Verschil Polyvlokken en Tapijtvezels

Polyvlokken

Voor het verbeteren van de paardenbodem wordt veelal gebruik gemaakt van de toevoeging van stabiliteitverbeteraars, zoals Polyvlokken of Tapijtvezels. Het verschil tussen beide producten is niet altijd even duidelijk. Graag lichten we het verschil toe.

Polyvlokken

Polvylokken zijn zoals de naam al aangeeft vlokken Geotextiel. De vlokken worden door het zandpakket gemengd en zorgen voor meer stabiliteit, betere waterhuishouding en veerkracht. De vlokken houden water vast en laten geleidelijk weer los in periode van droogte.

Ze zijn vooral geschikt voor bodems die meer luchtigheid kunnen gebruiken.

Tapijtvezels

Tapijtvezels

De tapijtvezels, zijn zoals de naam tevens aangeeft, vezels gecombineerd met stukken vlokken. Doordat de tapijtvezel grotendeels uit vezels bestaat ontstaat een vezelverbinding met het zand. Dit is te vergelijken met bewapening. De tapijtvezels bevatten daarnaast ook wat vlokken waardoor ook de stabiliteit en waterhuishouding wordt verbeterd.

Tapijtvezels worden voornamelijk toegepast als het zand meer binding dient te hebben, denk aan te losse / zware bodems.

Of voor specifieke toepassingen, zoals springen of longeren, waar veel belasting op het zand komt. De dunne vezels van gemiddeld 3 tot 4cm verbinden het zandpakket beter.

Polyvlokken met vezels

Een ander veelgemaakte combinatie is Polyvlokken en vezels. Ook hier zorgt de vezel voor betere binding tussen zand en polyvlok.

 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

ZC_ad 15x10 V4