Zandcompleet

Zwemvijvers: Natuurlijk zwemmen in je eigen tuin

Contacteer ons

Zwemvijvers: Natuurlijk zwemmen in je eigen tuin

Een zwemvijver is misschien wel jouw droom. Geen traditioneel zwembad, maar een oase van rust, schoonheid én zwemcomfort – allemaal zonder chloor of de uitstraling van een traditionele bak met water. In deze complete gids vertellen we je alles over het aanleggen, onderhouden en genieten van een zwemvijver. Want je zou het misschien niet denken, de basis van een goede zwemvijver zit precies ook in ons assortiment bodemproducten.

Wat is een zwemvijver?

Zwemvijver zonesEen zwemvijver is een combinatie van een natuurlijke vijver en een zwembad. In plaats van chemische waterzuivering (zoals chloor of zout), wordt het water op een biologische manier gezuiverd met behulp van planten, lavastenen en een filtersysteem. Het resultaat: kristalhelder water waarin je veilig en gezond kunt zwemmen.

Een zwemvijver bestaat meestal uit:

  • Zwemzone: diep water zonder planten, bedoeld om in te zwemmen.

  • Filterzone (regeneratiezone): ondiepe zone met planten, grind of lavakorrel waar het water wordt gezuiverd.

Voordelen van een natuurlijke zwemvijver

Een grotere groep mensen kiezen voor een natuurlijke zwemvijver als alternatief voor het traditionele zwembad – en dat is niet zonder reden. Een zwemvijver biedt een unieke combinatie van een zwembad, een vijver en een natuurlijke uitstraling. Waar een standaard zwembad vaak geassocieerd wordt met chloorlucht en een strakke uitstraling, is een zwemvijver juist een mooi natuurlijk alternatief. Eerlijk is eerlijk met de zwembadtechniek van tegenwoordig is ook bij een kunstmatig zwembad een chloorlucht wel echt verleden tijd, associaties duren alleen lang voordat deze echt verdwijnen.

Het grote voordeel van een zwemvijver is dat het water volledig op natuurlijke wijze wordt gefilterd, zonder gebruik van chemische middelen. Dankzij een slim ecosysteem van waterplanten, lavastenen en micro-organismen blijft het water helder en schoon, terwijl het tegelijkertijd gezond is voor huid en ogen. Geen last meer van irritaties of die typische zwembadgeur – je zwemt letterlijk in levend, puur water.

Daarnaast is een zwemvijver visueel een enorme aanwinst voor de tuin. In plaats van een strak blauw of grijs bassin, krijg je een natuurlijke waterpartij die volledig past bij de natuurlijke tuin. Met beplanting, keien en natuurlijke afwerking ontstaat een sfeervol geheel dat in elk seizoen mooi blijft. Zelfs wanneer er niet gezwommen wordt, is het een plek die rust uitstraalt en uitnodigt om te ontspannen. In tegenstelling tot een kunstmatig zwembad wordt een zwemvijver in de winter ook niet afgesloten met een lamellendek, maar ligt deze altijd open. In de zomer een zwembad en in de winter een mooi waterelement / vijver in de tuin.

Ook op het gebied van duurzaamheid scoort de zwemvijver beter dan het klassieke zwembad. Na de aanleg is er nauwelijks energie nodig om het systeem draaiende te houden. De natuur doet namelijk het meeste werk. Bovendien vergt het onderhoud relatief weinig tijd, zeker wanneer de vijver goed in balans is. Verwarmd wordt het dan vaak weer niet.

Waarom zou je kiezen voor een natuurlijke zwemvijver in plaats van een standaard zwembad?

1. Natuurlijk filteren zonder chemicaliën, Door het gebruik van lavastenen, waterplanten en micro-organismen wordt het water op natuurlijke wijze gefilterd.

2. Visueel aantrekkelijk, Een zwemvijver past goed in elke tuin. Met planten, keien en natuurlijke materialen ontstaat een landschappelijk geheel.

3. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk, Na de aanleg heeft een zwemvijver weinig energie nodig en blijft hij het hele jaar mooi, ook als je er niet in zwemt.

Zwemvijver aanleggen: waar begin je?

Een zwemvijver aanleggen, je gaat ervoor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Van ontwerp en ligging tot de keuze van materialen zoals lavastenen, vijversubstraat en vijveraarde – elk onderdeel speelt een belangrijke rol in het succes van jouw zwemvijver.

Ontwerp en afmetingen

Alles begint bij een goed ontwerp. Denk na over de vorm van de zwemvijver en de verhouding tussen zwemzone en filterzone. Wil je een strak, modern uiterlijk of juist een organische, natuurlijk ogende vijver? De afmetingen hangen af van je beschikbare ruimte, maar een veelgekozen maat is 8 bij 4 meter met een diepte van minimaal 1,5 meter – genoeg om comfortabel te kunnen zwemmen. Hoe groter de vijver, hoe stabieler het biologische evenwicht.

Bodem en constructie

Bij de aanleg van een zwemvijver is een stevige en waterdichte basis essentieel. Veelgebruikte opties zijn EPDM-folie, HDPE of een betonnen bak. EPDM is flexibel en gemakkelijk te plaatsen, terwijl beton duurzamer en robuuster is. Belangrijk is ook de scheiding tussen de zwemzone en de filterzone, zodat water effectief door het filtersysteem kan circuleren.

Op de bodem van de filterzone wordt vaak gebruikgemaakt van een laag vijversubstraat – een speciaal samengesteld substraat dat een groot oppervlak biedt voor nuttige bacteriën. Daarbovenop kan een laag vijveraarde worden aangebracht als voedingsbodem voor moerasplanten. Vijversubstraat en vijveraarde zijn belangrijk voor een goed functionerend ecosysteem, omdat ze zowel plantengroei ondersteunen als helpen bij de afbraak van afvalstoffen.

Locatie in de tuin

Zwemvijver locatieDe juiste plek in de tuin is minstens zo belangrijk als de constructie zelf. Een zwemvijver functioneert het beste op een zonnige plek waar minstens zes uur per dag direct zonlicht valt. Zonne-energie is nodig voor de groei van zuurstofplanten, die op hun beurt het water in balans houden. Vermijd een plek onder of naast grote bomen, want vallend blad zorgt voor vervuiling en extra onderhoud.

Beplanting en filtering

De regeneratiezone – of filterzone – is het hart van de natuurlijke waterzuivering. Hier doen planten, substraat, vijveraarde en bacteriën hun werk om het water helder en gezond te houden. Een ideale combinatie bestaat uit:

  • Moerasplanten zoals lisdodde, kalmoes en zwanenbloem

  • Zuurstofplanten zoals waterpest en hoornblad

  • Een onderlaag van lavastenen, die dankzij hun poreuze structuur ideaal zijn voor bacteriën die organisch afval afbreken

  • Een laag vijversubstraat, waar bacteriën zich gemakkelijk op hechten

  • En indien nodig, vijveraarde als voedingsbodem voor planten

Samen zorgen deze elementen voor een krachtig biologisch filter, volledig zonder chemicaliën. Behalve de planten, hebben we alle vormen lava in ons assortiment.

Onderhoud zwemvijver: wat komt erbij kijken?

Een van de grote voordelen van een natuurlijke zwemvijver is dat het onderhoud in verhouding beperkt is. In tegenstelling tot een traditioneel zwembad, dat afhankelijk is van pompen, chemicaliën en dagelijkse metingen, draait een zwemvijver grotendeels op de kracht van de natuur. Toch betekent dat niet dat je er helemaal geen omkijken naar hebt. Wat tips:

Wekelijks onderhoud

zwemvijver onderhoud

  • Verwijder drijvend vuil zoals bladeren, takjes of bloesem van het wateroppervlak. Dit voorkomt dat organisch materiaal naar de bodem zinkt en daar begint te rotten.

  • Controleer en reinig de skimmer, als je die hebt. De skimmer verwijdert oppervlakkig vuil en voorkomt verstoppingen in het systeem.

  • Observeer het waterbeeld: is het water helder, zie je algenvorming, zijn de planten gezond? Hoe eerder je veranderingen opmerkt, hoe makkelijker je kunt bijsturen.

Maandelijks onderhoud

Eens per maand is het tijd om wat dieper te kijken naar de werking van je vijverinstallatie en het algemene evenwicht.

  • Controleer de pomp en filtersysteem op doorstroming en eventuele verstoppingen. Spoel indien nodig de voorfilter of manden even schoon.

  • Check het waterpeil en vul bij als dat nodig is – vooral tijdens droge of warme periodes kan er veel water verdampen.

  • Beoordeel de planten in de filterzone: groeien ze goed, staan ze niet te dicht op elkaar, zijn ze nog fris van kleur?

Jaarlijks onderhoud

Eens per jaar, meestal in het vroege voorjaar of najaar, is het tijd voor het grotere werk. Dit helpt je zwemvijver om gezond en stabiel de volgende seizoenen in te gaan.

  • Snoei water- en moerasplanten in de filterzone. Verwijder afgestorven plantendelen om organisch afval te beperken.

  • Spoel de lavastenen indien ze verstopt raken met slib of vuil. Spoel ze nooit volledig uit of met leidingwater, maar met vijverwater, om de nuttige bacteriën te behouden.

  • Verwijder de sliblaag op de bodem van de zwemzone, als die te dik wordt. Een dunne laag is normaal en zelfs nuttig, maar te veel slib kan zuurstof wegtrekken en troebel water veroorzaken.

  • Controleer de folie of wanden op beschadigingen of lekkages en herstel waar nodig.

Met de juiste beplanting, een goed gekozen substraat zoals lavastenen of vijversubstraat, en een paar vaste onderhoudsmomenten per jaar, blijft je zwemvijver in topconditie. Je hoeft geen waterchemie-expert te zijn – de natuur regelt het grootste deel zelf, zolang jij de omstandigheden maar een handje helpt. Zo geniet je jaar na jaar van een helder, gezond en natuurlijk zwemparadijs in eigen tuin.

Lavastenen in de zwemvijver: waarom zijn ze zo belangrijk?

Lavastenen vijver grofEen goed werkende zwemvijver draait op natuurlijke filtering – en daarin spelen lavastenen een onmisbare rol.  Lavastenen vormen daarbij letterlijk de fundering van een gezond vijverecosysteem. De kracht van lavastenen zit in hun structuur. Deze vulkanische steensoort is van nature extreem poreus, wat betekent dat het oppervlak vol zit met minuscule holtes. Die holtes zijn ideaal voor bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de biologische filtering van het vijverwater. Deze bacteriën zetten organische afvalstoffen – zoals bladeren, meststoffen en slib – om in onschadelijke stoffen. Hoe meer oppervlak de bacteriën tot hun beschikking hebben, hoe beter ze hun werk kunnen doen.

Bijdrage aan helder water

Zonder goed filtersysteem kan het water in een zwemvijver snel troebel worden of gaan ruiken. Lavastenen helpen dit voorkomen. Ze nemen zelf geen vuil op, maar bieden een levende filterbasis waar schadelijke stoffen worden afgebroken nog vóór ze problemen veroorzaken. In combinatie met waterplanten, zuurstof en stroming ontstaat zo een natuurlijke cyclus waarin het water continu gezuiverd wordt.

Lava is langdurig effectief

Een ander groot voordeel van lavastenen is hun duurzaamheid. In tegenstelling tot veel synthetische filtermaterialen hoeven lavastenen zelden vervangen te worden. Ze slijten nauwelijks en behouden jarenlang hun filtrerende werking, zolang ze niet volledig dichtslibben. Af en toe spoelen met vijverwater is voldoende om ze schoon te houden, zonder de nuttige bacteriën te beschadigen.

Toepassing in de zwemvijver

Lavastenen worden meestal geplaatst in de filterzone van de zwemvijver – ook wel regeneratiezone genoemd. Ze vormen daar, samen met vijversubstraat en vijveraarde, de onderlaag waarin waterplanten wortelen. Door de stenen stroomt continu water, aangedreven door een pomp. Zo komt elk druppeltje water in aanraking met het actieve filteroppervlak. Hoe beter deze zone is ingericht, hoe stabieler en gezonder het water blijft – zonder dat je afhankelijk bent van dure installaties of chemicaliën.

Inspiratie: soorten zwemvijvers

Er zijn verschillende soorten zwemvijvers, afhankelijk van je gewenste stijl en je budget:

Moderne zwemvijver

Strakke vormen, minimalistisch design, vaak met houten vlonder of betonnen rand.

Moderne zwemvijver

Natuurlijke zwemvijver

Ongedwongen uitstraling met veel planten, stenen en een geleidelijke overgang tussen zones.

Natuurlijke zwemvijver

Zwemvijver met vissen?

Het is mogelijk, maar vissen kunnen het biologische evenwicht verstoren, houd daar rekening mee.\

Zwemvijver vissen

Veelgestelde vragen over zwemvijvers

Kan ik een bestaande vijver ombouwen tot zwemvijver?
Ja, met voldoende diepte en ruimte voor een aparte filterzone is dit goed mogelijk.

Hoe voorkom ik algen in mijn zwemvijver?
Zorg voor een goede balans tussen planten, filtering en schaduw. Gebruik lavastenen in de filterzone.

Is een zwemvijver kindveilig?
Ja, dat kan. Met een doordacht ontwerp (zoals ondiepe zones en afscheidingen) kun je een veilige zwemvijver creëren. Maar eerlijk is eerlijk, water en kinderen zijn altijd een risico. Hek eromheen voor de jaren tot iedereen een zwemdiploma heeft geeft iedere ouder toch net wat meer rust ;).

Moet ik de zwemvijver in de winter leegmaken?
Nee, zwemvijvers blijven het hele jaar gevuld. Je kunt ze zelfs deels ijsvrij houden met een beluchtingspomp. Ander voordeel is dat er geen lamellenafdekking overheen gaat zoals bij reguliere zwembaden wel het geval is.

 

Gerelateerde producten

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid