Mollen bestrijden in je gazon, voorkomen is beter dan genezen.

Mollen bestrijden

Mollen bestrijden. Hoewel sommige mensen vinden dat ze er schattig uitzien, kunnen ze ernstige schade aanrichten aan je gazon en je gehele tuin. Mollen maken een groot tunnelstelsel, waardoor ze vrij snel platen, gras en bomen kunnen beschadigen. De enige manier om met mollen om te gaan is leren hoe je ze kun verwijderen of nog beter kunt voorkomen. Maak je geen zorgen! Het is mogelijk om op een diervriendelijke manier te voorkomen dat ze je tuin of gazon kapotmaken.

Mollen bestrijden, maar wat zijn het precies?

Mollen zijn kleine gravende dieren waarvan veel mensen denken dat ze verwant zijn aan muizen of ratten. Hoewel mollen en muizen enigszins op elkaar lijken (ze zijn allebei klein en harig), zijn het heel verschillende dieren. Terwijl ratten en muizen knaagdieren zijn, zijn mollen zoogdieren die het grootste deel van hun leven ondergronds doorbrengen met het graven van holen. Mollen zijn zeer efficiënte gravers, ze kunnen in één nacht tot wel 50 meter aan gangen uitgraven.

Anders dan wat vaak wordt gedacht, eten mollen niet van de wortels van planten en bomen. Ze graven er wel omheen of onderdoor, wat schade aan het wortelstelsel van het bijvoorbeeld het gras veroorzaakt. Mollen zijn namelijk insecteneters en maken met name de tunnels om wormen en andere insecten te vinden in de grond rondom de planten en onder het gras. In deze blog mollen bestrijden beschrijven manieren om ze tegengaan.

Hoe herken je mollen schade?

Schade van mollen kan veel lijken op schade veroorzaakt door bijvoorbeeld woelmuizen, muizen of andere knaagdieren, echter zijn wel een aantal onderscheidende verschillen.

1. Dood gras in je gazon

Dode plekken gras in je gazon zijn een indicatie dat het tijd wordt om mollen te bestrijden. Door de tunnels die mollen maken beschadigen ze het wortelstelsel van het bovengelegen gras, waardoor het gras aan de oppervlakte dood gaat en zo dode plekken achterlaat.

2. Molshopen

Mollen zijn een soort van graafmachines en wanneer ze tunnels graven verplaatsen ze al het overtollig zand uit de tunnel naar de oppervlakte. Zo ontstaan vaak bij de tunnelingang vervolgens de bekende molshopen.

3. Ingezakte grond

Soms zakt de grond helemaal in door die vele mollengangen onder de grond of zie je over een lange lijn ingezakte grond ontstaan.

Mollen bestrijden, maar wat trek ze nu eigenlijk aan?

Hun gehele leven brengen mollen door in tunnels. Zullen ze dus vaak grond zoeken die de ideale omgeving is om te eten, voort te planten en in te graven. Er zijn eigenlijk 3 factoren die zorgen voor aantrekkingskracht tot de mol. Door hier rekening mee te houden kun je mollen voorkomen en hoef je mollen niet direct te bestrijden.

1. Veel insecten

Mollen eten veel insecten. Veel soorten kunnen zelfs tot 100% van hun eigen lichaamsgewicht per dag aan insecten eten. Hun dieet bestaat vooral uit regenwormen, larven en kevers. Mollen zullen eerder trekken naar grond waar deze insecten veelvuldig aanwezig zijn.

2. Koele temperaturen

Vaak word gedacht dag mollen blind zijn of nachtdieren, maar dit is niet juist. Ze zijn de hele dag actief en geven de voorkeur aan vochtige en koele grond. De koele grond helpt ze namelijk om hun temperatuur te reguleren.

3. Wijze van tuinaanleg.

Mollen zijn geneigd om met hun gangen tuin elementen te volgen, zoals rijen hekken, paden of andere door mensen gemaakte randen. Ze kunnen ook opduiken langs een rij heggen of een ander beschermd gebied. Mollen graven vaak ook onder struiken en bomen om de insecten te vinden die tussen de wortelstelsels leven. Overal waar mollen zich vestigen, is eten de belangrijkste drijfveer. Daarom is het onder controle houden van hun voedselbronnen een van de meest effectieve manieren het aantal mollen te beperken.

Opties voor mollen bestrijden

De snelste manier om van mollen af ​​te komen is door middel van vallen. Vallen die mollen levend vangen of mollenklemmen zorgen voor de snelste vermindering van mollen in je gazon. En zijn dus een effectieve manier om mollenplagen te bestrijden.

Preventieve maatregelen tegen mollen bestrijden

De beste preventieve maatregel tegen mollen is het gebruik van anti-mollengaas. Dit een een gaas dat je aanbrengt onder je gazon. Het makkelijkst is het dus om het te leggen als je gazon gaat aanleggen. Rol het gaas uit en leg daar op 10cm zwarte grond waar in de gazon in gaat zaaien of op uitrollen. Dit gaas zorgt er voor dat mollen niet meer om hoog kunnen en dus geen molshoop kunnen creëren. Wil je helemaal van je mollen af zorgt dan dat je het gaas aan de randen van gazon 50 cm naar beneden laat afbuigen. Dit voorkomt dat de mol überhaupt in je gazon in kan komen.

Voorkom mollen, bestel direct je mollengaas

v.a. 134.00
Bekijk product

Mollen bestrijden wat kun je beter niet doen?

Sommige mensen zijn geneigd om de mollen te laten verdrinken met behulp van een tuinslang of emmers water. Dit kun je beter niet doen. Deze manier beschadigt alleen je gazon en maakt de grond onder je gras los, waardoor mollen zich gemakkelijker kunnen nestelen. Bovendien kunnen mollen gewoon boven de grond schuilen totdat het water weer is teruggetrokken.

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid