Zand verdichten / inklinken

Ophoogzand Bestellen

Op het moment dat zand wordt besteld adviseren wij altijd om meer zand te bestellen dan strikt noodzakelijk. Dit wordt geadviseerd om voldoende zand over te houden na ‘inklinking’. Maar wat betekent inklinking van zand (verdichten van zand) nu eigenlijk? In tegenstelling tot wellicht gedacht wordt is zand (of ander materiaal in de vorm van korrels) niet onbeweeglijk.

Een stapel of berg van diverse deeltjes zand verandert in de loop der tijd. Allerlei (weers)omstandigheden, zoals temperatuur, trillingen en vocht zorgen voor beweeglijkheid tussen de (zand)korrels. Het volume van zand hangt in belangrijke mate af van de ligging van ‘elke korrel’ ten opzichte van de andere korrel. Ofwel de loze ruimtes tussen de korrels in. Naar mate de tijd verstrijkt wordt de ruimte tussen de korrels kleiner, waardoor het zand dichter op elkaar komt. Dit fenomeen noemen we inklinken.

Zand Verdichten

Het verdichten van zand gaat in de eerste periode veel sneller dan later. Om het inklinkproces te versneller wordt vaak gebruikt gemaakt van trillingen, zoals het aantrillen van zand door middel van een trilplaat, ofwel door stampen, bewateren of walsen. Dit wordt ook wel het verdichten van zand genoemd.

Om het effect van inklinken zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij daarom de benodigde hoeveelheid zand maal 1.1 /  1.2 te nemen. Indien u bij de aanleg van bijvoorbeeld uw straatwerk geen rekening houdt met het inklinken zal uw straatwerk na verloop van tijd gaan verzakken, het is daarom erg belangrijk om voldoende zand onder uw straatwerk aan te brengen en dit vooraf goed te verdichten.

Ongeschikte zandsoorten voor verdichten

Niet alle zandsoorten laten zich verdichten. Alle grove zandsoorten zoals Drainagezand en Metselzandhebben niet de eigenschap om te verdichten. De hoeveelheid grove zandkorrels is te hoog om te stabiliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *