Verschil tussen Houtsnippers en Boomschors

Verschil tussen Houtsnippers en Boomschors

Zowel Houtsnippers als Boomschors zijn beide natuurlijke bodembedekkers. Ze zijn ideaal om onkruid tegen te gaan, de ondergrond te beschermen en ze geven een mooie natuurlijke uitstraling aan de tuin. Maar wat zijn de verschillen tussen Houtsnippers en Boomschors?

Houtsnippers tuin

Houtsnippers zijn afkomstig van speciaal geselecteerde bodem welke worden versnipperd, of wel gechipt. Uit deze versnippering ontstaan houtsnippers (ook wel houtchips) genoemd. De totale boom wordt versnipperd tot de houtchips. De houtsnippers zijn geschikt voor verschillende toepassingen, zoals voor de tuin als looppad. Door de toepassing van houtsnippers krijgt het wandelpad een mooie natuurlijke uitstraling. De meest gebruikte toepassing is echter als bodembedekker. Houtsnippers kunnen ook gebruikt worden als valondergrond onder speeltoestellen. Wil je meer weten over valondergronden & NEN-norm. Lees dan onze blog hierover.

Houtsnippers als bodembedekker

De houtsnippers als bodembedekker dient er vooral voor om onkruid tegen te gaan. Door een goede dichte laag houtsnippers aan te brengen krijgt zonlicht weinig kans, wat de groei voor onkruid tegen gaat. Zeker in combinatie met anti-worteldoek. Daarnaast worden de houtsnippers ook gebruikt in borders tussen de planten. Zo gaat het en het onkruid tegen en krijgt de tuin een natuurlijke uitstraling. Door de toepassing van de houtsnippers wordt de bodem daarnaast beschermt tegen uitdroging en overmatige verdamping. Tot slot kunnen de houtsnippers ook worden gebruikt als valdemping. Hiervoor gelden echter wel specifieke eisen.


Boomschors tuin

Boomschors is een product dat, zoals de naam al zegt, gemaakt is van enkel de schors van de boom. In essentie heeft het dezelfde toepassing als de houtsnippers, zowel als decoratie, wandelpaden of tegen onkruid. Het beschermt daarnaast het bodemleven in de tuin. Boomschors is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, afhankelijk van het type boom dat wordt gebruikt. Het type boom is mede bepalend voor de prijs, kwaliteit en de levensduur van de schors.

Boomschors tegen onkruid

Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid. Als onkruid al een kans krijgt om te groeien (bijvoorbeeld doordat een zaadje vanaf bovenaf in de schors waait en ontkiemt) dan krijgt het niet de kans om diep te wortelen. Hierdoor is het eenvoudig te verwijderen.


Belangrijkste verschil tussen Houtsnippers en Boomschors

De belangrijkste verschillen tussen Houtsnippers en Boomschors zit in de winning. Daar waar houtsnippers bestaan uit de totale boom, bestaat boomschors (zoals de naam al zegt) enkel uit de schors van de boom. Binnen de boomschors zijn weer verschillende varianten afhankelijk van het type boom dat wordt gebruikt. In ons assortiment bieden wij zowel de Boomschors Franse Zeeden aan als de Boomschors Grove Den. De Franse schors is van een hogere kwaliteit en kent daardoor een langere levensduur ten opzichte van de Grove Den. Een ander verschil is de levensduur. Houtsnippers kent over het algemeen een kortere levensduur dan de boomschors.

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid