Longeercirkel maken

Longeercirkel aanleggen

Een longeercirkel is, je raad het niet, een plek om paarden te longeren. Een longeercirkel wordt ook wel ‘longeerbak’ genoemd. Gemiddeld genomen heeft een longeercirkel een diameter tussen de 12m en 16m. Waarbij 14 tot 16m de meest voorkomende maten zijn. Hoe groter de cirkel, hoe makkelijker het (voor met name jonge paarden) is om goed in balans te lopen. Longeren is een goede training voor paarden om in balans te lopen, coördinatie te trainen en gehoorzaamheid.

Tot zover een stukje voorbeschouwing. Maar hoe maak je nu eigenlijk een goede longeercirkel?

Grootte longeercirkel

De grootte van de longeercirkel is bepalend voor de hoeveelheid benodigde materialen en dus ook de prijs. Om dit te kunnen berekenen wordt altijd gerekend met het oppervlakte. Nu is daar een mooie wiskundige formule voor, maar die is al snel wat te ingewikkeld. Dus bij deze gewoon een standaard lijstje. Wel net zo makkelijk:

  • 12m diameter = 113m2
  • 13m diameter = 133m2
  • 14m diameter = 154m2
  • 15m diameter = 177m2
  • 16m diameter = 201m2
  • 17m diameter = 227m2

Niet helemaal met 2 cijfers achter de komma, maar afgerond zijn dit de standaard oppervlaktes behorende bij de aangegeven diameters.

Longeercirkel maken

Een longeercirkel heeft vele overeenkomsten met andere type paardenbodems. In essentie is de opbouw namelijk voor iedere type paardenbodem hetzelfde, of het nu gaat om een paardenbak aanleggen, paddock te bouwen of dus een longeercirkel te maken. Het begint altijd met een goede onderlaag. De onderlaag is het fundament van iedere bodem. Hier wordt voor een groot deel het succes bepaald. Zelfs de beste toplagen kunnen nog niet compenseren voor een slechte onderlaag. Laat de onderlaag geen water door? Dan kan het water niet anders dan terug omhoog komen. Met als gevolg dat de toplaag toch onderwater komt.

De onderlaag in een longeercirkel

De basis zit dus altijd in de onderlaag. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Van enkel drainage aanbrengen tot het werken met een volwaardige onderlaag. Het verschil tussen beide is dat bij enkel drainage aanleggen je enkel werkt aan het afvoeren van water. De onderlaag voegt verder niets toe aan de toplaag. Als je werkt met een halfverhardingsmateriaal (zoals granulight) bouw je meer aan een volwaardige onderlaag. Deze voert zowel water af, maar voegt daarnaast stabiliteit toe aan de toplaag.

Voor het bewateren van de longeercirkel, heb je net als bij een rijbodem, ook twee keuzes. Of je brengt een eb en vloed systeem af. Waarbij je van onderaf het water reguleert. Of je sproeit van bovenaf om zo de toplaag van de juiste waterbalans te voorzien. Beide is een optie en afhankelijk van persoonlijke wensen.

Toplaag longeercirkel

De toplaag is de afwerking van de bodem. De laag waarin de interactie met het paard plaatsvindt. Het is belangrijk dat deze stabiel is, dus niet te los/zwaar en ook niet te vast. Maar net voldoende veerkracht. Bodems die te los/ zwaar zijn bestaan eigenlijk altijd uit zand dat te grof is. Daarnaast heeft een longeercirkel goed onderhoud nodig. Ofwel voldoende bewateren, maar ook het slepen. In tegenstelling tot een rijbak wordt in een longeercirkel eigenlijk altijd op dezelfde plek door de paarden gelopen. De hoefslag is dus met onvoldoende onderhoud al snel te veel zichtbaar. De toplaag dient ten alle tijden de onderlaag goed te beschermen. Goed onderhoud is daarom extra belangrijk.

Voor de toplaag kan gewerkt worden met verschillende zandsoorten. Zoals M3C Zand, wat een basis toplaag geeft (vaak in combinatie met tapijtvezels), of er kan gewerkt worden met hoogwaardig toplaagzand. Dit zand kan een stuk beter stabiliseren.

Gemiddeld genomen is de toplaag +/- 15cm dik. Let wel, zand klinkt in. Om effectief 15cm over te houden, is het aan te raden 15 tot 20% meer te bestellen.

Stabiliteitverbeteraar nodig?

Heb je bij een longeercirkel maken ook een stabiliteitverbeteraar nodig? Doordat een longeerbodem een cirkel is en het paard enkel over een cirkel in de hoefslag loopt krijgt dit type bodem enorm veel zijwaartse krachten te verduren. Om die reden adviseren we het gebruik van een vezel om het zand hierin te ondersteunen. We hebben zowel natuurlijke als kunstmatige materialen in ons assortiment. Van EcoFiber tot aan de bekende tapijtvezels.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid