoffig (uitdroging). Daarnaast heeft uitdroging tot gevolg dat het zand zich niet kan zetten. Door de toevoeging van water worden de fijne zanddelen naar beneden getrokken waardoor de bodem stabiliseert. Op het moment dat de bodem uitdroogt wordt de zetting minder. Het creëren en vasthouden van een optimale vochtbalans is daardoor een essentieel onderdeel van de onderhoud van de rijbak. Een optimale bodem is altijd licht bevochtigd.Zand en stabiliteitsverbeteraars blijven ook beter gemend met elkaar in een vochtige bodem.

Voor zowel indoor als outdoor bodems betekent dit dat regelmatig sproeien en vochtbewaking noodzakelijk is. Een goede paardenbodem bestaat voor 10 tot 15% uit water. De beregeningsroutine is afhankelijk van de sproeisysteem, de drukte in de rijbak, de locatie (binnen of buiten) en de hoeveelheid vocht vanuit de omgeving (zoals luchtvochtigheid en regenneerslag). Liever regelmatig een beetje sproeien dan in 1x heel veel. Balans blijft het sleutelwoord. Zand dat teveel uitdroogt wordt te zwaar.

Beregening binnenbodem
Je rijbodem te droog laten worden kan verschillende problemen geven. Het grootste probleem is dat de stabiliteitsverbeteraar ontmengd van het zand en bovenop het zand komen te liggen in plaats van stabiel tussen het zand. Het fijne is dat dat probleem vrij gemakkelijk is op te lossen door regelmatig te beregenen en te slepen. Als je rijbodem te nat is, stop dan even met beregenen, dit geeft het overtollige water de tijd om weg te lopen. Als je bodem niet snel opdroogt na bijvoorbeeld een flinke regenbui, dan heeft het drainerend vermogen van je onderlaag aandacht nodig.

Hoe vaak moet ik mijn rijbodem slepen?

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud bestaat vooral uit mest opruimen, eventueel onkruid of bladeren verwijderen en sporen uit de hoefslagen verwijderen. Eigenlijk zorgen dat je bodem zo vlak en schoon mogelijk blijft.

  • Dagelijks je rijbodem onderhouden is het beste, echter als er af en toe in de week gereden wordt is onderhoud om de dag vaak ook voldoende.
  • Een rijbodem met stabiliteitsverbeteraar moet altijd licht vochtig gehouden worden om te zorgen dat de toplaag zich niet ontmengd.
  • Zorg altijd dat je mest, bladeren en ander organisch materiaal zo veel mogelijk verwijderd. Op het moment dat mest/ bladeren gaan composteren wordt de waterdoorlatendheid van het zandpakket beperkt.

Wekelijks onderhoud

Indien het dagelijks onderhoud goed wordt uitgevoerd bestaat het wekelijks onderhoud vooral uit volledig vlakken van je rijbodem en monitoren van de juiste vochtbalans.

  • Het wekelijks volledig slepen van je rijbodem en met een hark de moeilijk te bereiken plekken uitvlakken.
  • Als je springobjecten op je bodem hebt staan is het belangrijk deze regelmatig te verplaatsen en de afsprong- en landingsplaatsen extra te onderhouden.

Jaarlijks onderhoud

  • Laagdiktes – Dit is een goed moment om de kwaliteit en de hoeveel van de stabiliteitsverbeteraar te beoordelen en zondig bij te vullen of te vervangen. Bekijk ook de kwaliteit van het zand, dit slijt namelijk naar verloopt van tijd en kan een reden zijn voor een stoffige bodem.
  • Egalisatie – Afhankelijk van de intensiteit van gebruik zal de toplaag zich in de loop van de tijd verplaatsen. Verminderde bodem op de plaatsen van de hoefslag is hierbij een veelvoorkomend probleem. Zodra onvlakheden van 10cm of meer ontstaan is egalisatie noodzakelijk.

Hoe je rijbodem te slepen?

Afhankelijk van de mate van gebruik adviseren wij u de rijbodem regelmatig met een passend rijbodemvlakker te slepen. Voor het juist en egaal slepen van een rijbodem adviseren we de volgende tips: 

  1. De hoefslag aan de buitenkant slepen en erbij in iedere hoek achteruit rijden om de ophehoopte zand uit de hoeken te verwijderen.
  2. Sleep in ronde cirkels.
  3. Gebruik voertuigbanden zonder profiel.
  4. Na heftige regenval niet slepen (buitenbak)

Lees hier meer: 4 tips voor correct slepen van de paardenbak

Slepen rijbodem

Heeft u nog aanvullende vragen? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op.