Potgrond of tuinaarde, kies het juiste voor planten

tuinaarde of potgrond

Tuinaarde of potgrond? De grond is de basis voor het tuinieren. Het groeien van planten begint altijd met een goede en rijke bodem voor een sterke wortel ontwikkeling van de plant. Echter is niet alle grond gelijk. Elke soort grond heeft zijn eigen bestanddelen en voedingstoffen. Succesvol tuinieren hangt dus grotendeels af van het zorgen dat de juiste soort aarde hebt.

Grond is geen zand, maar aarde waar planten in groeien. Zand ligt onder straatwerk of in de zandbak. Grond of aarde is een mix van zand, klei en organische stoffen die de plantgroei ondersteunen. In de tuinwereld zijn er inmiddels een groot aantal soorten tuinaarde ontwikkeld. Dit is dan ook waar het vaak fout gaat in de juiste keuze.

Onbemeste Tuinaarde

Onbemeste tuinaarde is een goede basis voor structuurverbetering van de bodem en is een essentiële basis voor de groei van uw platen en gazon. Deze tuinaarde is zoals de naam aangeeft nog onbemest, waardoor u het zelf nog kunt bijmesten met bijvoorbeeld natuurcompost.

Toepassing onbemeste tuinaarde
– Vullen van plantgaten.
– Aanleggen van plantborders.
– Ophoging van tuinen.
– Grond voor inzaaien van gazons / gras.

TIP: Gebruik mollengaas om te voorkomen dat mollen molshopen in je gazon kunnen maken.

Bemeste Tuinaarde

Bemeste tuinaarde is een mix van tuinaarde met organische meststoffen. De organische meststoffen verbeteren de kwaliteit en voedzaamheid van de grond voor een betere plantgroei.

Goed om te weten als je een plantgat of kuil gaat opvullen is dat je geen betere aarde hoeft te gebruiken, dan dat er omheen ligt. Vaak kun je dan gewoon onbemeste tuinaarde of in het geval een kuil zelfs gewoon ophoogzand gebruiken.

Toepassing bemeste tuinaarde
– Verrijken van plantenborders.
– Verbeteren huidige grond.

Potgrond

Potgrond wordt gebruikt in bloempotten en plantenbakken. Hoe raar het ook klinkt, maar kwalitatieve potgronden bevatten geen grond. Ze worden enkel grond genoemd, omdat er planten in groeien. Potgrond is eigenlijk een mix van kokos, hoogwaardige veensoorten, turf, natuurcompost en andere natuurlijke materialen. Het is speciaal gemixt om een goede lucht- en waterhuishouding te creëren in de pot en in een evenwichtig aanbod aan voedingstoffen te voorzien om zo goede plantgroei te stimuleren.

Toepassingen potgrond
– Potten of verpotten van planten in potten en plantenbakken, vaak in combinatie met een onderlaag vaan hydrokorrels
– Zowel schikt voor binnen als buiten.

Waarom geen tuinaarde in potten en plantenbakken?

Het gebruik van bemeste of onbemeste tuinaarde creëert een zware laag, welke niet de juiste waterdoorlatendbaarheid heeft door de klei-bestanddelen in de tuinaarde. Potgrond heeft hiervoor wel de juiste mix om in kleine ruimtes, zoals potten en platenbakken de grond voldoende drainerend vermogen te geven. Alleen zijn deze vaak wel iets duurder dan bemeste of onbemeste tuinaarde. Met een laag hydrokorrels onder de potgrond creëer je een extra  waterbuffer, waardoor je planten nooit te nat staan.

Onthoud wat het doel is als je grond wilt kopen. Als je een plantengat wilt opvullen koop dan onbemeste tuinaarde, wil je de huidige grond verbeteren of verrijken koop dan bemeste tuinaarde en gebruik potgrond voor potten en plantenbakken.

Met de juiste grond voorkomt u kostbare fouten en krijg je sterke planten!

Bestel direct tuingrond,zodat u snel aan de slag kunt!

potgrond of Tuingrond

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid