Schelpen, 4 toepassingen waar je niet aan had gedacht

Schelpen bestellen?

Schelpen zijn een natuurproduct veelal afkomstig van eigen bodem. Maar voor welke toepassing kunnen we schelpen eigenlijk gebruiken? Schelpen Tuinpad

1. Schelpen tuinpad

Schelpen kunnen uitstekend worden toegepast in de tuin als Schelpen Tuinpad, halfverharding of borders, zowel voor de sier als met een functie. Zelfs schelpen toepassen in fijnmazige schanskorven wint aan populariteit. De waterdoorlatende eigenschappen van schelpen zorgen er namelijk voor dat deze ook gebruikt kunnen worden in de tuin als drainerende laag. Niet alleen de waterdoorlatende eigenschap is een pre voor de tuin, ook de kalk (waarvan een schelp bestaat) vinden tuinen erg prettig. Op het moment dat de schelp in aanraking komt met water zal de schelp de kalk langzaam afgeven richting de bodem.

Waarom kiezen voor een schelpenpad?

 • Natuurlijke uitstraling
 • Beter beloopbaar. De schelpen helpen in het stabiliseren van de grond, hierdoor wordt het pad in de loop van de jaren beter beloopbaar.
 • Voorkomt uitdrogen van de grond en voedingsstoffen van de bodem blijven beter behouden. De schelpen isoleren de grond.
 • Het verbetert de afwatering.

Last van slakken? Dan is een schelpenpad een uitkomst. Slakken houden niet van de scherpe randjes van de schelpen. En zullen dus liever ergens anders heen gaan.

Nadelen schelpen tuinpad

 • Regelmatig onderhoud. Bijvullen is regelmatig (afhankelijk van de belasting) noodzakelijk en klein vuil is moeilijk te verwijderen.
 • Verhoging van de pH waarde van de bodem. Dit kan voor sommige begroeiing een negatief effect hebben. Maar voor planten die van kalk houden is dit juist een voordeel.

2. Schelpen in borders of bloembakken

De Schelpen kunnen zowel gebruikt worden als toplaag in borders of bloembakken, door de toevoeging van schelpen droogt de ondergrond minder snel uit en biedt het daarnaast een isolerende werking in de winter.

3. Schelpen kruipruimte

Niet alleen in de tuin vinden schelpen een veelgebruikte toepassing, ook in huis en dat met name onder het huis worden schelpen veelal toegepast. De toevoeging van schelpen in de kruipruimtes heeft als functie om de kruipruimte vochtvrij te houden. Doordat schelpen uit kalk bestaan bieden deze prima een vocht isolerende werking. Schelpen gebruiken voor de kruipruimte? Een minimale laagdikte van 30cm wordt hierbij aanbevolen.

4. Schelpen Isolatie

Schelpen kunnen worden gebruikt als isolatiemateriaal, omdat ze een goede thermische en akoestische isolatie bieden. Dit komt doordat schelpen een luchtlaag bevatten die warmte vasthoudt en geluid dempt. Schelpenisolatie wordt vaak gebruikt in woningen en gebouwen om de temperatuur te reguleren en geluid te dempen. Lees er hier meer over: Schelpen isolatie, een natuurlijke isolatie

Schelpen bestellen?

Wij leveren schelpen zowel in big bag als in 25kg zakken per volle pallet. Levering mogelijk door heel Nederland en België.

12 reacties op “Schelpen, 4 toepassingen waar je niet aan had gedacht

 1. Albert zegt:

  Ik het al jaren schelpen in de kruipruimte 35 cm ideaal kurkdroge kruipruimte. Ik gebruik het niet als isolatie daarvoor heb ik tempex aan de onderzijde van de betonnen vloer. Maar omdat de bodem bij ons inklinkt heb ik het ook onder de houten vlonder als ondergrond. De vlonder is stabiel geen onkruid en waterdoorlatend. Wel voldoende aanbrengen.

 2. Piet zegt:

  Als ik het pad naar de woning vervang door schelpen, is er dan een kans op inlopen. Stukjes schelp of kalk onder de schoenen met als gevolg witte vlekken of krassen op mijn parketvloer of hoef ik hier niet bang voor te zijn?

 3. Rene zegt:

  Ik wil me oprij pad vervangen voor schelpen oprij pad ca 4 mtr br. X 18 mtr. Diep
  Zand grond aanwezig verdere opbouw: – wortel doek-brekers puin ca 10 cm -schelpen met Klei ca 10 cm en dan mss nog overstrooien met schone schelp ..? Of bestaat er een speciale schelpen mix voor dergelijke oprij paden ( bestemming auto).
  Mvgr Rene

  • Beheerder zegt:

   Beste Rene,
   Nee, zover ik weet zijn er geen speciale schelpenmixen voor de oprit.
   De standaard gewassen schelpen worden het meest toegepast.

   Groet, Melissa

 4. Mark zegt:

  Beste Melissa,

  Waar komen deze schelpen vandaan?
  Worden deze altijd verzameld aan de kustlijn of bestaan er ook schelplagen in de bodem op andere plekken?
  Ik vraag me dit al zolang af.

  • Beheerder zegt:

   Beste Mark,
   De schelpen komen mee met de zandwinning. Dus op het moment dat het zand wordt opgezogen (kan uit de rivier zijn of uit zee) dan komen er automatisch ook schelpen mee. Bij het zuiveren van het zand worden de schelpen gefilterd en weer gebruikt voor andere toepassingen.

   Groet, Melissa

 5. mirjam ter burg zegt:

  welke soort schelp kan ik het beste gebruiken voor en looppad cq zitgedeelte id tuin gewassen schelp of met klei? en hoe moet de ondergrond zijn met of zonder anti worteldoek?

  • Beheerder zegt:

   Beste Mirjam,

   Gewassen schelpen worden het meest gebruikt voor een schelpenpad / looppad. Hoe schoner de ondergrond hoe beter inderdaad. Afhankelijk van de onderlaag kan er gewerkt worden met een fundament (van puin bijvoorbeeld). Maar of dat wenselijk is kan ik zo niet beoordelen.

   Groet, Melissa

  • Beheerder zegt:

   Beste Manon,

   Het onderhouden van een schelpenpad is inderdaad niet altijd even eenvoudig en het dient regelmatig bijgevuld te worden. De blaadjes kunnen eigenlijk alleen maar handmatig verwijderd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *