Onkruid in grind voorkomen – beter dan genezen

Onkruid in grind voorkomen

Wees onkruid te slim af en probeer het (op een natuurlijke manier) te voorkomen. Tenzij je natuurlijk van fanatiek onkruid verwijderen houdt… Dan gaat dit artikel waardeloos zijn en adviseer ik je te stoppen met lezen. Bij een nieuw aan te leggen tuin wordt meestal gewerkt met anti-worteldoek.

Dit heeft als voordeel dat onkruid wat nog in de bodem zit wordt onderdrukt en dat nieuw onkruid zich niet kan wortelen. Onkruid komt namelijk niet alleen van onderen, maar ook van bovenaf. Zaadjes die in de tuin waaien kunnen ontkiemen tot onkruid, echter door het anti-worteldoek kan het plantje zich niet diep wortelen en zal het oppervlakkig blijven. Twee tips om op een goede manier onkruid in grind te voorkomen:

Tip 1

Een goede onderlaag. Voor een oprit speelt de onderlaag een belangrijke rol in het voorkomen van onkruid. Een gestabiliseerde onderlaag van gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid bijna niet doorheen komt. Een laag van 5cm Grind erop (met grindplaten om te voorkomen dat het grind teveel verschuift) en de onderlaag wordt nog beter afgedekt van zonlicht en voedingsstoffen.

Tip 2

Werkt u niet met gebroken puin als onderlaag voor de oprit, maar met een gestabiliseerd zandpakket werk dan ook met anti-worteldoek onder de grindlaag, of met grindplaten waar het anti-worteldoek al aan is bevestigd. Scheelt een hoop werk!