Wat is ‘scherp zand’?

Scherp zand

Wat is scherp zand?

Scherp zand heeft meerdere toepassingen, maar het wordt het meest gebruikt om metselmortel van te maken. Het is dan ook beter bekend als metselzand. Door de hoekige vorm en de hardheid van het zand heeft het de bijnaam van ‘scherp zand’ gekregen. Dit zand is zeer geschikt voor metselspecie. De grootte van dit zand ligt tussen 0-2mm.

Scherp zand, waar gebruik je het voor?

Scherp- of wel metselzand kent diverse toepassingen, de meest bekende zijn:

Aanmaken metselspecie

Voor het aanmaken van metselspecie met zand wordt vaak 1 deel metselcement gebruikt op 3.5 delen metselzand. Vervolgens wordt hieraan water gevoegd en gemengd tot een homogeen mengsel. Bij grotere hoeveelheden wordt vaak een betonmolen gebruikt

Luchtiger maken van potgrond

Voor het stekken of inzaaien in potgrond, moet de potgrond eerst luchtiger en waterdoorlatender gemaakt worden. Hiervoor wordt scherp zand gebruikt. Dit is namelijk vaak goedkoper dan kant-en-klare inzaai- of stekgrond.

Graszaad strooien met Scherp Zand

Vaak wordt graszaad vermengd met scherpzand om het uitstrooien te vergemakkelijken en zo een betere verdeling te krijgen van het graszaad.

Scherpzand als vervanging van strooizout

Als de winter eraan komt brengt deze altijd ook vorst en regen mee. Scherpzand wordt vaak op paden gebruik in plaatst van strooizout, omdat zand minder schadelijk is dan strooizout voor de beplanting naast de aanliggende paden. Na vrieskou komt namelijk altijd regenval, wat strooizout ik de plantborders kan spoelen. Zand is niet schadelijk voor de beplanting en de grond. Strooizout kan verzouting van de grond veroorzaken. Zand legt een stroeve laag op een pad, maar laat het ijs niet smelten.

Metselzand kopen?

Zandcompleet levert scherpzand om te op verschillende manieren. In big bag van 1m3, in zakken van 25kg (per volle pallet) of losgestort vanaf 4m3. Al onze producten zijn standaard op voorraad en kunnen snel door heel Nederland worden geleverd. Onze big bags en pallets zand leveren we daarnaast ook in België.

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen.