Wat is een paddock voor paarden? Kort samengevat: een verblijfplaats voor paarden waar ze zich vrij kunnen bewegen. Dit kan overdekt zijn, maar de meeste paarden paddocks zijn buiten (al dan niet deels overdekt). Ze zijn er in allerlei verschillende maten. Van klein tot groot. Van paddock paradise tot traditionele paddocks. Verhard, onverhard of variaties van verschillende materialen.
Nu denk je misschien: wat een open deur. De kans is groot dat je wel weet wat een paarden paddock is. Maar toch wil ik hier beginnen. Omdat het type paddock dat je gaat bouwen invloed heeft op de bodem. Met name de beschikbare oppervlakte, wel of geen voerplekken en de hoeveelheid paarden. Je kunt je voorstellen dat een paddock met een groot oppervlakte voor één tot twee paarden andere eisen stelt aan de bodem dan wanneer tien of meer paarden hiervan gebruikmaken.
Functie van een paarden paddock
In ons klimaat heeft deze vooral de functie buitenruimte te faciliteren in periodes dat paarden niet in de wei kunnen (of mogen). Het is een veilige omgeving waar paarden (al dan niet in groepsverband) toch kunnen spelen, sociaal contact kunnen hebben, slapen, eten en bovenal buiten kunnen zijn.
Daarnaast kan het een oplossing bieden voor paarden die om diverse redenen niet in de wei kunnen of die moeten herstellen van een blessure.
Tot slot is de paddock belangrijk voor het tot rust laten komen van het weiland. Op het moment dat paarden niet in het weiland staan kan deze tot rust komen en herstellen.
Al deze functies geven de paddock een belangrijke waarde voor veel paardenhouders.
Formaat paddock
Paddocks hebben geen vaste afmetingen, zoals bij een rijbodem een vaste afmeting wel gebruikelijk is.
In de praktijk zien we dat paddocks in vele vormen en maten worden aangelegd. Afhankelijk van de locatie, aantal paarden, persoonlijke wensen, budget en beschikbare ruimte. Ook het karakter en de mogelijkheden aan beweging die je ze wilt aanbieden hebben invloed op het uiteindelijke formaat van de paddock.
Verschillende soorten paddocks
Paddocks zijn er niet alleen in verschillende afmetingen, maar ook in verschillende soorten:
Traditionele paddock
De meest voorkomende is de traditionele paddock: een afgezette bodem met al dan niet een mogelijkheid tot het eten van ruwvoer. De afmetingen zijn divers en ook de opbouw verschilt. Het meest zien we nog steeds een toplaag met zand, maar ook (half)verharding is een mogelijkheid.
Uitloopstal
De uitloopstal is een vrije buitenruimte die direct aan de stal vastzit. Bij deze vorm kunnen paarden zelf kiezen of ze in de paddock of stal willen staan. Een uitloopstal kan zowel individueel zijn (elk paard zijn eigen uitloop) als toegepast worden voor groepsstalling. Ook bij deze paddock zie je vaak een toplaag met zand of (half)verharding.
Paddock paradise
Een paddock paradise is een leefomgeving voor paarden waarin de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk worden nagebootst. In het wild leggen paarden tot wel 30 kilometer per dag af. Met een paddock paradise stimuleer je paarden dan ook om in beweging te blijven. Door middel van looppaden, verschillende soorten bodems en diverse voerplaatsen en vermaak.
De paden zijn met elkaar verbonden. Dat betekent dat de paddock geen specifiek begin of eind heeft.
De aanleg van een paddock paradise vergt voldoende ruimte, afwisseling in materialen en een goed plan met betrekking tot de aanleg. Geef extra aandacht aan de natuurlijke ondergrond: die is van belang als het gaat om het draineren over de volledige lengte van de paden.
Verschil tussen paddock en rijbodem
In essentie is de opbouw van een paddock of een rijbodem identiek. In beide gevallen werk je met een (drainerende en bij voorkeur stabiliserende) onderlaag en een toplaag. Het grootste verschil zit hem in het gebruik. Een paddock is een verblijfplaats voor paarden. Er wordt in gegeten, geslapen, gespeeld, gemest, het heeft urine te verwerken en ook te maken met alle weersomstandigheden.
Doordat een paddock een verblijfplaats is, is de belasting van de bodem anders dan die van een rijboden. Een paddockbodem wordt veelvuldig belast en kent een hoge piekbelasting door de paardenhoeven. Dit in tegenstelling tot een rijbodem, waarin wel belasting plaatsvindt, maar minder de directe en veelvuldige puntbelasting. Paarden staan op een rijbodem niet lange tijd op één plek, zoals wel het geval is rondom een voerplaats in de paddock.
Bij de in- en uitgang van een paddock zien we makkelijk modder of plassen ontstaan, doordat de paarden daar staan te wachten. Dit zijn dan ook bij uitstek de plekken waar de meeste problemen ontstaan voor de bodem.
Samengevat betekent dit dat de eisen voor een paarden paddock anders zijn dan voor een rijbodem. Dit resulteert in andere mogelijkheden van zowel materialen als laagdiktes.
“Bouw je eigen paddock”
Meer leren over een goede paddock? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Bouw je eigen paddock. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paddock voor paarden: