Zand voor zandfilterpomp, de 4 meest gestelde vragen

Zand voor zandfilterpomp

Zand voor zandfilterpomp wordt steeds meer gebruikt voor het schoonhouden van zwembaden in Nederland. Ze zijn namelijk gemakkelijk in gebruik. Filterzand is een zandsoort dat kan worden toegepast als zand voor een zandfilterpomp. In deze blog nemen we je mee in de 4 meest gestelde vragen over filterzand. 

1. Waarom is het nodig om zand in een zandfilterpomp te vervangen?

Nieuw filterzand heeft mooie scherpe en hoekige korrels, waardoor het zich goed zet in je filter. Oud filterzand heeft afgeronde korrels. Door de stroming van het water slijten de korrels. Ook zit het oude zand vol met vuil, algen en andere verontreinigingen die zijn afgevangen uit het zwembadwater. Door de slijtage kunnen de korrels zo klein worden dat ze het zwembad worden ingeblazen. Hierdoor filtert het zand het water dus niet optimaal en is tijdig vervangen aan te raden. 

2. Wanneer dient het zand vervangen te worden? 

Het ligt een beetje aan de grootte van de zandfilterpomp en de grootte van je zwembad, maar het aan te raden tussen de 2 en 7 jaar het zand voor een zandfilterpomp volledig te vervagen. Bij kleinere zandfilterpompen ligt dat vaak tussen de 2-5 jaar en bij grotere zandfilterpompen ligt dat eerder tussen 5-7 jaar.

De beste tijdstip om filterzand te vervangen is als de waterkwaliteit achteruitgaat en dat vuil terug komt in het zwembad. Het makkelijkste is om het filterzand te vervangen aan het begin van het zwembadseizoen, aangezien dan toch vaak al onderhoud aan het zwembad gepleegd dient te worden.

3. Wat voor zand wordt gebruikt in zandfilterpomp?

Het is belangrijk dat je het juiste type zand gebruikt in een zandfilterpomp. Niet elk type is geschikt. Een zandfilterpomp met straatzand of speelzand zal niet functioneren. Hiervoor is speciaal filterzand voor zwembaden nodig. Filterzand is zand met de juiste korrelstructuur, grootte en verhouding, waardoor het efficiënt vuil en algen uit het water kan vasthouden. Meestal ligt de fractie van filterzand tussen 0.4-0.8 mm.

4. Hoeveel filterzand heb ik nodig?

De juiste hoeveel is o.a. afhankelijk van het type en de grootte van de filterpomp van het zwembad. De benodigde hoeveelheden zijn vaak terug te vinden in de gebruiksaanwijzing van de betreffende zandfilterpomp.

Ter indicatie:

  • 4 m3/h Intex zandfilterpomp: 12kg
  • 6 m3/hIntex zandfilterpomp: 23kg
  • 8 m3/hIntex zandfilterpomp: 35kg
  • 10 m3/hIntex zandfilterpomp: 55kg


 

Bestel direct het Filterzand voor je zwembad gemakkelijk online!

Filterzand Zwembad 0.4-0.8

per 20 of 40 zakken