In 4 stappen een goede rijbodem, verwerking van Polyvlokken / Tapijtvezels

Verwerking van Polyvlokken

U heeft de beslissing genomen uw rijbodem te verbeteren met Polyvlokken of Tapijtvezels.  Of wellicht bent u zich nog aan het oriënteren op de aanschaf en vraagt u zich af hoe u de producten gaat verwerken en of u dit zelf kunt uitvoeren?

De verwerking van Polyvlokken en Tapijtvezels is identiek aan elkaar. En worden om die reden ook samen behandeld.

Polyvlokken Pallets

Na aanschaf worden de producten bij u afgeleverd op pallets met daarop de balen. En dan.. Welke stappen dienen te worden genomen om de producten goed te mengen met uw huidige (of nieuwe) bodem? De verwerking is eenvoudig en daardoor gemakkelijk zelf of in eigen beheer uit te voeren.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat gestart kan worden met de vermenging van de polyvlokken is het belangrijk dat de rijbodem egaal is en niet te nat (geen plassen). Voor optimale vermenging is het gunstig als de rijbodem licht vochtig is.

Stap 2: Verdeling Polyvlokken

Polyvlokken Bont

Handmatig: 
De polyvlokken of tapijtvezels worden geleverd in grote balen. Verdeel de rijbodem in gelijke vakken en leg in het midden van ieder vak een baal. Met een ijzerkniptang of betonschaar kunnen de balen worden open geknipt.

Haal vervolgens het plastic van de baal en verdeel de inhoud gelijkwaardig over het vak. Het product kan door het persen bij het verpakken flink aan elkaar geplakt zijn, probeer zoveel mogelijk te zorgen dat het zo los mogelijk is, dit bevordert het frezen.

Tip: Besproei de polyvlokken of tapijtvezels voor vermenging met het zand. Als het licht vochtig is mengt het beter met het zand, waardoor u een beter resultaat krijgt. 

_Paardenbodem Sprundel4737

Machinaal:

Bij machinale verwerking is het niet noodzakelijk om de balen eerst te verdelen over de rijbodem. De balen kunnen per stuk op de kar worden gelegd (bijvoorbeeld een mestverspreider) en dan zo goed mogelijk machinaal worden verdeeld.

Stap 3: Mengen Polyvlokken / Tapijtvezels door toplaag

Frezen Tapijtvezels

Als de polyvlokken of tapijtvezels goed verdeeld zijn over het totale rijbodem oppervlakte kan gestart worden met het mengproces. Het mengen kan gedaan worden door middel van een landbouw frees. Frees de polyvlokken of tapijtvezels door de toplaag van 5 tot 7 cm.

Rij na het frezen de rijbodem aan met een roller, of soortgelijk. Zodat de bodem weer mooi stabiel is.

Stap 4: Tot slot; Opzadelen

Na verwerking kan de bodem direct worden gebruikt. De bodem blijft op zijn best op het moment dat regelmatig juist onderhoud wordt uitgevoerd en de bodem voldoende vocht blijft bevatten.

Video verwerking:

Of bekijk onze video van de machinale verwerking van de polyvlokken / tapijtvezels (In de video wordt gebruik gemaakt van een rotorkopeg voor de verwerking van de polyvlokken, ons advies is echter om de polyvlokken of tapijtvezels te mengen door middel van een landbouwfrees.) 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

Een reactie op “In 4 stappen een goede rijbodem, verwerking van Polyvlokken / Tapijtvezels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *