Draineren paardenbak – Granulight vs Drainagezand

Granulight Onderlaag

Regelmatig ontvangen wij de vraag welk materiaal het meest geschikt is voor de onderlaag van een paardenbodem. Het draineren van de paardenbak wordt hierbij als een belangrijk aspect aangegeven. In de vragen wordt veelal een vergelijking gemaakt tussen Drainagezand & Granulight®. Echter is het verschil tussen beide producten zo groot, dat het eigenlijk niet met elkaar vergeleken kan worden.

Drainagezand

Drainagezand is een zandsoort met een grove korrel.  Ofwel dit zand is geschikt voor het afvoeren van water, maar zal niet verdichten (het wordt geen vast pakket, het blijft altijd los). Het wordt vaak als opvulmateriaal gebruikt van de drainagesleuven. Verder voegt het niets toe aan de opbouw van de rijbak. Het biedt enkel een afvoerfunctie van water. Het brengt geen stevigheid of opbouwende functie mee richting de toplaag.

Drainagezand is geschikt voor het draineren van de paardenbak, maar biedt geen fundament 

Granulight®

Granulight® is een tegenstelling tot Drainagezand een onderlaag materiaal. Het heeft net als drainagezand de eigenschap om zeer goed waterdoorlatend te zijn, maar kan daarnaast ook worden verdicht. Doordat Granulight® wordt verdicht biedt het stabiliteit aan de toplaag. U kunt af met minder zand in de toplaag
en de bodem wordt er harder en stabieler van.

Granulight biedt een fundament voor de paardenbak, het doet veel meer dan enkel draineren

Granulight is hiermee een waardige vervanger van opbouw van verschillende lagen waarbij puin en lava wordt gebruikt.

Granulight® vs. Drainagezand

De functie van Granulight® is dus vele malen groter dan Drainagezand. Daar waar drainagezand enkel een afvoerende functie heeft, biedt Granulight® een totaalpakket aan de onderlaag van de bodem. Het geeft zowel stabiliteit mee als een water afvoerende (of opbergende) functie. Met de toepassing van Granulight® is werken met diverse onderlagen verleden tijd. U kunt af met 1 onderlaag materiaal.

 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

ZC_ad 15x10 V4