Wat is klapzand?

klapzand

“Je geeft er een klap op en ‘t zit”

Klapzand

Klapzand is een term die vroeger veel werd gebruikt voor Ophoogzand. Vroeger antwoorden men vaak op de vraag: Is dit goed zand? Je hoeft er maar een klap op te geven met een schep en ‘t zit als een huis. Ofwel klapzand is zand dat zich goed laat verdichten.

Zeefinstallatie voor zand

Klapzand is gewonnen zand dat afkomstig is uit zandputten en is eigenlijk het zand dat na het uitzeven op verschillende fracties en klassen onder de zeefinstallatie op de grond valt. Het is dus de laagste categorie zand. Aan dit zand worden dan ook minimale eisen gesteld. Het bevat vaak de fijnere korrels en lemige delen van het gewonnen en uitgezeefde zand. Door de fijne en lemige delen is Klapzand, ofwel Ophoogzand goed te verdichten, echter door eventuele leembestanddelen ook minder waterdoorlatend. Niet al het ophoogzand bevat overigens leembestandsdelen. Dat is afhankelijk van het wingebied.

Toepassen van Klapzand 

Klapzand laat slecht water door en kan alleen gebruikt worden voor toepassingen waarbij niet veel eisen aan zand worden gesteld. Zoals het ophogen van de tuin en het ophogen van oppervlakte of kuilen. Denken aan het dichten van een vijver. Het zand heeft een groot dragend vermogen om verzakkingen te voorkomen.

Klapzand kopen?

Zandcompleet levert ‘Klapzand’ op verschillende manieren. In big bag van 1m3, in zakken van 25kg (per volle pallet) of losgestort vanaf 2m3. Al onze producten zijn standaard op voorraad en kunnen snel door heel Nederland worden geleverd. Onze big bags en pallets zand leveren we daarnaast ook in België. 

Hoeveel Klapzand heb ik nodig?

Klapzand wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  Om te weten hoeveel zand je nodig hebt voor het opvullen van een gat of het ophogen van de grond reken je eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal m2 weer. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met de hoogte om het aantal m3 (kuub) te weten. Hoeveel kruiwagens is een kuub zand?

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen.