Draineren paardenbak – Granulight vs Drainagezand

Draineren Paardenbak

Regelmatig ontvangen wij de vraag welk materiaal het meest geschikt is voor de onderlaag van een paardenbodem. Het draineren van de paardenbak wordt hierbij als een belangrijk aspect aangegeven. In de vragen wordt veelal een vergelijking gemaakt tussen Drainagezand & Granulight®. Echter is het verschil tussen beide producten zo groot, dat het eigenlijk niet met elkaar vergeleken kan worden.

Drainagezand

Drainagezand is een zandsoort met een grove korrel.  Ofwel dit zand is geschikt voor het afvoeren van water, maar zal niet verdichten (het wordt geen vast pakket, het blijft altijd los). Het wordt vaak als opvulmateriaal gebruikt van de drainagesleuven. Verder voegt het niets toe aan de opbouw van de rijbak. Het biedt enkel een afvoerfunctie van water. Het brengt geen stevigheid of opbouwende functie mee richting de toplaag.

Drainagezand is geschikt voor het draineren van de paardenbak, maar biedt geen fundament 

Granulight®

Granulight® is een tegenstelling tot Drainagezand een onderlaag materiaal. Het heeft net als drainagezand de eigenschap om zeer goed waterdoorlatend te zijn, maar kan daarnaast ook worden verdicht. Doordat Granulight® wordt verdicht biedt het stabiliteit aan de toplaag. U kunt af met minder zand in de toplaag
en de bodem wordt er harder en stabieler van.

Granulight biedt een fundament voor de paardenbak, het doet veel meer dan enkel draineren

Granulight is hiermee een waardige vervanger van opbouw van verschillende lagen waarbij puin en lava wordt gebruikt.

Granulight® vs. Drainagezand

De functie van Granulight® is dus vele malen groter dan Drainagezand. Daar waar drainagezand enkel een afvoerende functie heeft, biedt Granulight® een totaalpakket aan de onderlaag van de bodem. Het geeft zowel stabiliteit mee als een water afvoerende (of opbergende) functie. Met de toepassing van Granulight® is werken met diverse onderlagen verleden tijd. U kunt af met 1 onderlaag materiaal.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid