Om maar met de deur in huis te vallen. Ja, dat kan zeker. Het is zo dat het koelende effect van een groendak de opbrengst van je zonnepanelen kan verhogen. De planten in een groendak nemen water op via hun wortelsysteem en laten het water vervolgens geleidelijk via verdamping weer los via de bladeren. Voor dit verdampingsproces is warmte nodig, welke uit de omgeving van de plant wordt gehaald. Hierdoor verlaagd de omgevingstemperatuur rond de zonnepanelen.

De verlaagde temperatuur in combinatie met dezelfde licht blootstelling zorgt ervoor dat je stroomopbrengst verhoogt wordt. Een zonnepaneel heeft namelijk het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25°C. Het gebruik van sedumbeplanting kan het rendement van je zonnepanelen verhogen met 6 tot wel 20%.

Een groendak kan het rendement van zonnepanelen verhogen met 6 tot 20% 

Hoe leg ik een groendak aan met zonnepanelen?

De sedumtrays kunnen gewoon op normale wijze worden aangebracht. De trays worden rondom de zonnepanelen neergelegd. Zorg ervoor dat de zonnepanelen minimaal 15cm boven de dakbedekking uitkomen. Dit zorgt ervoor dat ook de onderste rij van de cellen nog rendement leveren en niet worden beperkt door de hoogte van het Sedum.

Voordelen van Zonnepanelen met een groendak

  • Het verhoogt het rendement van je zonnepanelen tot wel 20%.
  • Een combinatie van zonnepanelen en groendak kan de biodiversiteit aan je groendak vergroten. Dit komt omdat de zonnepalen variatie creëren op het dak aan schaduw, wind en zon.
  • Dubbel groen. Met zonne-energie en een groendak ben je extra milieuvriendelijk bezig.
  • Een groendak zorgt ervoor dat je dakoppervlak minder opwarmt (ten opzichte van een standaard zwart bitumendak).

Zijn er ook nadelen bij een sedumdak met zonnepanelen?

Er kunnen nadelen zitten aan het combineren van een sedumdak met zonnepanelen, maar deze kunnen voorkomen worden met juiste aanleg van het Sedumdak en de juiste keuze qua type zonnepaneel.

  • De Sedumbeplanting moet liggen op een goede waterbufferende onderlaag om te zorgen dat de planten onder de panelen voldoende water krijgen.
  • Je kunt alleen zonnepanelen gebruiken die redelijk schuin staan ten opzichte van het dakoppervlak. Dus geen aerodynamische varianten. Deze beperken het zonlicht teveel voor de beplanting onder de panelen.

Nu weet je meer over een groendak in combinatie met zonnepanelen. Wil je meer lezen over groendaken, lees dan ook onze andere blogs op onze informatie sedumdak pagina. Daar vind je alle blogs handig op een rij!