Schelpen, de toepassingen

Schelpen bestellen?

Schelpen zijn een natuurproduct veelal afkomstig van eigen bodem. Maar voor welke toepassing kunnen we schelpen eigenlijk gebruiken?

Bestel nu Schelpen

Schelpen TuinpadSchelpen Tuinpad

Schelpen kunnen uitstekend worden toegepast in de tuin als Schelpen Tuinpad, halfverharding of borders, zowel voor de sier als met een functie. Zelfs schelpen toepassen in fijnmazige schanskorven wint aan populariteit. De waterdoorlatende eigenschappen van schelpen zorgen er namelijk voor dat deze ook gebruikt kunnen worden in de tuin als drainerende laag. Niet alleen de waterdoorlatende eigenschap is een pre voor de tuin, ook de kalk (waarvan een schelp bestaat) vinden tuinen erg prettig. Op het moment dat de schelp in aanraking komt met water zal de schelp de kalk langzaam afgeven richting de bodem.

Waarom kiezen voor een schelpenpad?

 • Natuurlijke uitstraling
 • Beter beloopbaar. De schelpen helpen in het stabiliseren van de grond, hierdoor wordt het pad in de loop van de jaren beter beloopbaar.
 • Voorkomt uitdrogen van de grond en voedingsstoffen van de bodem blijven beter behouden. De schelpen isoleren de grond.
 • Het verbetert de afwatering.

Last van slakken? Dan is een schelpenpad een uitkomst. Slakken houden niet van de scherpe randjes van de schelpen. En zullen dus liever ergens anders heen gaan.

Nadelen schelpenpad

 • Regelmatig onderhoud. Bijvullen is regelmatig (afhankelijk van de belasting) noodzakelijk en klein vuil is moeilijk te verwijderen.
 • Verhoging van de pH waarde van de bodem. Dit kan voor sommige begroeiing een negatief effect hebben. Maar voor planten die van kalk houden is dit juist een voordeel.

Schelpen in borders of bloembakken

De Schelpen kunnen zowel gebruikt worden als toplaag in borders of bloembakken, door de toevoeging van schelpen droogt de ondergrond minder snel uit en biedt het daarnaast een isolerende werking in de winter.

Schelpen kruipruimte

Niet alleen in de tuin vinden schelpen een veelgebruikte toepassing, ook in huis en dat met name onder het huis worden schelpen veelal toegepast. De toevoeging van schelpen in de kruipruimtes heeft als functie om de kruipruimte vochtvrij te houden. Doordat schelpen uit kalk bestaan bieden deze prima een vocht isolerende werking. Schelpen gebruiken voor de kruipruimte? Een minimale laagdikte van 30cm wordt hierbij aanbevolen.

Schelpen bestellen?

Wij leveren schelpen zowel in big bag als in 25kg zakken per volle pallet. Levering mogelijk door heel Nederland en België.

2 thoughts on “Schelpen, de toepassingen

  • Beheerder zegt:

   Beste Manon,

   Het onderhouden van een schelpenpad is inderdaad niet altijd even eenvoudig en het dient regelmatig bijgevuld te worden. De blaadjes kunnen eigenlijk alleen maar handmatig verwijderd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *