Sedumplanten Gids

Welke soorten Sedum zijn er?

Het woord ‘Sedum’ is een verzamelnaam voor een flink aantal soorten vetplantjes, die over de hele wereld voorkomen. Er bestaan wel vierhonderd verschillende soorten Sedumplanten, die allemaal hun eigen wetenschappelijke naam hebben. Het woord ‘Sedum’ werkt dus ongeveer hetzelfde als de achternaam van een familie, waarbij de toevoeging (zoals ‘acre’ of ‘reflexum’) aangeeft om welke individuele Sedumplant het gaat.

Welke soorten Sedumplant zijn beschikbaar voor een groendak?

Van de vierhonderd verschillende soorten Sedumplanten zijn er zo’n vijftien die worden gebruikt op groendaken. Elke Sedumplant heeft zijn eigen bladvorm, bloemkleur en maximale groeihoogte. En van veel van deze soorten zijn ook nog verschillende rassen gekweekt.

Sedum acre (muurpeper)

Dit is een klein plantje met driehoekige, frisgroene blaadjes en felgele bloemetjes. De Sedum acre komt van nature voor in Nederland en België en wordt hier ‘muurpeper’ genoemd. Het is één van de taaiste soorten Sedumplant, die felle zon, extreme droogte en intense kou kan verdragen. Sedum acre vormt kruipende matten en wordt maximaal tien centimeter hoog. De muurpeper bloeit rond juni en juli.

Sedum Acre Bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Acre Bladkleur
Bladkleur
Sedum album (wit vetkruid)

Deze Sedumplant blijft laag en doet het goed op gemengde sedumdaken met andere lage vetplantjes. Ook is Sedum album een uitstekende opvuller tussen hogere vetplanten. Het plantje lijkt wel wat op Sedum acre, maar heeft langere, rondere blaadjes die heel mooi roze verkleuren. Ook de witroze bloemetjes zijn opvallend mooi. Sedum album is wintergroei en bloeit in de voorzomer.

Sedum Spurium Album Superbum Bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Spurium Album Superbum Bladkleur
Bladkleur
Sedum telephium (hemelsleutel, kruid- aan-den-zolder)

Dit is één van de bekendste Sedumsoorten die als ‘hemelsleutel’ worden aangemerkt. De Sedum telephium wordt tussen 25 en 60 centimeter hoog en is beschikbaar in rassen met geelwitte tot roze bladeren. Deze Sedum doet het goed in de (half)schaduw en bloeit in de nazomer en vroege herfst.

Sedum telephium
Bloeikleur
Sedum floriferum

Dit is een Sedumsoort die tot 15 centimeter hoog wordt en grote, brede bladeren met een aantrekkelijke gelobte rand heeft. Er bestaan verschillende rassen van, waarvan ‘Weihenstephaner Gold” extreem felgele bloemen oplevert en erg gewild is. Sedum floriferum bloeit in juni en juli en doet het goed als middelhoge plant op een Sedumdak.

Sedum Floriferum Bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Floriferum Bladkleur
Bladkleur
Sedum hispanicum

Zoals de naam al aangeeft, is deze plant afkomstig uit Spanje en de omringende gebieden. Het is een kruipende Sedumsoort met langere, vingerachtige blaadjes in een mooie mintgroene tint. Sedum hispanicum blijft laag en produceert de hele zomer lang kleine witte bloemetjes.

Sedum Hispanicum Bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Hispanicum Bladkleur
Bladkleur
Sedum reflexum (blauwe tripmadam)

Een middelhoge Sedumsoort met opvallende naaldvormige blaadjes in een grijsgroene tint, die ook van nature in de Benelux voorkomt. Door deze groeiwijze doet de blauwe tripmadam wel denken aan een laag conifeertje. De geelgroene bloemetjes zijn wat minder opvallend – de Sedum reflexum is vooral mooi om zijn blad.

Sedum Reflexum Blue spruce bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Reflexum Blue spruce bladkleur
Bladkleur
Sedum spurium (roze vetkruid)

Sedum spurium produceert dichte matten van schijfvormige, dikke blaadjes die dicht op elkaar staan in rozetten. De dieproze bloemen verschijnen tussen juni en augustus en zijn één van de mooiste bloeiwijzes op een Sedumdak. Van Sedum spurium bestaan veel rassen; van verschillende rassen verkleurt het blad zelf naar roze tijdens het seizoen.

Sedum Spurium Voodoo Bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Spurium Voodoo Bladkleur
Bladkleur
Sedum middendorfianum

Alle Sedums die in de Benelux worden aangeboden voor groendaken zijn winterhard. Ze zijn geëvolueerd om te leven in rotsige, koude en droge gebieden, en zijn dus uitstekend bestand tegen de extreme omstandigheden (zomerzon, droogte, vrieskou, wind) die op onze daken kunnen gelden. alle vetkruiden: de lange bladeren steken ver buiten hun rozetjes uit en hebben veel vertandingen.

Sedum Middendorfianum bloeikleur
Bloeikleur
Sedum Middendorfianum bladkleur
Bladkleur

Welke Sedum is wintergroen?

Een groendak is op zijn mooist in de zomer, als alle plantjes vol in het blad staan en hun bloemschermen laten zien. Maar consumenten willen natuurlijk ook graag in de koude maanden een mooie dakbedekking. De vraag: “welke Sedum is wintergroen?” is dan ook een veel gestelde.

Er is een tweedeling tussen de lagere Sedumsoorten (de vetkruiden) en de hogere planten (de hemelsleutels) als het om wintergroenheid gaan. De kleinere, kruipende plantjes behouden over het algemeen hun blad in de herfst, hoewel de lagere blaadjes op een natuurlijke manier kunnen vergelen en afsterven.

De hoge hemelsleutels verliezen echter vaak hun bladeren als het écht koud wordt, zo rond oktober en november. De volgende lente schieten er nieuwe stengels uit de wortelbasis op, en binnen de kortste keren ontwikkelt een hemelsleutel dan weer zijn opvallende bladgroei die het dak zelf aan het zicht onttrekt.

Als u een dak wenst dat gegarandeerd wintergroen is, doet u er goed aan om te kiezen voor lagere Sedumsoorten en per soort na te gaan of deze in de winter zijn blad verliest of niet.

Is een Sedumplant groenblijvend?

Alle Sedums die in de Benelux worden aangeboden voor groendaken zijn winterhard. Ze zijn geëvolueerd om te leven in rotsige, koude en droge gebieden, en zijn dus uitstekend bestand tegen de extreme omstandigheden (zomerzon, droogte, vrieskou, wind) die op onze daken kunen gelden.

Maar is Sedum groenblijvend? Niet altijd, en dat is juist één van de aantrekkelijke eigenschappen van deze plantjes met pit! De jonge bladeren zijn bijna altijd geelgroen, muntgroen of felgroen. Door droogte, zon of gewoon door het korter worden van de dagen kunnen de blaadjes echter verkleuren naar roze-, blauw-, rood- en paarstinten. En dat levert een prachtig spektakel van tinten en kleurmozaïeken op het dak, waar geen enkele kunstmatige dakbedekking aan kan tippen. Overweeg dus of u het liefst Sedum wilt planten die groenblijvend is, of dat u juist liever soorten en rassen met verkleurende bladeren op uw dak wilt hebben.

Deze Sedumplant blijft laag en doet het goed op gemengde sedumdaken met andere lage vetplantjes. Ook is Sedum album een uitstekende opvuller tussen hogere vetplanten. Het plantje lijkt wel wat op Sedum acre, maar heeft langere, rondere blaadjes die heel mooi roze verkleuren. Ook de witroze bloemetjes zijn opvallend mooi. Sedum album is wintergroei en bloeit in de voorzomer.

De verzorging van een Sedumplant

Sedumdaken hebben bijzonder weinig onderhoud nodig – één van de redenen voor hun populariteit. Daken met lagere Sedumsoorten hebben alleen in extreem droge zomers af en toe besproeiing nodig; daken met hemelsleutels mogen dan wat vaker bewaterd worden. Gevallen en dode bladeren kunnen in de vroege lente voorzichtig met een hark verwijderd worden. Uitgebloeide bloemstelen kunnen eventueel weggeplukt of afgeknipt worden, maar hebben een eigen charme als men ze laat staan. Na een jaar of drie eens per jaar vloeibare plantenmest aan het dak toe te voegen geeft het mooiste dak, maar noodzakelijk is het niet.