Grindkoffer aanleggen, hoe doe je dat?

grindkoffer

Wat is een grindkoffer?

Om mee te beginnen, wat is eigenlijk een grindkoffer? Een grindkoffer is een strook grind langs een huis of verhard terras. In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen, waardoor het langzaam de bodem in kan lopen. Hoe grover het grind (hoe groter de fractie), hoe meer water er in de grindkoffer geborgen kan worden. Het is wel belangrijk dat er geen hoog grondwaterpeil is, aangezien het water anders niet kan weglopen.

Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen. Vaak zie je bij huizen dat de regenpijp hier boven op uitkomt.

Opspattend water voorkomen met een grindstrook

Echter, langs de meeste huizen ligt vaak enkel een sierlijke grindstrook, deze heeft niet de functie van waterberging, maar voorkomt opspattende water bij hevige regenval. De dakgoten zijn dan gewoon op het riool aangesloten. Een grindstrook ter voorkoming van opspattend water hoeft maar 15cm diep te zijn.

Het grote voordeel van een grindstrook langs de muren van het huis is dat bij hevige regenval dat er minder last is van opspattend zand, waardoor de muren schoon blijven en minder verkleuren.

Een grindstrook of grindkoffer maken? Hoe, lees snel verder.

Welke materialen heb ik nodig?

Voor de aanleg van een grindstrook of -koffer heeft u de volgende materialen nodig;
– Schop
Worteldoek
– Grondpennen
Grind (fractie niet kleiner dan 8/16)

Hoe een grindkoffer aanleggen?

  1. Oriënteer waarheen je het eventuele overloopwater heen wilt draineren, bijvoorbeeld richting een sloot, vijver of door een overloop aan te sluiten op het riool.
  2. Graaf een sleuf of goot van +/- 50cm diep.
  3. Bekleed de gehele binnenzijde van de sleuf met worteldoek en laat deze iets verder uitsteken aan de bovenzijde. Het worteldoek voorkomt dat dat het grind kan dichtslibben met zand.
  4. Maak de uitstekende delen van het worteldoek langs het de randen
    vast in de grond met bijvoorbeeld grondpennen of haringen. Hiermee krijgt u een mooi vlak resultaat.
  5. Leg de grindkoffer licht op afschot, weg van de plek waar je geen water wilt hebben (bijv. niet richting de woning). Mocht de sleuf dan overlopen met water dan loopt het niet richting de woning. Beter is bijvoorbeeld om op afschot te leggen richting een sloot of vijver. Een andere optie is om de grindkoffer aan te sluiten op het riool.

Welk grind is geschikt voor een grindkoffer?

Eigenlijk zijn de meeste soorten grind wel geschikt. De uitzondering zijn marmer grindsoorten zoals Carrara grind. Deze zijn zeer gevoelig voor groenkleuring in vochtige omgevingen. Soorten die veel gebruikt worden zijn Moraine grind, Witte grind of Boerengrind.

Voor een goede drainerende en waterbergend vermogen is een fractie van 16/32 (mm) het beste formaat. Hoe grover het grind hoe meer water geborgen kan worden. Een kleinere fractie zou desgewenst ook kunnen, maar zeker niet kleiner dan 8/16. Het drainerend effect wordt dan te laag, omdat de ruimte tussen steentjes te klein wordt.