Paardenbak: Te nat, Te zwaar, Te droog, Te los

Natte Paardenbak?

Een goede paardenbak is nog niet zo vanzelfsprekend als dat het soms lijkt. Veel paardenbakken hebben dan ook gelijkwaardige problemen.

Over het algemeen komen de meeste problemen bij een paardenbak voort vanuit een slechte onderlaag. Ervaart u problemen met uw paardenbak? Start dan niet met het vervangen van uw toplaag maar controleer eerst de status van de onderlaag. Werkt de drainage nog? Zijn de buizen schoon? En kan het water de drainagebuizen nog bereiken, zijn de eerste vragen die u zich dient te stellen.

Te nat

Natte voeten doordat het water (te) slecht wegloopt? Dit kan zowel aan de toplaag als onderlaag liggen. Indien de drainage niet goed doorloopt is er iets mis met de onderlaag. Is de drainerende laag niet het probleem, dan is het zand van de toplaag niet van de juiste kwaliteit. Het risico bestaat dat te fijn zand is gebruikt voor de toplaag, hierdoor slibt de toplaag dicht en kan het water de drainagelaag niet (meer) bereiken. Dit kan op diverse manieren worden opgelost, of de volledige toplaag vervangen door goed paardenbakzand.

Te zwaar

Zakt de koot van het paard weg in het zand? Dan is de paardenbak te zwaar. Een te zware paardenbak kan blessures in de hand werken voor het paard. De oorzaak kan divers zijn, zoals te grof zand of een te droge bodem. Wellicht loopt de drainage te hard (koop een afsluiter voor uw drainagebuizen, zodat u de drainage dicht kunt zetten in periodes van droogte) of besproei de bak regelmatig voor meer stabiliteit. Is de zandsoort goed, maar is de bak bijvoorbeeld recentelijk aangelegd dan kan het zijn dat het zand zich nog beter moet gaan zetten. Dit proces kan versneld worden door het zand te helpen verdichten, door middel van slepen en / of goed besproeien. Is het zand te grof, zie dan ‘te los’ onderstaand.

Te droog

Soms is de drainage net iets te hard aan het werk en is de bak droger dan gewenst. Een goede paardenbodem is licht vochtig. Indien de bak te droog is doordat de drainage te hard draineert kan gewerkt worden met een overloop mechanisme op de drainagebuizen. Of dit haalbaar is, is afhankelijk van de opbouw van drainage en waar de drainage op uit komt. Een ander optie is met regelmaat sproeien. 

Te los

Een te losse rijbodem kan gelijkwaardig zijn aan een te zware bodem indien er sprake is van te grof zand. Grof zand bevat grove korrels waardoor er geen stabiel zandpakket kan ontstaan. Aantrillen of slepen zal geen of slechts een korte termijn effect geven. Ook hier is een vervanging van de toplaag of het verbeteren van de toplaag met tapijtvezels een oplossing.

Daarnaast kan het zijn dat uw zand ‘versleten’ is of teveel gemengd is met bijvoorbeeld mest of overig materiaal. Bij versleten zand adviseren wij u de toplaag te vervangen. 

Je verwacht het niet, maar een paardenbodem heeft best wel wat overeenkomsten met een zandkasteel. Lees het in onze blog waar we het je uitleggen.

 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

ZC_ad 15x10 V4

3 reacties op “Paardenbak: Te nat, Te zwaar, Te droog, Te los

 1. Cindy zegt:

  Beste,

  We hebben nieuw zand op de bak laten plaatsen (M3C zand) 3 weken geleden. Nu is het natuurlijk erg droog, we hebben eenmaal gesproeid en al 2 keer gewalst en gesleept. Er ligt in het midden ongeveeer 10cm nieuw zand aan de zijkanten minder (ligt oud zand onder). Aan de zijkanten is de bak te doen echter in het midden zakken de paarden diep weg en lijkt het instabiel. Moet het nog inklinken? Dus meer regen nodig? Of zou aantrillen een optie zijn?

 2. Stephan van helvoort zegt:

  Goede avond,
  Ik huur een paardenpension waar in de rijbak drainage is aangelegd alleen werkt deze niet meer naar behoren. Nu is niet bekend welk bedrijf dat toen gedaan heeft, omdat de oude eigenaren er niet meer zijn. Dus ik hoop dat u mij misschien kan helpen met wat we evt zouden kunnen doen?!

  Mvrgr
  Stephan van helvoort

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *