Rijbak Zand – Een zandvak apart

Rijbak Zand

Rijbak Zand, Wat is goed nu echt goed zand voor de Paardenbak? Een simpele vraag met een complex antwoord. Er is namelijk niet 1 antwoord. Een goede paardenbodem is afhankelijk van zoveel factoren dat (helaas) geen eenduidig antwoord bestaat. De aanleg van een paardenbak vraagt specialistische kennis op het gebied van zand en paarden. Een goede paardenbak is afhankelijk van de bodem en de volgorde van opbouw. Een paardenbak is in basis daarom opgebouwd uit diverse lagen om zo water goed te kunnen afvoeren, maar tevens de bak niet te zwaar of te los te laten worden, ofwel stabiliteit bieden. Zand waarmee de toplaag wordt afgewerkt is verkrijgbaar in vele soorten en maten, maar niet ieder zandsoort is geschikt voor een paardenbak.

De opbouw

Een goede paardenbak is opgebouwd uit twee lagen, een (drainerende) onderlaag en een toplaag (in enkel gevallen wordt ook gewerkt met een middenlaag). De diverse lagen zorgen ervoor dat teveel water wordt afgevoerd en dat de bodem stabiliteit voor de paarden biedt, zonder dat hierbij de bak te droog, te zwaar of te nat blijft. De opbouw van een paardenbak is afhankelijk van de onderlaag waarop de bak wordt aangelegd (fundering). Een drainerende ondergrond kan opgebouwd worden op diverse manieren. Belangrijk is dat de ondergrond (fundering) van voldoende stabiliteit en hardheid is om de toplaag te dragen. Daarnaast dient de onderbouw te zorgen voor het afvoeren van het water. Tot slot wordt de toplaag aangebracht. 

Granulight©

Innovatief voor de onderlaag is Granulight©, de totaaloplossing voor de onderlaag. Door de toepassing van Granulight© zijn geen diverse onderlaag materialen meer noodzakelijk. Enkel de toepassing van Granulight© is voldoende.

Opbouw Paardenbak

Toplaag

Een goede toplaag is net zo belangrijk als een goede onderlaag. Voor de toplaag zijn diverse mogelijkheden, de meest gebruikte is nog steeds paardenbakzand. 

Wat is paardenbakzand:  

Voor een toplaag van Rijbak Zand wordt veelal M3C zand gebruikt (of gelijkwaardig). M3C zand is een basislaag zand voor paardenbodems. Naast M3C Zand kan ook gekozen worden voor Toplaagzand. Toplaagzand is exclusief zand en bevat een fijnere korrel (gemiddelde korrelgrootte tussen de 150-160mu) waardoor voor een buitenbak mengen met Polyvlokken een must is om de toplaag voldoende luchtig te houden. Toplaagzand is vele malen beter van kwaliteit dan M3C Zand, stabiliseert goed, geeft een lichtere kleur mee en zorgt daarvoor voor een stijlvolle bodem. Toplaagzand wordt veelal gebruikt voor eb- en vloed systemen en de exclusievere rijbodem. Toplaagzand is door de fijne zandkorrel uitermate geschikt voor je binnenbaan. Belangrijk voor een toplaag is daarnaast de toevoeging van water. De toevoeging van water ondersteunt het stabilisatieproces. Bij langdurige droogte, droogt de toplaag te hard waardoor verstuiving kan optreden. Besproeien van de bak behoud de stabiliteit en kwaliteit van de bodem (of een eb- en vloed bodem systeem, waarbij de bodem van onderuit wordt voorzien van de juiste hoeveelheid water).

Toevoeging Toplaag 

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een toplaag van zand in combinatie met een toevoeging van stabiliteitsproducten, zoals, tapijtvezelspolyvlokken / geopad, of kokosvezels. Een stabiliteitverbeteraar heeft als voordeel om de positieve eigenschappen van een bak te benadrukken en de stabiliteit te verbeteren.

Aandachtspunten voor aanleg

  • Een goede rijbak dient passend te zijn bij het gebruikersdoel. Intensiteit van gebruik bepaalt mede de benodigde kwaliteit.
  • Vraag een regionale loonwerker naar de specificaties van de ondergrond waarop de rijbak aangelegd dient te worden. De onderlaag (fundering) bepaalt in grote mate de verdere opbouw.
  • Bepaal vooraf de financiële ruimte, een goede rijbak kan snel in de papieren lopen. Weeg uw wensen ten opzichte van de mogelijkheden af.
  • Informeer bij de gemeente naar mogelijk benodigde vergunningen.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

4 reacties op “Rijbak Zand – Een zandvak apart

  1. Romy zegt:

    Hoi wij zijn van plan om een bak aanteleggen alleen dan net even iets anders want vergunning krijgen ervoor is lastig bij onze gemeente dus daarom willen wij alleen de zand bodem bij vrienden van ons hebben ze een bak met zand welk soort weet ik niet met houtsnippers er door heen ik zou zit graag zelf ook willen houtsnippers hebben we zelf wel maar aan jullie de vraag welk zand we moeten gebruiken en wat voor prijzen dat gaat kosten voor een 20 x 40 bak

  2. Jamie zegt:

    Wij zijn van plan een eb en vloed bak aan te leggen.
    Deze komt op kleigrond.
    Tuurlijk graven we het helemaal uit en worden de nodige drainage buizen gelegd.
    Nu zitten we alleen met de opbouw van het zand.
    Wij zaten zelf te denken aan 20cm drainage zand en 10/15 rivierzand als toplaag.
    De bak zal hobby matig gebruikt worden.
    Zal elke dag gesleept worden en longeren doen we in de andere baan!
    In de zomer gesproeid worden en dus zo hopen we een goede bak aan te gaan leggen.
    Wat denken jullie hierover?
    Maak ik de juiste keuzes? Of moet ik toch voor ander zand gaan kijken omdat we een klei ondergrond hebben?

    • Beheerder zegt:

      Beste Annick,

      Dank voor de aanvraag. Vanuit Zandcompleet zijn wij enkel leverancier van materialen. We kunnen alles leveren van onderlaag tot toplaag en stabiliteitverbeteraars en advies, maar we voeren geen loonwerkzaamheden uit. Een offerte voor een totale aanleg kunnen wij u dus niet in voorzien. Indien u de bodem zelf of in eigen beheer wilt gaan aanleggen, dan denken we uiteraard graag met u mee. U kunt hiervoor het beste per email of telefonisch contact met ons opnemen.

      Groet, Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid