Paardenbodems FAQ

Wij krijgen regelmatig vragen over onze paardenbodems. Vandaar we deze overzichtelijk hebben gebundeld.

Zand

Gemiddeld rekenen wij met een toplaag van 15cm verdicht. Om de hoeveelheid te berekenen rekent u met lengte x breedte x dikte (ofwel 0.15). Om effectief 15cm over te houden dient u de uitkomst nog met 15-20% te vermenigvuldigen. Zand klinkt namelijk altijd nog in. Voor een 20x40 bodem en een laagdikte van 15cm komt u daarmee uit op een benodigde hoeveelheid van 144m3.
Al onze Zand & Grond producten beschikken over een productcertificaat, wat inhoudt dat deze producten geen verontreiniging bevatten (KIWA Certificering). Op deze manier loopt u geen risico vervuilde producten toe te voegen aan uw grond. Op aanvraag is tevens een zeefanalyse beschikbaar.
Losgestort Zand wordt met een kippervrachtwagen of trailer geleverd, afhankelijk van de hoeveelheid en de bereikbaarheid van de locatie. Onze planner zal in overleg het juiste transport inzetten.
Standaard is levering binnen 24u mogelijk. Bij grote hoeveelheden dient u rekening te houden met een levertijd van 1-3 werkdagen. Wij proberen onze levering zo goed mogelijk af te stemmen op uw planning.

Stabiliteitverbeteraars

Voor een goede stabiele bodem gaan wij uit van ongeveer 2,5 tot 3,5 kg per m2 (gemiddeld rekenen wij met 3 kilo per m2). U rekent dus het oppervlakte van uw bodem uit en vermenigvuldigt dit met 3. De uitkomst is de benodigde hoeveelheid polyvlokken of tapijtvezels in kilo’s. 20x40 bodem: 2400kg. 20x60 bodem: 3600kg.
Ja, Onze polyvlokken en tapijtvezels zijn geanalyseerd en vrij van schadelijke stoffen, onderzocht door onafhankelijk test laboratorium. Analyse resultaten zijn op aanvraag beschikbaar.
Op onze locatie in Noordhoek kan, afhankelijk van de voorraad, tapijtvezels worden afgehaald. De balen staan op pallets en worden geladen met een heftruck. Let op het gewicht van de baal en de mogelijkheden van het transport bij afhalen. Afhalen enkel op afspraak en bij voldoende voorraad mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden: 0168-404431.
Ja, een stabiliteitverbeteraar verbetert de waterhuishouding, maar helemaal vrij van bewateren bent u niet. Een zandpakket dient altijd een hoeveelheid water te hebben om stabiliteit te bieden. Alle zandproducten die uitgedroogd zijn verliezen hun binding.
Er zijn diverse mogelijkheden na het beëindigen van uw hobby, zoals het afvoeren van de toplaag, of de toplaag aanbieden als 2e hands. Waar 1 paardenliefhebber stopt, start wellicht een andere. Er zijn in het land ook mogelijkheden om het zand te zuiveren van eventuele toevoegingen zoals polyvlokken.
Ja, in ons assortiment bieden we kokosvezels als alternatief voor tapijtvezels. Dit natuurlijk product verteert wel en dient dus regelmatig bijgevuld te worden.

Service

Jazeker, wij hebben ruim 35 jaar ervaring in alles op het gebied van bodem. U kunt contact met ons opnemen voor het stellen van uw vragen, zowel telefonisch als per email. Daarnaast schrijven wij met regelmaat informatieve artikelen omtrent paardenbodems. U kunt deze hier bekijken. Daarnaast hebben wij diverse e-books geschreven met alle informatie omtrent de aanleg, onderhoud en praktijkcasussen voor zowel paardenbodems als paddocks. Onze e-books kunt u hier bekijken: E-books paardenbodems 
Het is mogelijk om ons vrijblijvend naar uw zand te laten kijken. U kunt een flinke hand zand naar ons toesturen. Door onze jarenlange ervaring in zandproducten kunnen wij aan de structuur van de zandkorrels zien in hoeverre uw zand geschikt is en wat potentiële oplossingen zijn voor ongeschikt zand. Bekijk onze advies pagina voor meer informatie.
Nee, Zandcompleet levert alles op het gebied van paardenbodems door heel Nederland. Loonwerkzaamheden voeren wij echter niet uit. Een offerte voor een totale aanleg kunnen wij u dus niet in voorzien. Indien u de bodem zelf of in eigen beheer wilt gaan aanleggen, dan denken we uiteraard graag met u mee.
Het type onderhoud is voor de meeste bodems gelijk aan elkaar, mest en bladeren verwijderen, voldoende vocht in de bodem houden en regelmatig correct slepen. Meer informatie over onderhoud kunt u hier vinden.
Wij leveren al onze paardenbodemproducten (granulight, diverse soorten zand en stabiliteitverbeteraars) door heel Nederland. Onze stabiliteitverbeteraars zoals tapijtvezels en polyvlokken leveren we daarnaast door heel Europa. Voor levering in België van stabiliteitverbeteraars geldt het Nederlandse tarief, voor andere landen is transport op aanvraag.