Tapijtvezels

Opgezadeld met een te zware bodem? Maak er een einde aan met tapijtvezels 

Tapijtvezels is een uitermate effectief materiaal om een te zware rijbodem, op een betaalbare manier, te verbeteren. Door het aanbrengen van de vezels wordt een betere verbinding gemaakt met het zandpakket, het zand wordt als het ware bewapend. Dit verbetert de stabiliteit van uw bodem. 

Tapijtvezels is dan ook bij uitstek het product dat wordt toegepast voor bodems die te los / te zwaar zijn, of meer verbinding dienen te bevatten (zoals een springbodem of longeercirkel).

De vezels worden voornamelijk toegepast als het zand meer binding dient te hebben. Bijvoorbeeld wanneer het zand niet helemaal aan de eisen voldoet, te zwaar is of te los, of voor specifieke toepassingen (zoals springen of longeren) waar veel zijwaartse belasting op het zand komt.

Voordelen Tapijtvezels

  • Bewapening met zand. Door de vezels ontstaat een vezelverbinding met het zand.
  • Stabiliteit en verbeterde waterhuishouding door de toegevoegde snippers. Het product bestaat voor een groot deel uit vezels, maar daarnaast ook uit kleine snippers. De toegevoegde snippers zorgen voor de verbeterde stabiliteit en waterhuishouding.
  • Verbeterde veerkracht en schokabsorptie
  • Zeer duurzaam, biologisch niet afbreekbaar.

Hoeveelheid berekenen

Voor een goede stabiele bodem gaan wij uit van ongeveer 3 tot 4kg per m2 (gemiddeld rekenen wij met 3,5 kilo per m2). Voor een bodem die te los is rekenen we gemiddeld met 4kg per m2. U rekent dus het oppervlakte van uw bodem uit en vermenigvuldigt dit met het aantal kg per m2. De uitkomst is de benodigde hoeveelheid vezels in kilo’s.

Meest gestelde vragen

Het onderhoud blijft identiek aan enkel een zandbodem. Ofwel regelmatig sproeien en slepen. Waterhuishouding is altijd een belangrijke factor in iedere paardenbodem. Zand dat uitdroogt zal uiteindelijk zijn binding verliezen. Dus voldoende sproeien en regelmatig slepen. De afhankelijkheid van water wordt wel iets minder met de toevoeging van tapijtvezels, maar desondanks heeft zand altijd een goede vochtbalans nodig. Slepen bij voorkeur met een sleep zonder pinnen. Zodat de bodem zoveel mogelijk stabiel blijft, in plaats van wordt opengetrokken. 
Nee, bij juist onderhoud en vermenging met de toplaag niet. Als de vochtbalans in de bodem goed blijft, gaan de vezels niet van het zand ontmengen. Als het zandpakket helemaal uitgedroogd raakt, dan kan het zijn binding verliezen met de vezels. Incidenteel kan het dan gebeuren dat de vezels teveel bovenop komen te liggen. Als je er dan nog niets aan doet, en de bodem ligt in een windgebied, kunnen ze uiteindelijk wegwaaien. Dit is het gevolg van onvoldoende onderhoud. Mochten de vezels onverhoopt toch teveel bovenop komen te liggen, dan kunt u de vezels opnieuw er doorheen frezen. 
Het onderhoud blijft hetzelfde als bij enkel een zandbodem, slepen, sproeien en mest verwijderen. De vezels worden door de zandlaag heen gefreesd en daarna is het onderhoud gelijkwaardig of iets minder. Doordat de vezels de stabiliteit van het zandpakket verbeteren is minder water en slepen nodig voor stabiliteit. Echter is het wel aan te raden om voor optimaal resultaat de bodem voldoende vochtig te houden en regelmatig te slepen.
Als de vezels goed door het zandpakket zijn gefreesd waait het product niet weg. Sproeien of beter gezegd een goede waterbalans is in iedere paardenbodem belangrijk. De vezels verminderen wel de afhankelijkheid van water. Doordat het zandpakket meer stabiliteit krijgt door de vezels bent u minder afhankelijk van water. Maar het blijft belangrijk. Eigenlijk dient een goede bodem altijd zo’n 15% vocht te bevatten. Dit kunt u doen door middel van sproeien, of met een eb en vloed systeem.
De verwerking is eenvoudig zelf of in eigen beheer uit te voeren. Op deze pagina leggen we de verwerking graag uit: https://www.zandcompleet.nl/zandblogs/verwerking-polyvlokken-tapijtvezels/
Met de lichte tapijtvezels krijgt de bodem een lichtere uitstraling. Onze groene tapijtvezels zijn in grote lijnen hetzelfde, met als uitzondering dat een deel van de vezels is vervangen door een kunstgrasvezel. Hierdoor is het product iets goedkoper. Doordat kunstgras(vezel) veel aanbod kent, is de prijs voor dit product iets gunstiger. Ook dit product geeft dezelfde resultaten als de lichtgrijze vezels. 
Wij zijn enkel leverancier van materialen. De verwerking of andere loonwerkzaamheden voeren wij niet uit. 

Dat is afhankelijk van de kwaliteit van de toplaag. Voor bodems die te zwaar / te los zijn adviseren we liever tapijtvezels. Dat geldt ook voor bodems waar hoofdzakelijk in wordt gesprongen en/of gelongeerd (zoals een longeercirkel). Tapijtvezels zorgen voor meer verbinding.

Zoekt u juist meer veerkracht, luchtigheid en stabiliteit? Dan adviseren we polyvlokken. Zeker in combinatie met hoogwaardig toplaagzand worden vlokken toegepast. 

Of download hier onze handige beslisboom om bij het juiste product te komen:Download beslisboom 

Tapijtvezels bestellen

De tapijtvezels worden geleverd in balen. Per pallet kunnen maximaal 3 balen gestapeld worden. Levering vindt plaats met een kooiaapvrachtwagen of palletwagen. Onze vezels hebben wij op voorraad en kunnen snel door heel Nederland worden geleverd.

Internationale leveringen 

Standaard leveren wij onze Tapijtvezels door heel Nederland en Belgie binnen enkele werkdagen. Woont u elders? We kunnen op verzoek leveren door heel Europa (vanaf 3 pallets). Prijzen voor transport op verzoek op basis van bestemming en hoeveelheid. Afhankelijk van de hoeveelheid wordt de levering gegroepeerd om zo efficiënt mogelijk met transport om te gaan. Levertijden kunnen daardoor wat oplopen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.