Rijbak Zand – Een zandvak apart

Rijbak Zand, Wat is goed nu echt goed zand voor de Paardenbak? Een simpele vraag met een complex antwoord. Er is namelijk niet 1 antwoord. Een goede paardenbodem is afhankelijk van zoveel factoren dat (helaas) geen eenduidig antwoord bestaat.

De aanleg van een paardenbak vraagt specialistische kennis op het gebied van zand en paarden. Een goede paardenbak is afhankelijk van de bodem en de volgorde van opbouw. Een paardenbak is in basis daarom opgebouwd uit diverse lagen om zo water goed te kunnen afvoeren, maar tevens de bak niet te zwaar of te los te laten worden, ofwel stabiliteit bieden. Zand waarmee de toplaag wordt afgewerkt is verkrijgbaar in vele soorten en maten, maar niet ieder zandsoort is geschikt voor een paardenbak.

De opbouw

Een goede paardenbak is opgebouwd uit twee lagen, een drainerende onderlaag en een toplaag (in enkel gevallen wordt ook gewerkt met een middenlaag). De diverse lagen zorgen ervoor dat teveel water wordt afgevoerd en dat de bodem stabiliteit voor de paarden biedt, zonder dat hierbij de bak te droog, te zwaar of te nat blijft. De opbouw van een paardenbak is afhankelijk van de onderlaag waarop de bak wordt aangelegd (fundering).

Een drainerende ondergrond kan opgebouwd worden op diverse manieren. Belangrijk is dat de ondergrond (fundering) van voldoende stabiliteit en hardheid is om de toplaag te dragen. Daarnaast dient de onderbouw te zorgen voor het afvoeren van het water. Tot slot wordt de toplaag aangebracht.

Granulight©

Innovatief voor de onderlaag is Granulight©, de totaaloplossing voor de onderlaag. Door de toepassing van Granulight© zijn geen diverse onderlaag materialen meer noodzakelijk. Enkel de toepassing van Granulight© is voldoende.

Opbouw Paardenbak

Toplaag

Een goede toplaag is net zo belangrijk als een goede onderlaag. Voor de toplaag zijn diverse mogelijkheden, de meest gebruikte is nog steeds paardenbakzand.

Wat is paardenbakzand: 

Voor een toplaag van Rijbak Zand wordt M3C zand gebruikt (of gelijkwaardig). M3C zand is hoog kwalitatief zand, schoon en daardoor vrij van steentjes en schelpen. Wilt u zeker weten dat uw M3C zand voldoet aan de strenge eisen van M3C, vraag dan bij uw zand een productcertificaat. Belangrijk voor een toplaag is daarnaast de toevoeging van water. Door het besproeien van de toplaag worden de fijne delen van zand naar beneden getrokken waardoor de bak kan gaan stabiliseren. Bij langdurige droogte, droogt de toplaag te hard waardoor verstuiving kan optreden. Besproeien van de bak behoud de stabiliteit en kwaliteit van de bodem (of een eb- en vloed bodem systeem, waarbij de bodem van onderuit wordt voorzien van de juiste hoeveelheid water).

Naast M3C Zand kan ook een fijnere zandsoort worden gebruikt zoals Toplaagzand. Toplaagzand is exclusief zand en bevat een fijnere korrel (gemiddelde korrelgrootte tussen de 150-160mu) waardoor voor een buitenbak mengen met Polyvlokken een must is om de toplaag voldoende luchtig te houden. Toplaagzand stabiliseert goed, geeft een wittere kleur mee en zorgt daarvoor voor een stijlvolle bodem. Toplaagzand wordt veelal gebruikt voor eb- en vloed systemen en de exclusievere rijbodem. Toplaagzand is door de fijne zandkorrel uitermate geschikt voor uw binnenbaan.

Toevoeging Toplaag

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een toplaag van zand in combinatie met een toevoeging van stabiliteitsproducten, zoals, tapijtvezels, polyvlokken / geopad, kunststofvezels, etc. De snippers hebben als voordeel om de positieve eigenschappen van een bak te benadrukken en structuur aan het zand toe te voegen. Door de snippers wordt het water vastgehouden en langzaam vrijgegeven, kan het zand minder gemakkelijk verdichten en zal de bak minder snel aanvriezen.

Aandachtspunten voor aanleg

  • Een goede rijbak dient passend te zijn bij het gebruikersdoel. Intensiteit van gebruik bepaalt mede de benodigde kwaliteit.
  • Vraag een regionale loonwerker naar de specificaties van de ondergrond waarop de rijbak aangelegd dient te worden. De onderlaag (fundering) bepaalt in grote mate de verdere opbouw.
  • Vraag bij de aanschaf van het zand een productcertificaat op. De zeefanalyse geeft u goed inzicht in de korrelgroottes van het zand.
  • Bepaal vooraf de financiële ruimte, een goede rijbak kan snel in de papieren lopen. Weeg uw wensen ten opzichte van de mogelijkheden af.
  • Informeer bij de gemeente naar mogelijk benodigde vergunningen

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

Bestel nu ons E-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *