Zandcompleet

Wit zand kopen – Wat zegt de term ‘Wit Zand’

Contacteer ons

Wit zand kopen – Wat zegt de term ‘Wit Zand’

Regelmatig ontvangen wij de vraag: “Wat kost wit zand?” of “Hebben jullie wit zand op voorraad?”. De term ‘wit zand’ wordt veel gebruikt door particulieren, maar zorgt in de praktijk vaak voor verwarring. Waarom? Omdat ‘wit zand’ geen officiële zandsoort is, maar een algemene benaming op basis van kleur.

Wit zand is geen officiële zandsoort

In de wereld van grondstoffen en zandsoorten werken we met technische benamingen, keuzes op basis van zeefanalyses of benaming op basis van toepassing zoals straat­zand, ophoogzand, metselzand, of speelzand. De term ‘wit zand’, of ‘geel zand‘, komt daarin niet voor. Toch is het een veelgebruikte term onder particuliere klanten, vaak bedoeld om te verwijzen naar:

  • Lichtgekleurd (straat)zand

  • Schoon, gewassen zand

  • Zand zonder steentjes of schelpen

  • Zand met een ‘frisse’ uitstraling

Straatzand – Wit Zand

Veelal wordt met Wit Zand de term Straatzand bedoeld. De term wit zand geeft dan de zuiverheid van het zand aan. Het zand is gezeefd en daardoor vrij van vervuilingen als steentjes of schelpen. Door de samenstelling is het zand daarnaast voldoende waterdoorlatend en stabiliserend. 

Tip: geef je toepassing aan bij het bestellen

De ene leverancier verstaat iets anders onder een bepaalde term, dan de ander. De ene klant bedoelt speelzand, de ander straatzand, en weer een ander decoratief sierzand. Om misverstanden te voorkomen, adviseren we om niet te vragen naar ‘wit zand’, maar vooral zand te kiezen op basis van toepassing. De kleur van zand wordt gekenmerkt door het wingebied. Sommige winputten geven wit, grijs, geel of zelfs groenig zand. Uiteindelijk heb je liever zand dat voldoet voor de toepassing, dan een gewenste kleur. 

Wat geeft de kleur van zand aan

Zand bestaat uit kleine stukjes gesteente en mineralen die door verwering, erosie en transport uit hun bronmateriaal zijn losgekomen. Afhankelijk van de herkomst, mineralensamenstelling en zuiverheid krijgt zand zijn kleur. Ofwel wit zand is vooral een indicatie dat er een groot aandeel kwarts in de grond zit (siliciumdioxide). Kleurt het zand groenig dan is dat het gevolg van glauconiet. De kleur zegt dus niets over de toepassing, maar enkel iets over het wingebied. 

Gerelateerde producten

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid