Geel zand, waar is het voor geschikt?

Geel zand

De term geel zand is een veelgebruikte term voor eigenlijk twee soorten zand. Zowel ophoogzand als straatzand wordt vaak geel zand genoemd. Dit zijn echter twee verschillende soorten zand, met elk zijn eigen toepassing. Ophoogzand is zand, waaraan geen eisen worden gesteld. Dit zand wordt voornamelijk gebruikt om iets op te hogen of op te vullen, zoals bij voorbeeld een oude vijver.

Is geel zand ook geel van kleur?

De term Geel zand is van vroeger uit ontstaan in Brabant, waar het zand dat gebruikt werd om een gat op te vullen of in te straten een gelige kleur had. Deze term is altijd in de volksmond blijven hangen voor zowel straatzand als ophoogzand. Echter is de kleur van het zand afhankelijk van de regio waar het gewonnen wordt. Zand wordt dus eigenlijk niet op kleur verkocht.

De kleur is hierin dus niet belangrijk, maar vooral de eigenschappen van het zand zijn belangrijk. Als je wilt straten in zand is het belangrijk dat het zand vrij is van klei- en leemdelen en goed te verdichten is.

Geel zand kopen?

Zandcompleet kan losgestort zand leveren vanaf 2m3, of een big Bag a 1m3. ‘Geel’ zand (dat dus niet de kleur geel is) is leverbaar binnen 1 werkdag, op werkdagen voor 12.00u besteld is andere werkdag al geleverd. Levering op een specifieke werkdag is ook geen probleem. Levering is ook mogelijk in 25kg zakken per volle pallet, de levertijd bedraagt 1-3 werkdagen voor Nederland of 1-5 werkdagen voor België. Geel zand bestellen wordt zo een stuk gemakkelijker.

Hoeveel geel zand heb ik nodig?

Zandproducten worden uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  Om te weten hoeveel zand je voor de bestrating nodig heeft reken je eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 weer. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. 

Let op, voor zand geldt: Houdt er rekening mee dat door het verdichten het zandbed compacter wordt (inklinken). Hierdoor heb je 15 tot 20% meer zand nodig dan in eerste instantie berekend.