4 tips voor correct Slepen van de Paardenbak

paardenbodem view

Het goed en juist onderhouden van de paardenbodem zorgt ervoor dat u extra lang kunt genieten van uw bodem. Het slepen van de toplaag vormt hier een belangrijk onderdeel in.

Een toplaag van Zand (al dan niet gemengd met bijvoorbeeld polyvlokken) stabiliseert doormiddel van water en inklinking. Door het zand vast te drukken wordt een stabiel pakket gerealiseerd. De toevoeging van water zorgt ervoor dat de fijne zanddelen worden meegetrokken naar onderen waardoor het zandpakket zich vastzet. Op het moment dat de bodem voldoende is ingeklonken dient dit pakket zo min mogelijk te worden gestoord.

Door het dagelijks gebruik van de paardenbak ontstaat vaak een hoefslag of andere gebruikssporen. Om de bak goed geëgaliseerd te houden wordt het regelmatig slepen aanbevolen. Echter dient u hierbij de bodem zo min mogelijk te storen. De juiste manier van slepen is afhankelijk van het type paardenbak, wij geven u graag vier tips voor correct slepen:

1) Sleep in ronde cirkels.

Rond rijden in plaats van rechte lijnen zorgt voor zo min mogelijk dijkvorming van zand en een egaal geheel.

2) Slepen zonder pinnen.

Is uw zandpakket mooi stabiel en goed waterdoorlatend? Sleep dan nooit met een sleep met pinnen. De pinnen zorgen ervoor dat het stabiel zandpakket wordt verstoord en dat uw bodem los wordt. Het inklinkingsproces dient na slepen opnieuw gestart te worden. Enkel bij een bodem die vast is geslagen (niet meer waterdoorlatend) kan gesleept worden met een sleep met pinnen.

3) Gebruik voertuigbanden zonder profiel.

Het beste is om een voertuig te gebruiken dat beschikt over banden met zo min mogelijk profiel. Het profiel van een tractorband heeft hetzelfde effect als slepen met pinnen. Het profiel maakt de toplaag van de paardenbak onnodig los.

4) Na regenval niet slepen.

Is uw bak nat dan wordt slepen niet aangeraden. De bandensporen van het voertuig zullen teveel spoorvorming in de bodem aanbrengen.

 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *