Buitenbak Vorstvrij houden – 4 tips

Buitenbak Vorstvrij Houden

De winterperiode, regen, vorst of sneeuw, in Nederland weet je maar nooit wat voor winter we gaan krijgen. Voor je het weet veranderd de rijbodem in een zwembad of een grote schaatsbaan. Maar liever is de buitenbak het gehele jaar door goed bruikbaar. In dit artikel geven we 4 tips voor het winterproof maken van de buitenbak.

4 Tips: Buitenbak Vorstvrij Houden

Tip 1: Positie van de bodem

Is de buitenbak nog niet aangelegd? Kies dan een geschikte plaats voor de bodem. Indien mogelijk hoger gelegen dan het omliggende land. Hoe minder de bak te maken krijgt met omgevingswater wat naar de bak toe stroomt, hoe minder overtollig water de bak hoeft te verwerken.

Wat kun je beter niet doen: De buitenbak laten aflopen naar 1 kant. Op het moment dat de bodem afloopt wordt al het water 1 richting op gedwongen. Deze lager gelegen kant heeft in natte periodes extra water te verwerken en in periodes van droogte heeft de hoger gelegen kant snel te weinig water. Een goede buitenbak ligt bij voorkeur waterpas, alle eigenschappen zijn dan overal gelijk.

Tip 2: De basis, het begint met een goed fundament

De belangrijkste tip om de buitenbak vorstvrij te houden is te investeren in het fundament. Hoe beter de waterhuishouding geregeld kan worden, hoe beter in te spelen valt op de elementen van de seizoenen. De onderlaag dient goed water af te voeren en stabiliteit te geven aan de toplaag. Laat de onderlaag onvoldoende water door, dan wordt het lastig om in periodes van regen het overtollige water goed af te voeren en een zwembad (of ijsbaan) te voorkomen.

Tip 3: Houdt de bodem zo droog mogelijk 

Zodra de vorst in de grond komt is het zaak de bodem zo droog mogelijk te houden. Hoe minder vocht zich in de bodem bevindt, des te kleiner de kans op aanvriezen. De toevoeging van een stabiliteitverbeteraar, zoals polyvlokken helpt ook tegen aanvriezen. Bekijk de opties Stabiliteitverbeteraars

Tip 4: Een stabiliteitverbeteraar 

Polyvlokken of tapijtvezels ondersteunen in de stabiliteit van de bodem. Dit doen ze in alle seizoenen. In periodes van droogte houden ze water vast waardoor minder gesproeid hoeft te worden en in periodes van vorst zorgen ze dat het zandpakket minder snel vast vriest. De vlokken houden meer luchtigheid in de bodem, waardoor de kans op aanvriezen kleiner wordt.

Een bodem doormengt met polyvlokken of tapijtvezels zorgt ervoor dat langer doorgereden kan worden.

Gemiddeld scheelt het zo’n 5 graden voordat een bodem met polyvlokken bevriest ten opzichte van enkel een zandbodem. 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid