Diverse zandsoorten, wat verklaart het prijsverschil?

Losgestort zand levering

Zand is er letterlijk in vele vormen en maten. Maar wat is nu het verschil tussen al die zandsoorten? En kan 1 zandsoort niet voor alle toepassingen worden gebruikt? Het antwoord is, kort. Nee. Iedere zandsoort heeft zijn eigen eigenschappen en toepassing. Ieder zandsoort kent daarnaast zijn prijs. Van Goedkoop zand tot duurder zand, Zand bestellen is niet altijd even eenvoudig.

De verschillende soorten zand hebben te maken met de afmeting van de korrel en de vorm.

Zeefen van Zand – het verkrijgen van Zandsoorten

Op het moment dat zand wordt gewonnen uit de rivier (zoetzand) of zee (zoutzand) wordt het vervolgens gezeefd. Het zeefen van zand vindt plaats op basis van fracties, ook wel ‘mu’ genoemd. De fractie of het ‘mu’ gehalte geeft de grootte van de korrelstructuur aan. Hoe groter het ‘mu’ gehalte hoe groter de korrel. hoe beter waterdoorlatend (maar niet stabiliserend). Andersom geldt: hoe kleiner de korrel, hoe fijner het zand en hoe beter het zand stabiliseert (maar beperkt waterdoorlatend). Vaak wordt daar ook het prijsverschil verklaart. Hoe specifieker het zand wordt gezeefd, hoe duurder het zand. Wil je het verschil weten tussen zoet en zout zand? Lees dan onze blog hierover.

Verschillende zandsoorten

Goedkopere zandsoorten zoals Ophoogzand bevat zand in een kleine fractie. Hierdoor is het zand minder waterdoorlatend, maar zal het wel goed stabiliseren. Ideaal om op te hogen dus. Doordat Ophoogzand daarnaast kleine vervuilingen bevat is het gunstiger geprijsd. Als het zand schoon dient te zijn van vervuilingen, zoals M3C Zand dan is dit zand extra schoon gezeefd en hoger geprijsd. Standaard kan gesteld worden hoe grover (en schoner) de zandkorrel, hoe duurder het zand. Zo zijn de grovere zandsoorten zoals MetselzandValzand en Drainagezand hoger geprijsd dan bijvoorbeeld Ophoogzand en Straatzand. Wil je weten wat nu precies het verschil is tussen ophoogzand en straatzand? Lees dan onze blog hierover.

Meer informatie over Zand Bestellen? Onze medewerkers helpen u graag verder: 0168-404431 of info@zandcompleet.nl

Bestel direct zand, om snel aan te slag te kunnen!

 

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *