Kosten aanleggen Paardenbak

Kosten aanleggen paardenbak

Dit is de meest voorkomende vraag die iedere potentiële paardenbak eigenaar zichzelf stelt wanneer gestart wordt met de zoektocht naar de aanleg van een paardenbak. Het probleem met het beantwoorden van deze vraag is het feit dat de aanleg van een paardenbak zo ontzettend veel mogelijkheden biedt, waardoor het lastig wordt een eenduidig antwoord te geven.

Hoe dan ook zullen we ons best doen om een indicatie te geven van de prijzen. Maar onthoud; de prijzen zijn indicatief en gebaseerd op een GEMIDDELDE, de persoonlijke situatie, wensen en gebruikte materialen bepalen de daadwerkelijke prijs.

Levering materialen paardenbak Toplaag

Een paardenbak kan op diverse manieren worden aangelegd, zowel in materiaal is de keuze reuze als in de uitvoering (we hebben hier een e-book over geschreven: het geheim van een goede paardenbodem). Een plaatselijke loonwerker die het werk verricht of een paardenbakbouwer die de volledige aanleg en levering van materiaal op zich neemt.

We starten met het leveren van materialen. Gezien de kosten van plaatselijke loonwerkers zo uiteen kunnen lopen, richten we ons enkel op de kosten van het leveren van een toplaag materiaal voor een 20×40 rijbak.

De toplaag

Tot op de dag van vandaag zijn de beste en meest gebruikte toplagen de combinatie van zand met een stabiliteitverbeteraar. Het begrip zand is echter al een moeilijk begrip. Meest gebruikt is M3C Zand als basislaag. Of voor de meer exclusievere bodems Toplaagzand (zand in een fijnere fractie). Toplaagzand vraagt een andere opbouw en wordt in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

  • Indicatie kosten: M3C Zand voor een 20×40 bodem met een verdicht zandpakket van 15cm: Tussen de € 2.200,- en de € 4.000,-  (incl. BTW en transport), afhankelijk van de locatie.

Ik hoor u denken, afhankelijk van de locatie? Jazeker, de prijs van goed zand is niet alleen onderhevig aan het product, maar ook aan de transportkosten. Ook de grote van vrachtwagens waarmee geleverd kan worden is van invloed.

Stabiliteitverbeteraar

Polyvlokken Rijbak

De meeste bodems worden doormengd met een stabiliteitverbeteraar zoals tapijtvezels of polyvlokken (ook wel geopad genoemd). Een stabliteitverbeteraar, doet wat de naam al zegt, het verbetert de stabiliteit. Door het mengen van de vlok of vezel wordt het zand beter gebonden, onderstaat er meer draagkracht en wordt de waterhuishouding ondersteunt.

Stabiliteitverbeteraars zijn er in diverse kleuren. De kleur bepaalt de prijs. Dit is een vraag en aanbod geval. De vraag naar wit is groter en het aanbod kleiner, dit eeuwenoude marktmechanisme drijft nog steeds de prijs op. Van de donkere kleuren is veel meer materiaal beschikbaar, wat de prijs juist weer drukt. Hoe lichter de polyvlok, hoe duurder het materiaal.

Gemiddeld wordt 3 tot 4kg per m2 geadviseerd voor doormenging. Voor een bodem van 20×40 komt dit uit op een benodigde hoeveelheid van 2400 tot 3200kg.

Onderlaag

Een prijsindicatie voor de onderlaag is lastiger aan te geven dan de toplaag. De variatie in de onderlaag is groter en veel meer afhankelijk van de persoonlijke wensen. Enkel een drainerende onderlaag van drainagebuizen opgevuld met drainagezand is van een andere prijsklasse als een onderlaag van bijvoorbeeld Granulight, waarmee meer een fundament wordt gecreëerd.

Advies op maat

Vanzelfsprekend helpen wij u graag met uw vragen omtrent uw persoonlijke wensen. Neem contact (0168-40441 / info@zandcompleet.nl) met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave op maat.

 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem: