Zand Verzamelen

Zand Verzamelen

Zand verzamelen – een grenzeloze hobby

Zand bestaat in vele soorten en maten. Door weersinvloeden en lokale omstandigheden is zand zeer divers. Dit maakt zand een populair item om te verzamelen. In het Engels worden zandverzamelaars arenophile of psammophile genoemd, ofwel een zandliefhebber.

Zandverzamelaars ordenen bijna altijd het zand naar de vindplaats. Op deze manier wordt een mooi overzicht gecreëerd van de diverse soorten zand wereldwijd. Zandverzamelaars zijn continu op zoek naar uniek zand, met een speciale kleur of textuur.

Zelf zand verzamelen?

Zand verzamelen is een vrij gemakkelijke hobby waarmee ieder moment gestart kan worden. De meeste verzamelaars starten vanuit een vakantie waar een bijzonder zandsoort wordt gevonden. Een kleine hoeveelheid wordt mee naar huis genomen en in een glazen potje gestopt. Om de zandsoorten herkenbaar te houden is het aan te raden om de potjes te labellen met locatie waar het zand is gevonden, en de datum. Op deze manier is na jaren en vele potjes verder, nog steeds te achterhalen waar het zand vandaan is gekomen.

Ook het fotograferen van het zand is een oplossing indien je de potjes met zand niet wilt of kunt bewaren. Zorg hierbij voor een heldere foto waarin de kleur en textuur goed van het zand te zien is (bij voorkeur op een witte achtergrond).

Let op dat het zand te allen tijde goed droog is voordat het bewaart wordt in een potje of op de foto gezet wordt. Nat zand geeft op de foto een vertekend beeld.

Met regelmaat worden binnen Nederland bijeenkomsten georganiseerd waar verschillende type zand geruild kunnen worden. Ook diverse internetfora bieden hierin uitkomst. 1 van de grootste Zandverzamelaars heeft zijn collectie tevens online staan: http://www.strandzand.nl

2 reacties op “Zand Verzamelen

  1. Angie van den IJssel zegt:

    Goedemiddag! Ik ben werkzaam op het Blok een basisschool in Schiedam. De komende periode hebben we van de DaVinci methode het thema de Egyptenaren. Om meer verdieping en kennis over te brengen leek het me een mooi idee om het onderwerp zand aandacht te geven. Als invulling van het klimaat het landschapen de flora en fauna in Afrika. Is er iemand in uw organisatie bereid zijn kennis te delen? Dat zou fantastisch zijn!
    Ik hoor het graag. Een fijne dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *