Hoeveel grind per m2 tuin

Hoeveel grind per m2 tuin

Een veel gestelde vraag is hoeveel grind per m2 tuin? Het antwoord is simpel, gemiddeld wordt er gerekend met een laagdikte van 5cm grind. Ofwel reken het oppervlakte uit en vermenigvuldig dit met 0.05. Het antwoord is het aantal benodigde kuubs dat je nodig hebt.

Een voorbeeld hoeveel grind per m2 tuin

Stel je hebt een tuin en wilt een oppervlakte opvullen van 4x5m. Dit is een oppervlakte van 20m2. Met een laagdikte van 5cm wordt de berekening dan 20×0.05=1.
Ofwel heb je 1m3 grind nodig voor het opvullen van 20m2.

Bigbags worden geleverd in drie formaten en zijn ongeveer goed voor standaard oppervlaktes van:

  • 0,5m3 minibag = 10m2
  • 0,7m3 midibag = 15m2
  • 1m3 bigbag = 20m2

Voor grotere hoeveelheden is losgestort levering van grind / split aantrekkelijk(er).

Laagdikte grind afhankelijk van toepassing en formaat

Een laagdikte van 5 tot 6cm is voldoende om de onderlaag goed te bedekken en niet te dik zodat het zwaar wordt om te belopen of doorheen te rijden. Hoe dikker de hoeveelheid grind per m2, hoe zwaarder het namelijk wordt om doorheen te lopen. Voor een oprit kun je nog iets dikker gaan tot 7cm. Grind kan zowel aangelegd worden op de huidige onderlaag, als op worteldoek of in grindmatten. Dit geldt voor de standaard grind formaten van de fracties 5 tot 20mm.

Ga je voor siergrind of grind tegen onkruid gaat, dan mag je zo dik als je zelf wilt. Maar let wel op, het meeste onkruid komt niet van onderaf, maar waait er via de bovenkant in. Helemaal het onkruid kun je dus nooit tegengaan. Het voordeel is wel dat het onkruid niet goed kan wortelen en je het dus makkelijk kunt verwijderen.

Hoeveel grind per m2 tuin – in tonnen

Veelal wordt grind losgestort aangeboden in aantal ton. Dat maakt het niet altijd makkelijker, maar zo is het nu eenmaal. Gemiddeld genomen weegt een kuub grind 1500kg. Soms wat lichter, soms wat zwaarder afhankelijk van de fractie en het type grind. 1ton is gelijk aan 1000kg, ofwel is een bigbag +/- 1,5t. Wil je dus van kuubs omrekenen naar tonnen dan vermenigvuldig je het aantal kuubs x 1.5.

Ga naar ons assortiment Grind & Split