Bestratingssplit: Ideaal onder keramische tegels

Bestratingssplit

Keramische tegels buiten in de tuin zijn een steeds grotere trend aan het worden. Dat is niet heel verwonderlijk gezien keramische tegels in veel verschillende stijlen, kleuren, designs en maten te verkrijgen zijn. Hierdoor is voor elke stijl en uitstraling een passende tegel. Maar hoe leg je nu zelf keramische tegels buiten in je tuin? Dit kan met drainagemortel of met bestratingssplit – het voordeligere alternatief voor de kant-en-klare drainagemortels.

Wat is Bestratingssplit

Bestratingssplit is een heel fijn soort split. Deze heeft een iets grovere korrel dan dat zand heeft, waardoor deze geschikter is om het hemelwater onder keramische tegels af te voeren. De tegels drogen daardoor sneller, wat algengroei en de kringvorming aanzienlijk verminderen. Door de hoekige vorm en fijne fractie van het split kan het tot een aan getrild worden tot een stevige en goed drainerende fundament voor uw tegels. Een veel gebruikte splitsoort hiervoor is het antraciet kleurige basalt split 2-5.

Tegels leggen met Bestratingssplit

Hieronder leggen we in vier overzichtelijke stappen uit hoe je keramisch tegels kunt leggen op split. 

Stap 1. Ondergrond 

Voorwaarde voor het probleemloos leggen van tegels op een splitbed is dat de ondergrond voldoende draagkracht bezit en bestand is tegen vorst. Ofwel pas omgeschepte aarde en leemgrond zijn hiervoor niet geschikt.

Tip: Gebruik geen leenhoudende of andere materialen die kleur afgeven als ondergrond.

Stap 2. Funderingslaag 

Op het te betegelen oppervlak dient eerst een laag van 20 cm betongranulaat te worden aangebracht. Als alternatief kan ook al bestratingssplit worden aangebracht. Deze laag (ongeacht of u nu betongranulaat of bestratingssplit kiest) dient vervolgens machinaal te worden aangetrild (verdicht). Let er wel op dat de funderingslaag al een afschot, van het gebouw af, moet hebben van minstens 2%. Dit afschot moet later ook bij het uiteindelijke leggen van de tegels worden aangehouden. Dit afschot dient om het (regen)water de juiste kant op te sturen. 

Stap 3. Egalisatielaag 

Bovenop de funderingslaag wordt nu een laag van bestratingssplit aan gebracht van 5 a 8 cm dik. Verdeel het split gelijkmatig over de funderingslaag en maak de splitlaag mooi glad en vlak met een lange rechte lat. 

Stap 4. Leggen van de tegels 

Het leggen van de tegels wordt langs een gespannen koord gedaan om zo het juiste afschot (2%) te bewerkstelligen. Leg vervolgens de tegels op het splitbed. Gebruik voor de gewenste voegafstand bijvoorbeeld voegkruisjes. Tril de tegels niet machinaal aan, maar klop ze licht aan met een rubberen hamer. Dit voorkomt dat de bestrating na zakt.

Leg de tegels altijd met ruimte (voegen) tussen de tegel, omdat de anders tegelranden beschadigd kunnen raken. De voegen kunnen gewoon open blijven of ze kunnen met Inveegzand of een voegmortel speciaal voor keramische tegels worden ingeveegd. Dit is afhankelijk van de breedte van de voegen.

Tip: Maak je tegels na het opmaat slijpen nat, zodat slijpstof later geen vlekken maakt op het tegeloppervlak.