Uitbreiden paardenbak; de belangrijkste aandachtspunten

Uitbreiden paardenbak

Regelmatig krijgen we de vraag over het vergroten van een paardenbak. Bijvoorbeeld van 20×40 naar 20×60. Of van paardenhouders die de bodem hebben uitgebreid maar waarbij het nieuwe gedeelte niet de kwaliteit krijgt als het bestaande gedeelte. Een veelvoorkomend probleem. Bent je ook van plan de paardenbodem uit te breiden? Voorkom dan de meest gemaakte fouten en hou rekening met onderstaande twee belangrijkste aandachtspunten: 

1) Start bij de onderlaag

Het succes van een bodem zit in de onderlaag. De beste toplagen kunnen nog niet compenseren voor een slechte onderlaag. Bij een uitbreiding start je dus ook bij de onderlaag, gelijkwaardig aan de onderlaag van de bestaande bodem. Hierbij is het advies om de huidige toplaag van de reeds bestaande bodem tijdelijk weg te halen en apart te houden. Een loonwerker kan de toplaag tijdelijk verwijderen en later weer terug aan brengen. Vanuit hier kun je de bestaande onderlaag uitbreiden naar het nieuwe gedeelte. Het advies is om dezelfde onderlaag aan te houden om later geen balans verschillen te krijgen in kwaliteit.

2) Verdeel de huidige toplaag

Het lijkt verleidelijk om het nieuwe gedeelte apart op te bouwen en aan elkaar aan te sluiten. Ondanks dat dit in sommige gevallen kan werken (bv wanneer in zowel de bestaande als nieuwe bodem wordt gewerkt met hoogwaardig toplaagzand), maar in de meeste gevallen ontstaan verschillen in kwaliteit. Ofwel het bestaande gedeelte is mooi stabiel, terwijl het nieuwe gedeelte vaak langere tijd (te) zwaar blijft. Dit kan twee oorzaken hebben. Een nieuwe bodem heeft tijd nodig om goed in te klinken of de nieuwe bodem bevat net een ander opbouw in het zand, waardoor het niet helemaal gelijkwaardig aan elkaar is. Je kunt dit oplossen door de huidige toplaag te verdelen over de volledige nieuwe bodem.

Zoals in het begin is toegelicht kan een loonwerker de huidige toplaag voorzichtig verwijderen en apart houden. Let wel, als de huidige toplaag een bodem is met een stabiliteitverbeteraar verwijder je enkel de laag met de stabiliteitverbeteraar, dus +/- de bovenste 7-8cm. Over het totale oppervlakte (nieuwe + bestaande gedeelte) verdeel je de middenlaag + een aanvulling en hier bovenop verdeel je de oude bestaande toplaag. Deze wordt dan iets minder dik, maar dat los je op door eronder wat extra zand aan te brengen, zodat je wel aan 12 tot 15cm toplaag komt. Daar waar nodig wordt de totale bodem aangevuld met extra stabiliteitverbeteraar. In totaal kijk je naar dezelfde hoeveelheden aanvulling dan wanneer je enkel de uitbreiding zou voorzien. Echter is het dan evenredig verdeeld over de totale bodem. Hierdoor voorkom je stabiliteit verschillen over de totale bodem.


“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4