Voordelen groendak

Met het oog op klimaatverandering wordt het steeds belangrijker om het milieu te ontlasten en stimuleren. Dit wordt door veel verschillende initiatieven gerealiseerd, bijvoorbeeld door middel van een groendak. Dit is een dak bedekt met planten, bloemen en andere milieuvriendelijke stoffen en materialen. Als gevolg creëert u meer groen en heeft u als het ware een tuintje boven uw hoofd. Welke verschillende soorten groendaken zijn er en wat zijn de voordelen hiervan? En wat is een sedumdak precies en welke voordelen heeft dit?

Welke soorten groendaken zijn er?

Groendaken zorgen er dus voor dat u een tuintje boven uw hoofd heeft, wat er leuk uitziet en ook goed is voor het milieu. Er zijn overigens verschillende soorten groendaken, welke verschillen op het gebied van beplanting, dikte, gewicht, schuinte en gebruik. De volgende groendaken komen veel voor:

  • Sedum- of vegetatiedaken: zijn vaak begroeid met sedumplanten, ook wel vetplanten genoemd, en zijn hierdoor makkelijk te onderhouden.
  • Kruidendaken: bevatten tonende kruiden die soms in eten of als geneesmiddel gebruikt kunnen worden, maar ook lekkere geuren verspreiden.
  • Bloementapijt: omvat sedums aangevuld met verschillende wilde bloemen.
  • Grassen en tufdaken: zijn Noord-Europese daken die vaak met siergrassen worden aangelegd.
  • Heidedaken: bevatten streekgebonden producten en zijn erg biodivers.
  • Daktuinen: bestaan uit bomen, planten en struiken zoals gewone tuinen en hebben hiervoor een stevige bodem.
  • Gebruiks- en verkeersdaken: worden gebruikt als extra ruimte voor bijvoorbeeld een voetpad, speeltuin, bakfiets of auto.
  • Energiedaken: zijn vaak voorzien van zonnepanelen of waterbuffering, waardoor ze een extra functie vervullen.

Voordelen Sedumdak

Er zitten veel voordelen aan een groendak, welke zowel voor het milieu als voor u positieve effecten teweegbrengen:

Absorbeert regenwater en filtert fijnstoffen

Als eerste wordt regenwater door middel van waterbuffering via de planten geabsorbeerd. Hierdoor wordt de afvoer aan het riool vertraagt en blijft het grondwaterpeil stabiel. Dit vermindert tevens de kans op overstromingen. Ook zorgen planten en bloemen op uw dak voor het filteren van fijnstoffen uit de lucht, waarnaast koolstofdioxide omgezet wordt in zuurstof. Zo draagt het bij aan luchtzuivering.

Verlaagt omgevingstemperaturen en -geluiden

Een tweede voordeel is dat groendaken zonlicht voor vijftig procent absorberen en voor dertig procent reflecteren. Dit zorgt voor een koeler, aangenamer klimaat en leidt tot energiebesparing. Tevens werkt dit type dak als een soort geluidsbarrière, waardoor ook geluid geabsorbeerd wordt.

Verhoogt de levensduur van uw dak en het rendement van zonnepanelen

Doordat het dak koeler is, worden het rendement van uw zonnepanelen groter en uw energiekosten lager. Een groendak biedt ook bescherming tegen weersomstandigheden en zorgt zo voor een langere levensduur, waardoor het gemiddeld zestig jaar of langer meegaat. Overigens bevatten planten veel vocht van nature, waardoor ook een brandwerende laag gecreëerd wordt voor uw huis.

sedumdak hoog

Verhoogt de biodiversiteit en weert erosie

De stoffen en materialen die in een groendak verwerkt zitten, bevorderen de groei van insecten, vlinders en vogels, zeker in de stad. Dit leidt tot biodiversiteit. Vegetatie op een dak biedt ook een solide, erosiewerende bovenlaag, die niet wegwaait bij een storm.

Stimuleert de mentale gezondheid

Leven en/of werken in een groene omgeving werkt positief op het welzijn en de gezondheid van mensen. Het zorgt namelijk voor ontspanning en bevordert zelfs een snel herstel van patiënten. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat de pijntolerantie in een groene omgeving hoger is en dat het mensen bij elkaar brengt.

Voordelen Sedumdak

Een voorbeeld van een groendak is het sedumdak, wat gelijk ook een van de populairste soorten is, doordat het op bijna elk dak past. Het dak is begroeid met sedum, wat vetplantjes zijn die heel goed tegen droogte kunnen, maar ook vochtige periodes goed doorstaan. De maximale opbouw van dit type dak is vijftien centimeter en de beplanting mag niet hoger dan vijftig centimeter zijn. Hiermee vormt het een lichtgewicht groendak, waar weinig onderhoud voor nodig is. De voedingsbodem is namelijk arm, waardoor veel onkruid er ook niet kan overleven.

Sedumdaken worden vooral veel gebruikt voor de bekleding van platte daken, maar kunnen ook op schuine daken geplaatst worden met een maximale helling van 45 graden. Sedum kan geplaatst worden op onder andere een huis, schuur en garage. Een dak moet wel de juiste draagcapaciteit hebben, wat een specialist goed kan beoordelen. Veel daken zijn echter geschikt voor het plaatsen van sedum.

Sedumdak

Voordelen sedumdak

Het plaatsen van plantjes op uw dak ziet er uiteraard erg mooi en natuurlijk uit, maar dit is niet het enige voordeel van een sedumdak. De vetplantjes beschermen uw dak namelijk ook tegen allerlei weersomstandigheden, waardoor ze ervoor zorgen dat uw dak duurzaam is en waardoor de dakbedekking een stuk langer meegaat.

Het voordeel van het gebruik van sedum ten opzichte van andere soorten dakbedekking is dat de plant heel erg weinig onderhoud nodig heeft en uiterst sterk is. Het is bijna zo hardnekkig als onkruid en houdt het zowel in de zomer als in de winter heel goed uit. Ook biedt het een geluidsisolerende werking, waardoor u ultieme rust in huis kunt creëren. U kunt uw sedumdak tevens helemaal zelf samenstellen, waarbij er keuze is uit verschillende kleuren en patronen. Er zijn meer dan 250 verschillende soorten sedumplanten. Of combineer het met andere producten, zoals gras of kiezels om echt een tuintje op uw dak te creëren.

Een sedumdak is dus een populaire soort groendak, wat veel voordelen met zich meebrengt. Immers wordt het milieu ontlast door het opvangen van regenwater, het filteren van fijnstoffen en het verlagen van omgevingstemperaturen en -geluiden. Het zorgt tevens voor veel rust in huis en geeft een mooie, natuurlijke uitstraling aan uw huis. Hierdoor kunt u optimaal genieten van een tuintje boven uw hoofd.