Kosten aanleggen paardenbak

Kosten aanleggen Paardenbak

Dit is de meest voorkomende vraag die iedere potentiële paardenbak eigenaar zichzelf stelt wanneer gestart wordt met de zoektocht naar de aanleg van een paardenbak. Wat kost de aanleg van een paardenbak? Het probleem met het beantwoorden van deze vraag is het feit dat de aanleg van een paardenbak zo ontzettend veel mogelijkheden biedt, waardoor het lastig wordt een eenduidig antwoord te geven. Het is vergelijkbaar met de vraag. Wat kost een huis bouwen? Het antwoord varieert of het om een Tiny house gaat, of een villa. Een eenduidig antwoord is dan ook lastig te geven. 

Hoe dan ook zullen we ons best doen om een indicatie te geven van de prijzen. Maar onthoud; de prijzen zijn indicatief en gebaseerd op een GEMIDDELDE, de persoonlijke situatie, wensen en gebruikte materialen bepalen de daadwerkelijke prijs.

Levering materialen paardenbak Toplaag

Een paardenbak kan op diverse manieren worden aangelegd, zowel in materiaal is de keuze reuze als in de uitvoering (we hebben hier een e-book over geschreven: het geheim van een goede paardenbodem). Een plaatselijke loonwerker die het werk verricht of een paardenbakbouwer die de volledige aanleg en levering van materiaal op zich neemt.

We starten met het leveren van materialen. Gezien de kosten van plaatselijke loonwerkers zo uiteen kunnen lopen, richten we ons enkel op de kosten van het leveren van een toplaag materiaal voor een 20×40 rijbak.

De toplaag

Tot op de dag van vandaag zijn de beste en meest gebruikte toplagen de combinatie van zand met een stabiliteitverbeteraar. Het begrip zand is echter al een moeilijk begrip. Meest gebruikt is M3C Zand als basislaag. Of voor de meer exclusievere bodems Toplaagzand (zand in een fijnere fractie). Toplaagzand vraagt een andere opbouw en wordt in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

  • Indicatie kosten: M3C Zand voor een 20×40 bodem met een verdicht zandpakket van 15cm: Tussen de € 4.000,- en de € 5.000,- (incl. BTW en transport), afhankelijk van de locatie.

Ik hoor u denken, afhankelijk van de locatie? Jazeker, de prijs van goed zand is niet alleen onderhevig aan het product, maar ook aan de transportkosten. Ook de grote van vrachtwagens waarmee geleverd kan worden is van invloed.

Stabiliteitverbeteraar

Polyvlokken Rijbak

De meeste bodems worden doormengd met een stabiliteitverbeteraar zoals tapijtvezels of polyvlokken (ook wel geopad genoemd). Een stabliteitverbeteraar, doet wat de naam al zegt, het verbetert de stabiliteit. Door het mengen van de vlok of vezel wordt het zand beter gebonden, onderstaat er meer draagkracht en wordt de waterhuishouding ondersteunt.

Stabiliteitverbeteraars zijn er in diverse kleuren. De kleur bepaalt de prijs. Dit is een vraag en aanbod geval. De vraag naar wit is groter en het aanbod kleiner, dit eeuwenoude marktmechanisme drijft nog steeds de prijs op. Van de donkere kleuren is veel meer materiaal beschikbaar, wat de prijs juist weer drukt. Hoe lichter de polyvlok, hoe duurder het materiaal.

Gemiddeld wordt 3 tot 4kg per m2 geadviseerd voor doormenging. Voor een bodem van 20×40 komt dit uit op een benodigde hoeveelheid van 2400 tot 3200kg.

Onderlaag

Tot slot de onderlaag. Hier ligt eigenlijk de basis van een bodem. Zonder goed fundament kunnen de beste toplagen nog niet compenseren. Een prijsindicatie voor de onderlaag is lastiger aan te geven dan de toplaag. De variatie in de onderlaag is groter en veel meer afhankelijk van de persoonlijke wensen. Enkel een drainerende onderlaag van drainagebuizen opgevuld met drainagezand is van een andere prijsklasse als een onderlaag van bijvoorbeeld Granulight, waarmee meer een fundament wordt gecreëerd. De onderlaag kan dus variëren van € 1.500,- voor de meest simpele variant, tot aan € 8.000,- voor echte drainerende en stabiliserende onderlagen.

Bewateren – eb en vloed bodem (of niet?)

Tot slot krijgen we vaak de vraag over de aanleg van een eb en vloed bodem (lees ook: Eb en vloed bodem paardenbak). Voor de aanleg van een eb en vloed bodem dient ook de onderlaag hierop aangepast te worden. De afdekkende folie, de buizen en het pomp systeem zijn tenslotte onderdeel van de onderlaag. De andere optie is om van bovenaf te sproeien, door middel van een sproei installatie. Welke manier van bewateren er ook wordt gekozen. Een goede waterbalans zou altijd onderdeel moeten zijn van de aanleg van iedere paardenbodem. 

Bouwtekeningen

Wil je zelf (of in eigen beheer) een buitenbak gaan aanleggen? Geen zorgen. Wij helpen je graag verder. Met ons ‘bouwplan buitenbak aanleggen‘, begeleiden we je met concrete bouwtekeningen en bestek. Verschillende opties en volledig uitgelegd. Inclusief prijsopgave voor de materialen. 

Advies op maat

Vanzelfsprekend helpen wij je graag met vragen over je persoonlijke wensen. Neem contact (0168-40441 / info@zandcompleet.nl) met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave op maat.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid