In 4 stappen een goede rijbodem, verwerking van Polyvlokken

Paardenbodem Frezen Polyvlokken

U heeft de beslissing genomen uw rijbodem te verbeteren met Polyvlokken of Tapijtvezels.  Of wellicht bent u zich nog aan het oriënteren op de aanschaf en vraagt u zich af hoe u de producten gaat verwerken en of u dit zelf kunt uitvoeren?

Polyvlokken PalletsNa aanschaf worden de producten bij u afgeleverd op pallets met daarop de balen. En dan.. Welke stappen dienen te worden genomen om de producten goed te mengen met uw huidige (of nieuwe) bodem? De verwerking van Polyvlokken en Tapijtvezels is identiek aan elkaar. De verwerking is eenvoudig en daardoor gemakkelijk zelf uit te voeren.

 

 

1. Voorbereiding

Voordat gestart kan worden met de vermenging van de polyvlokken is het belangrijk dat de rijbodem egaal is en niet te nat (geen plassen). Voor optimale vermenging is het gunstig als de rijbodem licht vochtig is.

2. Verdeling Polyvlokken

Handmatig: Polyvlokken Bont
De polyvlokken of tapijtvezels worden geleverd in grote balen. Verdeel de rijbodem in gelijke vakken en leg in het midden van ieder vak een baal. Haal vervolgens het plastic van de baal en verdeel de inhoud gelijkwaardig over het vak. De polyvlokken kunnen door het persen bij het verpakken flink aan elkaar geplakt zijn, probeer zoveel mogelijk te zorgen dat de polyvlokken zo los mogelijk zijn, dit bevordert het frezen.

Tip: Besproei de polyvlokken voor vermenging met het zand. Licht vochtige polyvlokken mengen beter met het zand, waardoor u een beter resultaat krijgt. 

Machinaal:_Paardenbodem Sprundel4737

Bij machinale verwerking is het niet noodzakelijk om de balen eerst te verdelen over de rijbodem. De balen kunnen per stuk op de kar worden gelegd (bijvoorbeeld een mestverspreider) en dan zo goed mogelijk worden verdeeld.

 

3. Mengen Polyvlokken door toplaag

Als de polyvlokken goed verdeeld zijn over het totale rijbodem oppervlakte kan gestart worden met het mengproces. Het mengen kan gedaan worden door middel van een landbouw frees. Frees de Polyvlokken of Tapijtvezels door de toplaag van 5 tot 7 cm. Rij na het frezen de rijbodem aan met een roller, of soortgelijk.

4. Tot slot; zadel uw paard om te genieten van de nieuwe rijbodem.

Na verwerking kan de bodem direct worden gebruikt.

Video:

Of bekijk onze video van de machinale verwerking van de polyvlokken / tapijtvezels
(In de video wordt gebruik gemaakt van een rotorkopeg voor de verwerking van de polyvlokken, ons advies is echter om de polyvlokken of tapijtvezels te mengen door middel van een landbouwfrees.) 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

Bestel nu ons E-book

Een reactie op “In 4 stappen een goede rijbodem, verwerking van Polyvlokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *