Paardenbak: Te nat, Te zwaar, Te droog, Te los

Natte Paardenbak?

Een goede paardenbak is nog niet zo vanzelfsprekend als dat het soms lijkt. Veel paardenbakken hebben dan ook gelijkwaardige problemen.

Over het algemeen komen de meeste problemen bij een paardenbak voort vanuit een slechte onderlaag. Ervaart u problemen met uw paardenbak? Start dan niet met het vervangen van uw toplaag maar controleer eerst de status van de onderlaag. Werkt de drainage nog? Zijn de buizen schoon? En kan het water de drainagebuizen nog bereiken, zijn de eerste vragen die u zich dient te stellen.

Te nat

Natte voeten doordat het water (te) slecht wegloopt? Dit kan zowel aan de toplaag als onderlaag liggen. Indien de drainage niet goed doorloopt is er iets mis met de onderlaag. Is de drainerende laag niet het probleem, dan is het zand van de toplaag niet van de juiste kwaliteit. Het risico bestaat dat te fijn zand is gebruikt voor de toplaag, hierdoor slibt de toplaag dicht en kan het water de drainagelaag niet (meer) bereiken. Dit kan op diverse manieren worden opgelost, of de volledige toplaag vervangen door goed paardenbakzand, zoals M3C zand, of de huidige toplaag aanvullen met grover zand om de balans terug te brengen in de toplaag.

Te zwaar

Zakt de koot van het paard weg in het zand? Dan is de paardenbak te zwaar. Een te zware paardenbak kan blessures in de hand werken voor het paard. De oorzaak kan divers zijn, zoals te grof zand of een te droge bodem. Wellicht loopt de drainage te hard (koop een afsluiter voor uw drainagebuizen, zodat u de drainage dicht kunt zetten in periodes van droogte) of besproei de bak regelmatig voor meer stabiliteit. Is de zandsoort goed, maar is de bak bijvoorbeeld recentelijk aangelegd dan kan het zijn dat het zand zich nog beter moet gaan zetten. Dit proces kan versneld worden door het zand te helpen verdichten, door middel van slepen en / of goed besproeien. Is het zand te grof, zie dan ‘te los’ onderstaand.

Te droog

Soms is de drainage net iets te hard aan het werk en is de bak droger dan gewenst. Een goede paardenbodem is licht vochtig. Indien de bak te droog is doordat de drainage te hard draineert kan gewerkt worden met een overloop mechanisme op de drainagebuizen. Of dit haalbaar is, is afhankelijk van de opbouw van drainage en waar de drainage op uit komt. Een ander optie is met regelmaat sproeien.

Te los

Een te losse rijbodem kan gelijkwaardig zijn aan een te zware bodem indien er sprake is van te grof zand. Grof zand bevat grove korrels waardoor er geen stabiel zandpakket kan ontstaan. Aantrillen of slepen zal geen of slechts een korte termijn effect geven. Ook hier is een vervanging van de toplaag of het verbeteren van de toplaag met een stabiliteitverbeteraar een oplossing.

Daarnaast kan het zijn dat uw zand ‘versleten’ is of teveel gemengd is met bijvoorbeeld mest of overig materiaal. Bij versleten zand adviseren wij u de toplaag te vervangen.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

Bestel nu ons E-book

2 reacties op “Paardenbak: Te nat, Te zwaar, Te droog, Te los

  1. Stephan van helvoort zegt:

    Goede avond,
    Ik huur een paardenpension waar in de rijbak drainage is aangelegd alleen werkt deze niet meer naar behoren. Nu is niet bekend welk bedrijf dat toen gedaan heeft, omdat de oude eigenaren er niet meer zijn. Dus ik hoop dat u mij misschien kan helpen met wat we evt zouden kunnen doen?!

    Mvrgr
    Stephan van helvoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *