Drainerende onderlaag voor de paardenbak – Granulight®!

Drainage Paardenbak

Een goed opgebouwde paardenbak dankt haar succes evenveel aan de onderlaag als aan de toplaag. Een drainerende onderlaag zorgt ervoor dat het water goed wordt afgevoerd en geeft daarnaast stabiliteit mee aan de bodem.

Nieuw in het assortiment is Granulight®, de groenste totaaloplossing voor iedere paardenbodem ondergrond, van paardenbak tot paddock. Van reining tot dressuur en springen.

Granulight® is lichter in gewicht dan zand maar beschikt daarnaast over de eigenschap om zeer goed te verdichten maar wel ten alle tijden water door te laten.

Diverse drainerende lagen is niet meer nodig bij de toepassing van Granulight®, Granulight® is de totaaloplossing voor uw onderlaag.

Groene oplossing

Granulight® is een uniek materiaal afkomstig als restmateriaal wat vrij komt bij energieverbranding. Hierdoor wordt Granulight® beschouwd als een secundaire bouwstof en draagt het een uniek groen label en het DUBOkeur® keurmerk (het keurmerk voor duurzaam bouwen).

Opbouw Paardenbak

Met de toepassing van Granulight® veranderd de opbouw van de paardenbak in essentie niet. De paardenbak beschikt nog steeds over een drainerende laag en een toplaag. Afhankelijk van de drainerende mogelijkheden is zelfs de aanleg van een drainagebuis niet meer noodzakelijk. Granulight is daarnaast ook uitstekend geschikt in eb- en vloed bodems.

Bij de opbouw voor een paardenbak of paddock wordt een laagdikte van 20 tot 25cm Granulight® geadvisereerd en een toplaag van +/- 12cm zand (afhankelijk van uw wensen). Legt u een reiningbodem aan? Dan heeft u voldoende aan 15cm Granulight® en 6cm zand.

Toepassing Granulight®

granulight-verdicht
Granulight, verwerkt en verdicht in paardenbak

Granulight® is lichter dan zand en wordt losgestort geleverd. Na verspreiding in de paardenbak of paddock is het zeer belangrijk dat de Granulight® goed wordt verdicht door middel van walsen of met een trilplaat. Na verdichting wordt het Granulight® kei hard, maar blijft het wel de waterdoorlatende eigenschappen behouden.

Voordelen Granulight®

 • Goed waterdoorlatend
 • Zeer stabiel
 • Licht ophoogmateriaal
 • Groen Label (DUBOkeur®)
 • Gemakkelijk verwerkbaar, plakt, kleeft, rolt of versmeert niet
 • Slechts 1 onderlaagmateriaal nodig

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

6 reacties op “Drainerende onderlaag voor de paardenbak – Granulight®!

 1. Stacey Walgers zegt:

  Beste,

  Bij ons in de buitenbak moet de drainage uitgespoten worden en hebben we eigenlijk nieuw zand nodig voor en nieuwe bovenlaag. Mijn vraag spuiten jullie ook drainage uit, zo ja wat kost dit en hebben jullie dus ook een toplaag zand voor een buitenbaan wat geleverd kan worden in Sliedrecht en wat zijn de prijzen hier van?

 2. Wesley zegt:

  Is drainage nu wel of niet nodig met granulight? Onze paardenbak grenst aan een sloot.. nu is t geval dat we veel last van water hebben en daarom aan granulight denken, maar als we niet persee drainage hoeven aan te leggen? Zou dat toch weer in de kosten schelen.

  Groet wesley

  • Beheerder zegt:

   Beste Wesley,

   Granulight is een drainerende laag. Het is alleen wel aan te raden om alsnog drainagesleuven te graven en hierin een drainagebuis aan te brengen. De sleuf wordt dan opgevuld met Granulight en daarboven op komt nog een laag van 15cm Granulight. Op de Granulight wordt vervolgens de toplaag aangebracht (zonder scheidingsdoek, gewoon direct op de Granulight). U kunt ons altijd even bellen om het door te nemen.
   Groet, Melissa

 3. Annemieke zegt:

  Wat een handig product zo te lezen. Groen en Maar hoe werkt Granulight bij de inpassing van een drainage buis (indien noodzakelijk)? Ik vraag me af of buizen die normaliter in zandgronden worden geplaatst ook in Granulight kunnen worden ingepast (gezien het lichter is dan zand.

  • Zandcompleet zegt:

   Beste Annemieke, U kunt inderdaad gewoon een normale drainagebuis gebruiken. Maar wij adviseren u een buis omwikkeld met doek (ipv kokos). Deze buizen hebben een langere levensduur. Groet, Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid