Valondergronden Speeltoestellen – 3 mogelijkheden

Boomschors kopen valondergrond

Valondergronden zijn er in verschillende soorten. Voorkomen is beter dan genezen. Maar als vallen dan toch moet, dan is veilig vallen een must om letsel te voorkomen. Een veilige ondergrond voor onder uw speeltoestel kan op verschillende manieren worden bereikt door het gebruik van valdempende materialen. We beschrijven 3 mogelijke Valondergronden Speeltoestellen.

Valondergronden & NEN-norm

Sinds 1997 is het verplicht om onder speeltoestellen in openbare ruimte een passende veilige valondergrond te plaatsen (besluit Veiligheid Attractie- en speeltoestellen). Aan het plaatsen van een veilige valondergrond worden strenge eisen gesteld, waar met name de koppeling tussen valhoogte en soort ondergrond een belangrijke rol speelt. Deze eis is vastgelegd in de NEN-valondergrond norm.

Valondergrond Minimale laagdikte Maximale valhoogte
Overig (bestrating, beton, harde aarde, gravel etc.) n.v.t. 60 cm.
Gras n.v.t. 150 cm.
Los zand / losse aarde n.v.t. 150 cm.
Valzand (korrel 0,2-2) 30 cm. 300 cm.
Grind (rond, korrel 2-8) 30 cm. 300 cm.
Boomschors (fractie 20-80) 30 cm. 300 cm.
Houtsnippers (fractie 5-30) 30 cm. 300 cm.
Veiligheidsgras diversen 300 cm.
Rubber tegels diversen 300 cm.
Rubber gietvloer diversen 300 cm.

Uitzonderingen op bovenstaande tabel zijn speeltoestellen met een ‘gedwongen beweging’, zoals schommels, wip, draaiende speeltoestellen etc. Bij dit soort speeltoestellen dient altijd een valdempende ondergrond aanwezig te zijn voor een minimale valhoogte van 100cm. 

Valondergronden: de soorten op een rij

De keuze van het soort valondergrond is afhankelijk van diverse factoren. Onderstaand bespreken we enkele soorten valondergronden binnen het assortiment van Zandcompleet. 

Valzand

Valondergronden

Een groot voordeel van Valzand ten opzichte van de andere materialen is de prijs. Valzand is een goedkope vorm van een valdempende ondergrond.

Daarnaast vormt zand voor veel kinderen voor extra speelplezier, omdat ook met het zand gespeeld en gebouwd kan worden.

Valzand mag gebruikt worden voor een valhoogte tot 300cm, mits een minimale laag is aangebracht van 30cm dik.

Houtsnippers

Valondergronden

Houtsnippers vormen net als Valzand een goede valdempende ondergrond. Het voordeel van houtsnippers is de natuurlijke uitstraling en het gemak van aanleggen. Houtsnippers zijn toegestaan voor een valhoogte tot 300cm, mits ook hier een laag is aangebracht van 30cm. Het nadeel van werken met Houtsnippers is de verterende werking van een natuurproduct. Houtsnippers dienen daarom periodiek aangevuld te worden. Daarnaast kan schimmelvorming of rotting ontstaan (dit kan voorkomen worden door regelmatig de houtsnippers om te gooien). 

Boomschors

Boomschors kopen
Boomschors

Een ander veelgebruikt natuurproduct is het gebruik van Boomschors (mits in een fractie tussen de 20-80). Boomschors heeft gelijkwaardige eigenschappen (zowel voor- als nadelen) als het gebruik van Houtsnippers. 

Grind 

Tot slot wordt ook grind weleens gebruikt als valdempende ondergrond. Ondanks dat het toegestaan is, wordt het gebruik van grind afgeraden. Met grind wordt gemakkelijk gegooid wat ander soort letsel in de hand kan werken. Daarnaast loopt het niet prettig voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid