Compost kopen? Alle informatie handig op een rij

compost kopen

Wat is compost?

Compost kopen? Maar wat is het eigenlijk precies? Simpel gezegd is compost wat je krijgt als je organisch materiaal (bladeren, mest, aarde en voedsel) op de juiste wijze laat composteren / vergaan. Hiermee ontstaat een grondachtig materiaal dat rijk is aan voedingstoffen die de aarde kan verrijken en plantgroei daarmee versterkt.

Compost kopen

Wist je dat de mensheid al duizenden jaren van compostering gebruik maakt? Er is bewijs gevonden dat al in het vroegere Rome, India en China compost werd gebruik voor het verbeteren van hun gewassen.

De vele voordelen van Compost

compost kopen

Compost voorziet de aarde van voedingstoffen. De aarde bevat van nature een voedingsketen van bacteriën, schimmels, als ook wormen, kevers en andere insecten. Veel van de schimmels en bacteriën leven in symbiose (in samenwerking) met de wortelsystemen van je planten. Deze samenwerking kan de opnamecapaciteit van voedsel door de planten versterken. Door het gebruik van compost verbeter je de structuur en voedzaamheid van de grond in je tuin, waardoor planten dus gezonder en sterker worden.

Waar bestaat onze compost uit?

De goede compost bestaat uit zorgvuldig geselecteerde groengrondstoffen en is vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Het beschikt over diverse certificaten zoals Keurcompost en RHP certificering, waardoor de kwaliteit voor een goede bodemverbeteraar verzekerd is.

Samenstelling Compost

  • Droge stof ca. 60%.
  • Organische stofgehalte ca. 50%.
  • Heeft een pH van omstreeks 7,5.
  • Fractie 0/15.

Verschil compost en kunstmest

De gemakkelijkste manier om het verschil te begrijpen tussen compost en kunstmest is te onthouden dat compost de grond voedt en kunstmest de planten zelf.

compost kopen

Kunstmest voegt voedingstoffen aan de aarde toe, in plaats van het verrijken van de voedingsketen (de benodigde bacteriën en schimmels) in de aarde zelf. Vaak zijn de voedingsstoffen in kunstmest gericht op snelgroeiende plantensoorten. Terwijl compost meer algemene voedingstoffen bevat voor een breder aantal plantsoorten.

Zowel kunstmest als natuurlijke compost versterken bij het verbouwen van groente in een moestuin de groei, echter is het wel zo dat compost de voedingsketen van de bodem zelf ook verbetert.

Compost en natuurlijke kunstmest kan ook goed samenwerken. Het organische materiaal van de compost absorbeert de voedingstoffen van de natuurlijke kunstmest, waardoor het langere tijd beschikbaar blijft tot de planten het nodig hebben. Door het te combineren heb je op de lange termijn dan ook minder kunstmest nodig voor hetzelfde resultaat.

Compost kopen, maar wanneer gebruik je het?

De beste periode waarin je compost strooit is voorafgaand aan het groeiseizoen in maart of april. Bij zware kleigrond kan het ook zinvol zijn om het in de herfst te doen. Bij eenjarige planten, rozen en het gazon is 2x per jaar compost strooien aan te raden.

Wij werken voor onze kwalitatieve compost samen met de Den Ouden Groep

Ons assortiment compost is tot stand gekomen in samenwerking met Den Ouden Groep, specialist in het vervaardigen en vermarkten van bodemverbeteraars en organische meststoffen over de hele wereld. Zo ben je verzekerd van compost van uitstekende kwaliteit voor een goede prijs geleverd door heel Nederland en Belgie.

logo-den-ouden

Compost kopen, de beste kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs

Compost kopen kan eenvoudig bij Zandcompleet. Wij leveren gemakkelijk in een big bag aan huis. Dit doen wij door heel Nederland en Belgie (m.u.v. de Waddeneilanden) binnen 1-3 werkdagen.

Meer lezen over grondproducten? Bekijk dan ook deze blogs:

 

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid