Grind – De complete gids voor grind, aanleg & onderhoud

Grind aanleggen

Wilt u Split of grind kopen of bent u zich aan het oriënteren hierop voor de aanleg van uw tuin, oprit of grindpad? Dan helpen wij u graag verder met de complete gids over grind. Er zijn enorm veel soorten in allerlei kleuren, steensoorten en fracties (maten) verkrijgbaar. Elke split- of grindsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast kan het in de toekomst een hoopwerk schelen als u meteen uw grindpad, oprit of grind in uw voortuin op de juiste manier aan legt. Op naar een onderhoudsvrije tuin! In deze gids vertellen we u alles met betrekking tot grind en split, zodat u op een goede wijze en met de juiste steensoorten voor elk type toepassing aan de slag kunt. Deze grind gids behandeld de volgende onderwerpen:

Split of Grind kopen

Grind en Split is een populair product voor iedere tuin of oprit. Het is namelijk makkelijk te verwerken en vrij onderhoudsarm. Mocht u ter zijner tijd overwegen Split of Grind te gaan kopen dan bestaat het gesteente zowel uit rond / afgerond gesteende (grind) als uit hoekig gesteente (split). Beide zijn leverbaar in allerlei kleuren en formaten. Voor iedere toepassing of als siergrind voor de tuin bieden wij een passende steensoort. Zo kunt u gemakkelijk en snel split of grind kopen.

Wat is Grind

Grind is een gesteente met een afgeronde vorm. In de meeste gevallen ontstaat grind wanneer delen van rotsgesteente afslijten in de bergen en heuvels. Met behulp van de kleinere bergstroompjes en regenval komen de nog hoekige gevormde stenen in de rivieren terecht. Waardoor vervolgens de hoeken van de stenen afslijten door het meerollen in het stromende water. Op de plekken stroomafwaarts waar het water langzamer gaat stromen wordt het vervolgens afgezet. Het zakt naar de bodem en blijft daar liggen. Zo ontstaan langs rivieren en op plekken waar vroeger rivieren liepen plekken met zand- en grind afzettingen. Hier kan het grind gewonnen worden. Voorbeelden van natuurlijk afgeronde soorten zijn o.a. Taunus Kwarts-of Maasgrind.

Afronding natuurlijk of kunstmatig

Diverse grindsoorten worden tegenwoordig ook kunstmatig afgerond. Dit gebeurt in grote ronddraaiende trommels waarin water wordt toegevoegd. Doordat breuksteen / split kunstmatig kan worden afgerond ontstaat een groter assortiment grind. De kunstmatige afronding van deze splitsoorten zorgen voor extra bewerkingen, wat deze soorten vaak duurder maakt dat de natuurlijk afgeronde soorten. Kunstmatig afgerond grind is bijvoorbeeld het zwarte Nero Ebano grind of Flat Pebbles.

Grind, waar komt het vandaan?

De grootste grind afzettingen in Nederland en België zijn te vinden langs de Maas in de gebieden rondom Brabant en Limburg. Dit grind wordt vaak maas- of berggrind genoemd. Bij onze oosterburen in Duitsland wordt ook veel grind gewonnen, met name in het Rijngebied, dit wordt dan ook rijngrind genoemd. Het grind dat met name in Nederland gewonnen wordt is afkomstig vanuit drie verschillende aanvoerroutes;

Grind afzetgebieden
  1. Via de Maas, deze voert grind aan uit het noordoostelijk gedeelte van Frankrijk en België. Welke herkenbaar is aan een hoog gehalte aan vuursteen en de aanwezigheid van kalksteen. De afzetting hiervan vindt met name plaats in noordoost Brabant en Limburg.
  2. Via de Rijn, deze voert grind aan vanuit o.a. het Eiffel-gebied, Sauerland en de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. Welke herkenbaar is aan een hoog gehalte kwarts en de afwezigheid van kalksteen.
  3. Via de oostelijke rivieren, welke grind aanvoeren vanuit het Oostzeegebied. Deze bestaat vaak bijna geheel uit kristallijn gesteente en is herkenbaar aan een hooggehalte aan kwarts.

Wat is Split

In tegenstelling tot het afgeronde grind heeft split een hoekige vorm. Split is een natuursteen en krijgt zijn hoekige vorm door de winningswijze. Het split wordt namelijk met explosieven uit de bergwanden losgemaakt. De grote brokstukken worden daarna met steenbrekers gebroken tot kleinere formaten om vervolgens te worden uitgezeefd op specifieke fracties. Voorbeelden van bekende splitsoorten zijn Basalt splitIcy Blue split en Canadian Slate.

Fracties, formaten van Grind & Split

De variatie in grootte van grind of split wordt aangeduid met de term ‘fractie’. Zand, Grind en split worden namelijk na winning gezeefd. Tijdens het zeefproces worden de stenen als het ware gesorteerd op basis van de gewenste grootte. De zeef kan afgesteld worden op verschillende formaten, wat ‘fractie’ wordt genoemd. Een fractie bestaat altijd uit twee getallen die de onder- en bovenmaat: Ondermaat Het eerste getal wordt de ondermaat genoemd. Dit is de fijnste korrelgrootte (in mm) die nog door de zeef wordt tegen gehouden. Bij een fractie 5/12 is 5mm de ondermaat. Bovenmaat De tweede maat wordt de bovenmaat genoemd, dit is de maximale korrelgrootte van de zeef. In het voorbeeld van de fractie 5/12 wordt 12mm de bovenmaat van de fractie genoemd. Mocht u meer te weten willen komen over fracties van grind of split. Lees dan onze blog:Welk formaat grind of split heb ik nodig?

Soorten Grind, Split & Kleuren, welke zijn er?

Mocht u zich aan het oriënteren zijn om grind te kopen, dan heeft u gemerkt dat er vele soorten en kleuren grint en split verkrijgbaar zijn. Elke steensoort heeft hij zijn eigen uitstraling en toepassingsmogelijkheden. Het ene soort split is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om op een oprit te gebruiken en het andere juist weer helemaal niet. Welke u nodig heeft leggen we graag uit.

Steensoorten

Steensoorten komen in verschillende variaties voor in de natuur. Qua hardheid van de steen wordt grofweg onderscheid gemaakt in stollings- en kalkgesteente. Stollingsgesteente wordt gevormd uit gestold magma en lava wat zich onder de aardkorst bevind. Dit gesteende onderscheid vanwege zijn zeer hoge hardheid (zoals Basalt split). Kalkgesteente daarentegen bestaat uit versteend sediment, zoals zand, kalk en klei. Deze soort is relatief zachter.

Harde steensoorten

Harde steensoorten kunnen druk erg goed verdragen, waardoor er bijvoorbeeld gemakkelijk met zwaar verkeer, zoals auto’s overheen gereden kan worden zonder dat het gesteente breekt. De hardere soorten zijn daarom zeer geschikt om toe te passen op een oprit. Let daar dus op bij de aanschaf van grind voor uw oprit. Split- en grindsoorten welke zich daar uitstekend voor lenen zijn bijvoorbeeld Ardenner SplitWit grindJapans split en Schots graniet. Een steensoort welke de zware druk minder goed kan verdragen is Canadian slate.

Zachte steensoorten

De zachtere steensoorten kunnen minder goed druk van zwaar verkeer opvangen. Echter zijn deze split- en grindsoorten uitstekend te gebruiken voor paden of als siergrind in de tuin. Mede ook vanwege de grote verscheidenheid aan uitgesproken kleuren en vormen kan hiermee een eigen gezicht en sfeer meegeven worden aan de tuin. Voorbeelden stenen met een uitgesproken kleur zijn het oranje kleurige Rosso Verona Split, het beige-bruine Cappuccino split en het zwarte Nero Ebano grind.

Siergrind

Siergrind en -split is te vinden in vele verschillende kleuren en vormen. Het gebruik van hiervan is mede bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van de tuin. Elke kleur heeft zijn eigen uitstraling, zo zijn er soorten welke een rustieke uitstraling mee kunnen geven aan uw tuin of juist een strakke uitstalling of modern karakter verstreken. Naast de kleur is ook de vorm bepalen voor de uiteindelijke uitstraling van uw tuin. Zoals eerder beschreven zijn er de ronde grindsoorten, zoals Ghedi grey, hoekigere splitsoorten, maar van beiden zijn ook afgeplatte varianten, zoals Flat Pebbles en Canadian Slate verkrijgbaar.

Zwart / Grijze steensoorten

Zwart Grijs split is door zijn grijze kleur prachtig te combineren met natuursteen in strakke moderne tuin en/of oprit. De combinatie van grijs split met geel groene grassoorten is erg stijlvol. Elk soort heeft zijn eigen toepassingen en eigenschappen. Stenen kopen met Grijs zwarte tinten

Grind kopen grijs tinten_small

Nero Ebano grind (links), Basalt split (links midden), Alpengrind (rechts midden), Flat Pebbles (Rechts)

Wit steensoorten

Wit grint of split geeft de tuin, oprit of terras een moderne uitstraling mee. Het witte grind zorgt voor een mooie basis kleur om diverse gedeeltes bij elkaar te brengen. Daarnaast combineert wit grint of split zeer goed met zwart of grijs gesteenten. Grind kopen met witte tinten

Soorten Wit Grind

Carrara (links), Crystal White (links midden), Wit grind (rechts midden), Lichte Berggrind (rechts) Split kopen in witte soorten

Soorten Wit Split

Carrara Split (links), Crystal white (links midden), Extra wit (rechts midden), Rosa Milano (rechts)

Gemêleerd steensoorten

De gemêleerde variant split is vele kleurschakeringen te verkrijgen. Hierdoor krijgt het split een speelsere uitstraling. Door de verschillende kleuren is voor elke tuin of tegelsoort een mooie passende combinatie te maken. Het gemêleerde karakter maakt dit split of grind zeer geschikt om verschillende kleursoorten tegels in uw tuin tot een geheel qua uitstraling te maken. Stenen kopen met gemêleerde tinten

Grind kopen Gemeleerd

Icy Blue split (links), Flamingo Marble (links midden), Cappuccino Split (rechts midden), Mediterranea Split(rechts)

Geel steensoorten

Gele steensoorten geven uw tuin of oprit een mooie warme uitstraling mee. De combinatie van bijvoorbeeld een gele soort met de roodbruine kleur van cortenstaal en vergrijsd hardhout zorgt voor prachtige zuid Europese sfeer.

Grind kopen Geel

Yellow Sun split (links), Ardenner split (midden links), Taunus Kwarts (rechts midden), Amarillo split (rechts)

Rood / Oranje steensoorten

Rood / oranje split is vanwege zijn rode kleur uitstekend te combineren met straatwerk van gebakken stenen in de tuin. Toepassing van rood split gebeurt veel op opritten of tuinen waar een landelijke uitstraling aan geven wordt. De meeste rode splitsoorten hebben hiervoor voldoende hardheid om te kunnen worden belast met zwaar verkeer, zoals auto’s. Stenen kopen met rood en oranje tinten

Grind kopen rode tinten

Belgisch Rood split (links), Rode Mijnsteen split (midden links), Rosso Verona split (midden rechts), Baskisch Rood (rechts)

Blauw / Paars / Groen steensoorten

Steensoorten in blauwe en paarse tinten combineren erg mooi met bijvoorbeeld grijze tegels in een moderne tuin of in combinatie met een bloementuin met bloeiende lavendelstruiken. Stenen kopen met blauw, paarse en groene tinten

Grind kopen paars

Icy blue split (links), Canadian slate groen (midden links), Canadian slate paars (midden rechts), Flat pebbels paars (rechts)

Grind voor beton

Beton bestaat uit vier ingrediënten, namelijk Betonzand, Cement, Water en Grind. Voor het grind zijn diverse soorten te gebruiken, echter worden hiervoor meestal de goedkopere varianten gebruikt, zoals MoraineWit of Maasgrind. Mocht uw beton in het zicht blijven, dan is het aan te raden om het witte grind te gebruiken vanwege de wittere kleur. Afhankelijk van de toepassing kunt u het beste een fractie (steengrootte) van 4/16 of 4/32 gebruiken. De kleinere 4/16 fractie maakt het verwerken van het beton in bijvoorbeeld ingewikkeldere vormen, zoals bekisting met bewapening iets makkelijk.

Bestratingssplit

Bestratingssplit is een split met een fijne fractie, maar grover dan bijvoorbeeld straatzand. De grove, gehoekte structuur zorgt ervoor dat het zich steviger laat verdichten en toch zeer goed water kan afvoeren onder bijvoorbeeld keramische tegels. Veel gebruikt is basalt split 2/5. Mocht u niet met bestratingsplit willen werken dan is Drainagemortel een alternatief. Mocht u meer te weten willen komen over bestratingssplit. Lees dan onze blog: Bestratingssplit: Ideaal onder Keramische tegels

Dakgrind

De functie van dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd is tweeledig. Dakgrind zorgt als ballast voor bescherming tegen het loswaaien van de bitumenlaag, wat het dak waterdicht houdt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de UV-straling en warmte minder werking hebben op het bitumen, dit verlengt de levensduur. Dakgrind moet echter altijd een mooie ronde vorm hebben. Het ronde grind geeft namelijk een goede waterdoorlaatbaarheid. Daarnaast als op het dak gelopen wordt is de kans lager dat het bitumen beschadigt raakt, wat wel het geval is bij de hoekigere splitsoorten. Mocht u meer willen lezen over dakgrind. Lees dan onze blog: Dakgrind: Ballast grind voor op het dak

Grind aanleggen, tips & tricks

Het aanleggen van grind in en om een tuin is niet moeilijk. Als u deze tips meeneemt bij de aanleg heeft u een jarenlange onderhoudsarme oplossing voor de tuin, welke ook nog eens sierlijk en mooi oogt!

Grind voortuin

Grind in de voortuin of voor het terras leggen is redelijk eenvoudig. Het startpunt is een vlakke en goede ondergrond, van bijvoorbeeld zand. Om zo onderhoudsvriendelijk en min mogelijk last te hebben van onkruid is leg je daarop anti-worteldoek. Daarna is het eenvoudig, brengt het split of grind aan en verdeel het zo gelijk mogelijk. Een laagdikte van ongeveer 5cm geeft meestal een mooi egaal steenoppervlak. Mocht u spoor- of stapvorming in uw grind willen verminderen, dan zou u het anti-worteldoek kunnen vervangen door split, -of grintmatten met antiworteldoek.

Grind oprit

Bij het aanleggen van een oprit met grind is het belangrijk te realiseren dat een oprit zwaar belast wordt door bijvoorbeeld auto’s of nog zwaarder. Om te voorkomen dat de oprit na verloop van tijd ongelijkmatigheden of verzakkingen vertoont is het belangrijk om te zorgen voor een stevig fundament. Hiervoor wordt meestal 20-25 cm Gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) voor gebruikt, welke stevige dient te worden aangetrild. Mocht u zo min mogelijk spoorvorming het grind van uw opritten willen is het gebruik van Grindmatten aan te raden. Mocht u meer willen lezen over het aanleggen van grind in uw tuin, grindpad of oprit Lees dan onze blog: Grind aanleggen, Tuinpad, Oprit of Siertuin

Grindpad

Kantopsluiting-Cortenstaal-aangelegd

Een grindpad aanleggen kan op vele manieren, strak en recht, maar ook in een bocht of geheel kronkelend door de tuin. Maar hoe zorgt u er nu voor dat uw grindpad een mooie strakke en nette lijn behoud met de graskant of plantenborders. Dit kan heel gemakkelijk met flexibele kantopsluitingen. Hierdoor blijft het gras van uw gazon of het grint van uw tuinpad op zijn plaats. De strakke lijnen van de kantopsluiting zorgen tevens voor een blijvend strak tuin- en/of grindpad. Kantopsluitingen zijn verkrijgbaar in vijf soorten, namelijk ZwartWitRVSVerzinkt en Cortenstaal. Wordt uw grindpad ook gebruik voor fietsen, kinderwagens of rolstoelen?

Maak dan gebruik van grindplaten, hierdoor zakken de smalle wielen van de rolstoel minder weg. Wilt u meer willen weten over het gebruik van kantopsluitingen? Lees dan onze aanleg instructie: Stijlvolle scheidingslijn in uw tuin

Grindmatten

Split- en Grindmatten zijn kunststofplaten met een honinggraadstructuur die veel worden gebruikt onder parkeerplaatsen en opritten met grind of split. De splitplaten voorkomen spoorvorming, waardoor onderhoud van bijvoorbeeld de oprit of parkeerplaats wordt verminderd. Door het gebruik van een grindplaat wordt het oppervlakte stabieler. Bij belasting van een auto wordt het grind of split niet verspreid door spoorvorming, maar vast blijft het grind zitten in de platen. Ideaal, voor weinig onderhoud.

Er bestaan twee varianten van split,- of grind platen, namelijk splitplaten met  en zonder antiworteldoek. Deze platen zijn vaak in zowel wit als zwart (of grijs) te verkrijgen, naar gelang het gebruik van donker of lichte steensoorten. Wilt u meer weten over de split- of grindplaten en de aanleg hiervan? Lees dan onze blogs: Splitplaten Leggen in 3 eenvoudige stappen

Anti-worteldoek

Worteldoek grind

Als u de tuin nieuw gaat aanleggen is het verstandig om met anti-worteldoek te werken. Hierdoor wordt het onkruid wat in de bodem zit belet te ontkiemen en dat nieuw onkruid zich niet kan wortelen.

Onkruid komt namelijk niet alleen van onderen, maar ook van bovenaf. Zaden die in de tuin waaien kunnen ontkiemen tot onkruid, door het anti-worteldoek wordt voorkomen dat het plantje zich diep kan wortelen, waardoor het makkelijk te verwijderen is. Belangrijk hierbij is een goede fundering met daarop anti-worteldoek.

Mocht u meer willen lezen over antiworteldoek en de aanleg ervan Lees dan onze blogs: Worteldoek leggen & Onkruid in grind voorkomen – beter dan genezen

Grind kopen, maar dan het onderhoud

Bij het aanleggen van een siertuin, oprit of grintpad hoopt u natuurlijk om hiervan jarenlang plezier te hebben. Om te zorgen dat uw grind na jaren van gebruik nog steeds mooi schoon en onkruidvrij bij ligt kunt u vooraf en achteraf een aantal zaken doen om dat te realiseren.

Grind schoonmaken

Door de jaren heen raken veel tuinpaden, opritten of terrassen met grind vervuild en krijgt het gesteente last van groene aanslag. Als u uw oude grint of split weer zijn frisse uitstraling wilt terug geven, dan zijn er gespecialiseerde bedrijven voor het reinigen van oud grint. Echter zijn de kosten hiervan vaak hoog, wilt u die u zelf besparen dan kunt u het ook uitstekend zelf doen in een aantal simpele stappen met behulp van een betonmolen en tuinslang. Vooral witte soorten kun naar van loop van tijd groen gaan kleuren. Dit is mos- en algvorming en komt vaak tot stand op plekken waar weinig zonlicht komt. Dit kunt u eenvoudig verwijderen met groene aanslag reiniger. Meer lezen over grint schoonmaken tegen te gaan? Lees dan onze blog: Grind Reinigen in 3 stappen

Onkruid grindpad

onkruid in grind

Om onkruid tegen te gaan in uw grintpad, terras of siertuin zijn twee zaken van belang.

  1. Een goede stevige onderlaag van bijvoorbeeld gebroken puin (in geval een oprit) of een stevig zandpakket waar het onkruid niet door kan komen.
  2. Anti-worteldoek voorkomt dat evt. aanwezige zaden in de onderlaag kunnen ontkiemen en zorgt ervoor dat zaden in van bovenaf op het oppervlak waaien niet te diep kunnen wortelen, waardoor ze makkelijk te verwijderen zijn.

Meer lezen over hoe onkruid in uw grind tegen te gaan? Lees dan onze blog: Onkruid in grind voorkomen – beter dan genezen

Bindmiddel voor Split

Bindmiddel voor Split is een met tras en kunststof sedimentair bindmiddel. Hiermee wordt het split als het ware onderling “verlijmd” tot 1 vaste laag, welke wel volledig waterdoorlatend is. Het voordeel van het verbruik van bindmiddel voor split op een grindpad of terras is dat spoorvorming verleden tijd is en onkruid nagenoeg geen kans meer heeft. Wilt u meer weten over bindmiddel voor split? Lees dan de productinformatie: Bindmiddel voor SplitB