Wat is Speelzand?

Wat is speelzand

Speelzand is kort samengevat, zand voor de zandbak. Kan ieder zandsoort dan niet in de zandbak, hoor ik je denken? Nee. Niet ieder zandsoort kan in de zandbak. Althans, alles kan er natuurlijk wel in, maar niet alle zandsoorten zorgen ook voor leuk speelplezier. Alle grove zandsoorten, zoals drainagezand, metselzand, vloerenzand binden niet. Ook zand dat wat vervuiling bevat is niet geschikt, steentjes, schelpjes en takjes kunnen voor kleine verwondingen zorgen. Dus wat maakt dit zand dan anders dan de andere?

Blijft je zandbak te nat? Lees dan deze blog: Help, mijn zandbak blijft nat

Wat is speelzand?

Het is uiterst zuiver en goed geschikt om water door te laten. Maar het is vooral de structuur van dit zand dat het uitstekend speelbaar maakt. Het laat zich namelijk goed binden. En dat is wat je nodig hebt om de mooiste zandkastelen te maken of eindeloos zandtaartjes te bakken. Doordat het zuiver is, bevat het geen vervuilingen zoals steentjes of schelpjes. 

Dus wat is speelzand, kort samengevat? Schoon en zuiver zand, dat zich goed laat binden. 

Dit zand komt uit 1 vast depot in Nederland. Hierdoor is de kwaliteit constant (en daarom leveren we het ook niet losgestort).

Speelzand voor zandbak

Goed speelzand voor de zandbak is zand wat zowel voldoende bind, zodat de prachtigste creaties gemaakt kunnen worden. Maar goed speelzand is ook zeer schoon zand. Dit maakt het leuker voor opa’s, oma’s, papa’s en mama’s om de handen en kleren weer zandvrij te maken. En het zand dient ook schoon te zijn van vervuilingen. Hoe schoner het zand, hoe prettiger spelen voor kinderen. Schelpjes, takjes e.d. kunnen zorgen voor kleine verwondingen en dat willen we natuurlijk niet. Speelzand is daarom extra gezuiverd. Tot slot is Speelzand ook licht waterdoorlatend, dit om te zorgen dat wateroverlast in de zandbak minimaal is. Speelzand is dus gespecialiseerder zand dan je in eerste instantie denkt. Wil je weten waarom ophoogzand niet schikt is als speelzand? Lees dan onze blog hierover.

Ons speelzand is leverbaar in bigbag (a 1m3) en in 25kg zakken verpakt per volle pallet. 

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen. 

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid