Onderhoud bodem paardenbak

Paardenbak Advies

U wenst graag zo lang mogelijk te genieten van uw nieuwe Paardenbak. Goed onderhoud is daarom essentieel om de kwaliteit van uw bodem te behouden. Afhankelijk van de toplaag is onderhoud en beheer nodig. Een toplaag bestaande uit natuurlijke materialen, zoals houtsnippers ondergaat een grotere beïnvloeding door de weersomstandigheden dan een toplaag bestaande uit kunstmatige materialen, zoalspolyvlokken of tapijtvezels. Natuurlijke bodems vragen daardoor meer onderhoud.

Paardenmest & Bladeren

Paardenmest is in geen enkel geval goed voor de toplaag, voornamelijk wanneer deze mengt. Wij adviseren daarom altijd tijdig eventuele mest te verwijderen. Ditzelfde geldt voor blaadjes van bomen of andere vervuiling dat in de bodem waait. Op het moment dat de bladeren gaan composteren wordt de waterdoorlatendheid van het zandpakket beperkt.

Vocht

Vocht is een belangrijk onderdeel in een kwalitatief goede paardenbodem. Teveel vocht is niet gewenst (natte bodem) en te weinig vocht maakt de toplaag stoffig (uitdroging). Daarnaast heeft uitdroging tot gevolg dat het zand zich niet kan zetten. Door de toevoeging van water worden de fijne zanddelen naar beneden getrokken waardoor de bodem stabiliseert. Op het moment dat de bodem uitdroogt wordt de zetting minder. Het creëren en vasthouden van een optimale vochtbalans is daardoor een essentieel onderdeel van de onderhoud van de rijbak. Een optimale bodem is altijd licht bevochtigd.

Voor zowel indoor als outdoor bodems betekent dit dat regelmatig sproeien en vochtbewaking noodzakelijk is. Een goede paardenbodem bestaat voor 10 tot 15% uit water.

Egalisatie

Afhankelijk van de intensiteit van gebruik zal de toplaag zich in de loop van de tijd verplaatsen. Verminderde bodem op de plaatsen van de hoefslag is hierbij een veelvoorkomend probleem. Zodra onvlakheden van 10cm of meer ontstaan is egalisatie noodzakelijk.

 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *