Dakgrind: Ballast grind voor op het dak

Dakgrind

Dat grind veelvuldig gebruikt wordt als ballast op allerlei daken en gebouwen is waarschijnlijk niets nieuws. Ballastgrind wordt al sinds jaar en dag gebruikt om daken te bedekken. Bijvoorbeeld op het platte dak van uw garage of woonhuis.

Waarom ballast grind op mijn dak?

Om het lood en de constructie van uw dak in een goede conditie te houden, is ballastgrind op het dak een goede oplossing. Door het hoge soortelijk gewicht van grind is het zwaar genoeg om alles op zijn plaats te houden tijdens stevige wind. Daarnaast heeft grind een ronde en gladde vorm wat beschadigingen en lekkage van uw dakbekleding voorkomt.

Grind geeft tevens een goede waterdoorlaarbaarheid door de ronde vorm van het grind. Dit is belangrijk om lekkages te voorkomen door een belemmerde afwatering. Om een goede waterdoorlaatbaarheid te verkrijgen dient men met grind te werken van minimaal 8mm, dus bijv. 8/16 of 16/32 grind. Daarnaast beschermt het dakgrind ook tegen de schadelijke effecten van UV-licht op uw dakbitumen.

Is elke grindsoort geschikt als ballastgrind?

Niet elke grindsoort is geschikt als ballastgrind. Niet alle grindsoorten zijn namelijk rond genoeg om geen schade aan te brengen aan het onderliggend bitumen. Onderstaand een opsomming van enkele grindsoorten welke geschikt zijn als dakgrind.

Hoeveel Grind heb ik nodig voor mijn dak?

Als een grindlaagdikte wordt een hoogte van 3 tot 4 cm als regel aangehouden. Met deze laagdikte waait het grind niet weg en zakt het niet in de onderlaag. 1 m³ grind weegt ongeveer 1,6 ton ofwel 1600 kg.

Hoeveelheid benodigd dakgrind

Dakoppervlakte (m2)

Grind (m3)

10

0,4

20

0,8

30

1,2

40

1,6

50

2,0

60

2,4

70

2,8

80

3,2

90

3,6

100

4,0

Hoe verwijder ik mijn oude dakgrind?

Indien het dakgrind door de jaren heen vervuild is geraakt door bv mos of humus kan het zijn dat water blijft liggen op het dak. Door de vertraagde water afvoer kunnen natte plekken en lekkages ontstaan. Dan is het een goed idee om het dakgrind te vernieuwen.

Het grind is het makkelijks van het dak te verwijderen met een schep , waarmee u emmers vult, om zo het grind af te voeren naar beneden. Voorzichtigheid is hierbij geboden, omdat er grindkiezels kunnen zijn vast gesmolten aan het bitumen. Dit kan gebeuren onder invloed van de warmte van de zon. Laat deze grindkiezel dan gewoon zitten, aangezien het verwijderen van deze kiezel een lekkage kan veroorzaken.

Om het grind bij elkaar te vegen kunt u het beste een harde bezem gebruiken, daarmee wordt voorkomen dat u per ongeluk toch een vast gesmolten kiezel los komt. Gebruik om die reden dan ook nooit een hark om het grind bijeen te krijgen.


Liever een alternatief voor dakgrind? Denk ook eens aan een sedumdak!

Groendak onderhoud
Dak met sedum

Naast het standaard dakgrind, is een mooi en duurzaam alternatief een groendak, ook wel een sedumdak genoemd. Deze kant-en-klare trays begroeid met verschillende soorten vetplanten zorgen voor een directe groene uitstraling van uw dak.

 

14 reacties op “Dakgrind: Ballast grind voor op het dak

 1. Ad Seuntiens zegt:

  Ben op zoek naar grind voor op platzak 250 vier kante meter wil het er op gespoten hebben graag prijs het is in Bladel het werk

 2. Marianne Werf zegt:

  Hallo, als je nieuw bitumen left moet er dan voor je de kiezels erop legt eerst zand erop leggen ? Dus bitumen ,zand,stenen

  • Melissa zegt:

   Beste Frank,

   De aanbeveling is wel om het weg te halen (ook qua gewicht), maar als het mooi rond grind is, zou het eventueel kunnen. Mits de dakconstructie het uiteraard kan dragen.

   Groet, Zandcompleet

 3. MvdP zegt:

  Goedemiddag,
  Valt oude dakstenen/grind onder chemisch afval (ivm vervuiling door bituum)?
  Waar oude dakstenen/grind naar toe te brengen bij afvoer?

  Gr. Michel

 4. Alex zegt:

  Ik wil een schotelantenne middels een tegelvoet (zoals deze: Ticket sluiten) op een plat dak met dakgrind plaatsen.
  Als ik deze voet op de bitumen zou plaatsen dan zou ik er een rubber tegel of mat onder leggen ter bescherming van het bitumen (verdelen van de druk) of kan ik de tegelvoet ook bovenop het grind zetten?

  • Beheerder zegt:

   Het verschil zit hem in de afronding. Boerengrind is maasgrind en vele malen hoekiger dan dakgrind (moraine grind). Dakgrind mag niet teveel scherpe delen bevatten omdat het dan door het bitumen heen kan gaan.
   Groet, Melissa

 5. Lotte zegt:

  Kan elke schuur belast worden met grind? Of zou ik moeten uitzoeken of de (relatief nieuwe) schuur het gewicht kan dragen?

  • Beheerder zegt:

   Beste Lotte,

   Niet kan elk dak belast worden met grind. Het is dus zeker aan te raden om eerst te controleren of de constructie inderdaad het gewicht kan dragen.

   Groet, Melissa

 6. Fred Mugge zegt:

  Van een appartementencomplex in Leiden is het dakgrind verdicht met vuil, aarde, humus etc
  Is er een manier om het grind ter plekke te reinigen ipv vervangen grind?
  Aangezien het een hoog ( 5e, 6e en 7e verdieping) en groot oppervlak is met veel verschillende dakniveaus is het afvoeren en opnieuw aanbrengen een hele klus.

 7. Simon zegt:

  Hey pardon, Ik vroeg me af wat nou het dampdifussieweerstands getal naar uw dakgrind, waar het een beetje rond schommelt.

  met vriendelijke groet,
  Simon Arends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid