Valondergronden Speeltoestellen – 3 mogelijkheden

Boomschors kopen valondergrond

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als vallen dan toch moet, dan is veilig vallen een must om letsel te voorkomen. Een veilige ondergrond voor onder uw speeltoestel kan op verschillende manieren worden bereikt door het gebruik van valdempende materialen. We beschrijven 3 mogelijke Valondergronden Speeltoestellen.

Sinds 1997 is het verplicht om onder speeltoestellen in openbare ruimte een passende veilige valondergrond te plaatsen (besluit Veiligheid Attractie- en speeltoestellen). Aan het plaatsen van een veilige valondergrond worden strenge eisen gesteld, waar met name de koppeling tussen valhoogte en soort ondergrond een belangrijke rol speelt. Deze eis is vastgelegd in de NEN-valondergrond norm.

ValondergrondMinimale laagdikteMaximale valhoogte
Overig (bestrating, beton, harde aarde, gravel etc.)n.v.t.60 cm.
Grasn.v.t.150 cm.
Los zand / losse aarden.v.t.150 cm.
Valzand (korrel 0,2-2)30 cm.300 cm.
Grind (rond, korrel 2-8)30 cm.300 cm.
Boomschors (fractie 20-80)30 cm.300 cm.
Houtsnippers (fractie 5-30)30 cm.300 cm.
Veiligheidsgrasdiversen300 cm.
Rubber tegelsdiversen300 cm.
Rubber gietvloerdiversen300 cm.

Uitzonderingen op bovenstaande tabel zijn speeltoestellen met een ‘gedwongen beweging’, zoals schommels, wip, draaiende speeltoestellen etc. Bij dit soort speeltoestellen dient altijd een valdempende ondergrond aanwezig te zijn voor een minimale valhoogte van 100cm. De keuze van het soort valondergrond is afhankelijk van diverse factoren. Onderstaand bespreken we enkele soorten valondergronden binnen het assortiment van Zandcompleet.

Valzand

Een groot voordeel van Valzand ten opzichte van de andere materialen is de prijs. Valzand is een goedkope vorm van een valdempende ondergrond. Daarnaast vormt zand voor veel kinderen voor extra speelplezier, omdat ook met het zand gespeeld kan worden. Valzand mag gebruikt worden voor een valhoogte tot 300cm, mits een minimale laag is aangebracht van 30cm.

Houtsnippers

Houtsnippers vormen net als Valzand een goede valdempende ondergrond. Het voordeel van houtsnippers is de natuurlijke uitstraling en het gemak van aanleggen. Houtsnippers zijn toegestaan voor een valhoogte tot 300cm, mits ook hier een laag is aangebracht van 30cm. Het nadeel van werken met Houtsnippers is de verterende werking van een natuurproduct. Houtsnippers dienen daarom periodiek aangevuld te worden. Daarnaast kan schimmelvorming of rotting ontstaan (dit kan voorkomen worden door regelmatig de houtsnippers om te gooien).

Boomschors

Een ander veelgebruikt natuurproduct is het gebruik van Boomschors (mits in een fractie tussen de 20-80). Boomschors heeft gelijkwaardige eigenschappen (zowel voor- als nadelen) als het gebruik van Houtsnippers.

Grind

Tot slot wordt ook grind weleens gebruikt als valdempende ondergrond. Ondanks dat het toegestaan is, wordt het gebruik van grind afgeraden. Met grind wordt gemakkelijk gegooid wat ander soort letsel in de hand kan werken. Daarnaast loopt het niet prettig voor kinderen.

Valdempend materiaal voor onder uw speeltoestel kopen?
Bestel nu gekwalificeerd Valzand, Houtsnippers of Boomschors!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *