Wat doen met lege big bags? 7 leuke tips

Wat doen met lege big bags

Na levering van onze bigbag producten blijf je achter met een lege bigbag. Weggooien kan, maar super zonde. Onze bigbags zijn namelijk prima nog een keer gebruiken. In dit artikel geven we je 6 tips met wat te doen met een lege bigbag.

Wat doen met lege big bags, 7 tips:

Tip 1: Tuincompost

Een bigbag kan prima dienen om eigen compost mee te maken voor de tuin. Leg een laagje stokken en takjes op de bodem, voeg wat aarde of oude compost toe die vol zit met wormen en begin met het stapelen van groen en bruin materiaal. Roer het af en toe door en over een paar maanden tijd zul je wat gratis compost hebben.

Tip 2: Verhoogde moestuin

Bigbags hebben de perfecte maat voor verhoogde bedding / moestuin. Plaats drainage materiaal op de bodem, vouw de zijkanten en vul ze met compost of aarde.

Tip 3: Tuinafval in opruimen

Gebruik deze handige zakken om wat op te ruimen. Ze zijn uitstekend geschikt voor het verzamelen van al je heggesnoeisel, boomtakken en onkruid. Als je thuis geen ruimte hebt om te composteren, kun je ze gebruiken om materialen naar je lokale recyclingcentrum te vervoeren.

Tip 4: Bladmulch maken

Nog waardevoller voor de tuinier dan compost is bladaarde, en het is zo makkelijk te maken. Vul gewoon je zak met bladeren, bedek deze en laat de natuur zijn werk doen gedurende een jaar of twee.

Tip 5: DIY Worteldoek

Een bigbag is van uitstekend materiaal om ook als worteldoek te gebruiken. Snijd het in stroken en leg het op de grond voordat je er grind of houtsnippers overheen legt.

Tip 6: Bescherm je tuinmeubels

Terrasmeubilair kan flink te lijden hebben tijdens de wintermaanden, maar niet iedereen heeft ruimte in een garage of schuur om dingen op te bergen. Bouwzakken zijn handige waterdichte hoezen voor stoelen, tafels en de zandbak van de kinderen.

Tip 7: Doe er iets leuks mee

Tot slot zijn onze bigbags ook heel leuk voor andere activiteiten. Zakspringen voor een feestje, een Obstacle run. Of geef het aan kinderen, die verzinnen er ook de leukste dingen mee.

Bigbag springen
(foto credits: Marcel Buckens – Obstacle run 2023)

Tot slot – waarom recyclen wij bigbags zelf niet?

Je vraagt je misschien af waarom wij de bigbags zelf niet inzamelen en hergebruiken. Hoe graag we dit ook zouden willen op dit moment is dat niet mogelijk. Door het gewicht van onze producten. Een bigbag zand weegt al snel 1500kg. Gralux daarentegen al snel 1800kg kunnen wij de zakken niet hergebruiken. De kans op scheuring tijdens het afvullen of transport is te groot.

Wij kunnen de bigbags dus niet recyclen, maar dat betekent niet dat ze niet her te gebruiken zijn. Er zijn ook recycling bedrijven die de bigbags ook innemen. Weggooien kan dus, maar niet nodig.

Meer weten hoe wij met duurzaamheid en milieu omgaan? Lees dan hier: Zandcompleet en het Milieu