Wat is klapzand?

klapzand

“Je geeft er een klap op en ‘t zit”

Klapzand

Klapzand is een term die vroeger veel werd gebruikt voor Ophoogzand. Vroeger antwoorden men vaak op de vraag: Is dit goed zand? Je hoeft er maar een klap op te geven met een schep en ‘t zit als een huis. Ofwel klapzand is zand dat zich goed laat verdichten.

Zeefinstallatie voor zand

Klapzand is gewonnen zand dat afkomstig is uit zandputten en is eigenlijk het zand dat na het uitzeven op verschillende fracties en klassen onder de zeefinstallatie op de grond valt. Het is dus de laagste categorie zand. Aan dit zand worden dan ook minimale eisen gesteld. Het bevat vaak de fijnere korrels en lemige delen van het gewonnen en uitgezeefde zand. Door de fijne en lemige delen is Klapzand, ofwel Ophoogzand goed te verdichten, echter door eventuele leembestanddelen ook minder waterdoorlatend. Niet al het ophoogzand bevat overigens leembestandsdelen. Dat is afhankelijk van het wingebied.

Toepassen van Klapzand 

Klapzand laat slecht water door en kan alleen gebruikt worden voor toepassingen waarbij niet veel eisen aan zand worden gesteld. Zoals het ophogen van de tuin en het ophogen van oppervlakte of kuilen. Denken aan het dichten van een vijver. Het zand heeft een groot dragend vermogen om verzakkingen te voorkomen.

Klapzand kopen?

Zandcompleet levert ‘Klapzand’ op verschillende manieren. In big bag van 1m3, in zakken van 25kg (per volle pallet) of losgestort vanaf 2m3. Al onze producten zijn standaard op voorraad en kunnen snel door heel Nederland worden geleverd. Onze big bags en pallets zand leveren we daarnaast ook in België. 

Hoeveel Klapzand heb ik nodig?

Klapzand wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  Om te weten hoeveel zand je nodig hebt voor het opvullen van een gat of het ophogen van de grond reken je eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal m2 weer. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met de hoogte om het aantal m3 (kuub) te weten. Hoeveel kruiwagens is een kuub zand?

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen. 

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid